INFO

  • U USK NEMA ZARAŽENIH OSOBA
  • VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A ODBACILO REZOLUCIJU RUSIJE I KINE O UKIDANJU OHR-A
  • EVROPSKA UNIJA: PORICANJE GENOCIDA JE U SUPROTNOSTI SA OSNOVNIM EVROPSKIM VRIJEDNOSTIMA
  • U TUŽILAŠTVU BIH BIT ĆE FORMIRAN PREDMET PROTIV ONIH KOJI NEGIRAJU GENOCID
  • DANAS ZASJEDA SKUPŠTINA USK
  • DETALJI ODLUKE O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA I VELIČANJA RATNIH ZLOČINACA
  • KOJE KAZNE ZATVORA PODRAZUMIJEVA INZKOVA ODLUKA O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA

SARAJEVO: ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 28. GODIŠNJICE OD OSNIVANJA VIJEĆA KONGRESA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA

- U Sarajevu je održana svečana Akademija povodom 28. godišnjice od osnivanja Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Tom prilikom dodijeljena su priznanja, plakete i zahvalnice pojedincima, ustanovama i institucijama za podršku i saradnju s Vijećem u 2020. godini. Svečana Akademija održana je skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama za pandemiju koronavirusa...

 SARAJEVO: ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 28. GODIŠNJICE OD OSNIVANJA VIJEĆA KONGRESA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA


SARAJEVO/BIHAĆ, 26. decembra - Među ovogodišnjim laureatima VKBI bio je i Mustafa Ružnić premijer USK kojem su dodijeljene zahvalnice za saradnju s Vladom USK i Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK i realizaciju kapitalnog nacionalnog projekta.

Riječ je o izradi enciklopedijskog višetomnog Rječnika bosanskog jezika. Predsjednik VKBI Nedžad Mulabegović kazao je da se 28. rođendan Vijeće obilježava u potpuno novom okruženju, novim prilikama i okolnostima koje uveliko mijenjaju dosadašnje uslove i načine naših života te da je pandemija uzrokovana virusom COVID-19 promijenila cijeli svijet.

U ovoj godini, kada obilježavaju 28 godina od osnivanja, u Vijeću, kako je istaknuto, suočili su se sa situacijom koja im je bila nepoznata čak i u najtežem periodu za vrijeme agresije i opsade Sarajeva. Vlasti nisu podržale niti jedan program i projekt Vijeća koji je bio delegiran u skladu sa propisanim procedurama. Čak je izostala pomoć u izradi enciklopedijskog - višetomnog Rječnika bosanskog jezika, sigurno najznačajnijeg leksikografskog projekta u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine koji se provodi kroz institucionalni okvir Vijeća.

Ipak VKBI kao organizacija koja ima jasnu distancu od bilo koje političke organizacije ostaje partner svakoj političkoj organizaciji koja svoje ideje, vizije i ciljeve temelji na stručnosti, izvrsnosti, prosperitetu i boljitku. Vijeće, kako je istaknuto ostaje predano istinskoj saradnji, koja traje više od dvije decenije, sa partnerskim organizacijama, Hrvatskim narodnim vijećem Bosne i Hercegovine i Srpskim građanskim vijećem, kao i sa Krugom 99. Radit će na projektima koji imaju za cilj integraciju BiH na temeljima demokratskih evropskih vrijednosti u kojima svaki građanin i pripadnik svakog naroda i nacionalne manjine u BiH treba imati jednaka prava.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING