INFO

  • POLJOPRIVREDA USK U TEKUĆOJ GODINI: ZNAČAJNO POVEĆANA, REZULTATI ZA OPTIMIZAM
  • SDP IDE S PRIJEDLOGOM PROMJENA USTAVA, IZ SNSD-A I PDP-A PORUČILI DA TO NEĆE PROĆI
  • POVRATAK NA POSAO USRED PANDEMIJE: KAKO SE PONAŠATI U PROSTORU KOJI DIJELITE S KOLEGAMA
  • VREMENSKA: SUTRA U VEĆEM DIJELU BOSNE OBLAČNO, U HERCEGOVINI PRETEŽNO SUNČANO
  • 25 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U USK
  • VELIKA KLADUŠA: ČLANOVI PORODICE, BROJNI POZNANICI, RATNI SABORCI, PRIJATELJI I SUGRAĐANI ISPRATILI SVOG KOMANDANTA NIJAZA MILJKOVIĆA
  • SPORTSKA NEDJELJA: IZDVOJILI SMO...
  • MLADI I TEHNOLOGIJA U AMERIČKOM KUTKU U BIHAĆU: USKORO U BIH ODRŽAVANJE PRVOG NACIONALNOG TAKMIČENJA SVJETSKE ROBOTSKE OLIMPIJADE
  • USK: MIGRANTSKA KRIZA SAMO OSVIJETLILA TERET POD KOJIM SE NALAZI KRAJINA VEĆ DUŽE VRIJEME
  • EKONOMIJA I PODUZETNIŠTVO KONTRA PANDEMIJE: POZITIVNA VIJEST DOLAZI IZ NJEMAČKE KOMPANIJE RINGSPANN

SAOBRAĆAJNA NEZGODA: ŠTA TREBAMO ZNATI O EVROPSKOM IZVJEŠTAJU

- Vozači u BiH koji su učestvovali u saobraćajnoj nesreći u kojoj je načinjena manja materijalna šteta slabo su upoznati sa praksom da u takvim situacijama ne moraju zvati policiju koja bi sačinila izvještaj o načinjenoj šteti ukoliko posjeduju Evropski izvještaj o saobraćajnoj nesreći.Riječe je o formularu koji omogućava učesnicima saobraćajnih nezgoda, a u kojima nije nastala veća materijalna šteta na vozilima i u kojima nije bilo povrijeđenih lica, da naplate štete od osiguravajućeg društva štetnika, bez sačinjavanja zapisnika o uviđaju i pozivanja policije na lice mjesta saobraćajne nezgode

SAOBRAĆAJNA NEZGODA: ŠTA TREBAMO ZNATI O EVROPSKOM IZVJEŠTAJU


BIHAĆ, 7. Jula - Savjetnici za prodaju u osiguravajućim društvima prilikom ugovaranja polise obaveznog osiguranja od automobilske nesreće svojim klijentima dodjeljuju besplatne primjerke Evropskog izvještaja o saobraćajnim nesrećama.

Dužni su ih upoznati sa primjenom i pravilnim načinom popunjavanja, te sa pravima koje mogu ostvariti. Potrebno je fotografisati mjesto neseće, a potrebna je i priznavajuća izjava osiguranika za nastanak nesreće.

"Na samu isplatu i brzinu isplate štete ovo neće utjecati jer mi svakako moramo prikupiti svu potrebnu dokumentaciju i predmete rješavati, bez obzira da li je policija vršila uviđaj ili ne. Bitno je napomenuti da Evropski izještaj upotrebljava kada su oba učesnika u saobraćajnoj nezgodi  saglasni oko toga ko je kriv, međutim ako ima u saobraćajnoj nezgodi i povrijeđenih lica tada su učesnici obavezni da pozovu policiju i da policija napravi uviđaj", - istakao je Jasmin Vranić, iz sektor šteta u jednoj osiguravajućoj kući.

Jedna od prednost korištenja Evropskog izvještaja se ogleda u izbjegavanje nepotrebnih gužvih u saobraćaju. Smanjeni su i materijalni troskovi Ministarstvu unutrašnjih poslova, a klijenti nisu izloženi plaćanju prekšajnih kazni jer nadležna policijska stanica ne izlazi na lice mjesta, tako da neće biti napravljan izvještaj o saobraćajnoj nezgodi.

"Prvenstveno da nema povrijeđenih lica, da je nastupila manja materijalna šteta, isto tako da su vozači koji su učestvovali u saobraćajnoj nesreći saglasni o tome ko je prouzrokovao nesreću. U tom slučaju će oni popuniti ovaj obrazac", - kazala je Snežana Galić, portparol Uprave policije.

Poslije saobraćajne nesreće u kojoj je prouzrokovana samo manja materijalna šteta,vozači su dužni odmah ukloniti vozilo sa kolovoza i razmijeniti lične podatke, te popuniti i potpisati obrazac. Ne smiju napustit mjesto nesreće prije nego sto popune, potpišu i razmjene podatke, u suprotnom će se  kaznit novčanom kaznom od 50 do 250 maraka.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING