INFO

  • USK: UKINUTO STANJE PRIRODNE NESREĆE
  • DOM ZDRAVLJA BOSANSKA KRUPA – UZ MJERE RESTRIKCIJE POMOĆ JE PRUŽANA SVIMA
  • KOLIKO ĆE ZAISTA POMOĆI PRIVREDNICIMA TZV.KORONA ZAKON
  • RASTE BROJ NOVOZARAŽENIH U SJEVERNOJ MAKEDONIJI, DANAS 120 OSOBA
  • TURISTE ZAMIJENILI MIGRANTI – INSPEKCIJA ZAPEČETILA 16 UGOSTITELJSKIH OBJEKATA
  • FBiH: 12 NOVOZARAŽENIH OSOBA

SARAJEVO: 10. SEPTEMBRA KONFERENCIJA “MUSLIMANI JUGOSLAVIJE NAKON VELIKOG RATA..."

- U povodu stote godišnjice od potpisivanja Mirovnog ugovora iz St. Germaina (1919-2019), Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizuje međunarodnu naučnu konferenciju pod naslovom “Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata: Sto godina od Mirovnog ugovora iz St. Germaina 1919-2019”

SARAJEVO: 10. SEPTEMBRA KONFERENCIJA “MUSLIMANI JUGOSLAVIJE NAKON VELIKOG RATA...

SARAJEVO, 6.septembra - Međunarodna konferencija o temi “Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata: Sto godina od Mirovnog ugovora iz St. Germaina 1919-2019”, biće održana 10. septembra u Sarajevu u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, javlja Anadolu Agency (AA).

U povodu stote godišnjice od potpisivanja Mirovnog ugovora iz St. Germaina (1919-2019), Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizuje međunarodnu naučnu konferenciju pod naslovom “Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata: Sto godina od Mirovnog ugovora iz St. Germaina 1919-2019”.

Temeljem člana 10. ovog Ugovora u Jugoslaviji se trebala pružiti zaštita džamijama, grobljima i drugim vjerskim institucijama muslimana i osigurati valjanost muslimanskog vjerozakona u porodičnom i ličnom statusu. Također, Ugovorom je trebalo omogućiti se da se preduzmu svi koraci za izbor i imenovanje reisu-l-uleme; da se svi neophodni objekti ili dobrotvorne institucije koje su već postojale uvakufe te da se ne uskraćuje bilo kakva povlastica neophodna za stvaranje novih vjerskih i dobrotvornih ustanova.

Na navedenoj konferenciji, koja se organizuje pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, učestvovat će trinaest eminentnih akademskih radnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Velike Britanije, Turske, Bosne i Hercegovine i regiona.

Ovim povodom posredstvom ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini, kopija orginalnog Ugovora će po prvi put biti izložena u javnosti.

Konferencija će se održati 10. septembra u Velikoj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING