INFO

  • POREZNA UPRAVA FBIH: U PROŠLOJ GODINI ZABILJEŽENA REKORDNA NAPLATA POREZNIH OBAVEZA
  • KORONAVIRUS U BIH: JOŠ 2.969 NOVOZARAŽENIH, PREMINULE 33 OSOBE
  • BIHAĆ: UPRILIČENA PROMOCIJA UNIVERZITETSKOG UDŽBENIKA 'POSLOVNO PRAVO' AUTORA, PROF. DR. ALBINA MUSLIĆA
  • VREMENSKA: SUTRA SE OČEKUJE SLAB SNIJEG U VEĆEM DIJELU BIH
  • ZDRAVSTVO U RALJAMA ŽIVOTA: LJEKARA SVE MANJE, MOTIVA ZA ODLAZAK SVE VIŠE
  • U BIHAĆU ODRŽANA PLANSKA SKUPŠTINA CRVENOG KRIŽA UNSKO-SANSKOG KANTONA
  • BIHAĆ: ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA VLADE USK I REGULATORNE AGENCIJE ZA RADIJACIJSKU I NUKLEARNU SIGURNOST BIH
  • U USK NOVOZARAŽENO 310 OSOBA
  • U SARAJEVU ORGANIZIRAN PROGRAM POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
  • UNIVERZITET U BIHAĆU: NA PUTU OD HISTORIJSKOG PROJEKTA DO TALAČKE KRIZE

SANSKI MOST: OBILJEŽENA GODIŠNJICA ZASJEDANJA ZAVNOBIH-A

- Svečanom akademijom koja je održana jučer u prostoru gradskog kina obilježena je 74. godišnjica Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu. Još jednom se podsjetilo na značaj ovog historijskog događaja za modernu državnost Bosne i Hercegovine

SANSKI MOST: OBILJEŽENA GODIŠNJICA ZASJEDANJA ZAVNOBIH-A


SANSKI MOST, 3. jula - Prije održavanja svečane akademije, delegacije općinskih vlasti, političkog i društvenog života, položile su cvijeće na spomen obilježje koje se nalazi na lokalitetu DTV „Partizan“, gdje se nalazila zgrada u kojoj se održao ovaj istorijski događaj.

Cvijeće je položeno i na lokalitetu Trga ljiljana, na Spomenik oslobodiocima Sanskog Mosta. U periodu od 30. Juna do 2. Jula 1944. godine u Sanskom Mostu je održano Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a, na kome je donesen niz važnih odluka koje su odredile budućnost Bosne i Hercegovine.

Podržana je njena politička samostalnost, kao i ravnopravnost sa ostalim republikama koje su činile federativnu Jugoslaviju. Prisutnima se obratio profesor istorije, Velid Selman, te podsjetio kako je na ovom važnom istorijskom događaju donesena Deklaracija o ravnopravnosti naroda i građana koji žive u Bosni i Hercegovini. Njome su potvrđene odluke donesene na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, o tome da je Bosna i Hercegovina zajednica tri ravnopravna naroda, Srba, Hrvata i Muslimana -kasnije Bošnjaka, te sastavni dio buduće federativne države Jugoslavije.

Vrijednosti ZAVNOBiH-a su odbranjene i tokom odbrambeno - oslobodilačkog rata u periodu od 1992. – 1995. godine, kada je na Bosnu i Hercegovinu izvršena agresije s ciljem da se uništi njeno političko-teritorijalno ustrojstvo, kao i vrijednosti višestoljetnog bivstvovanja i suživota na ovim prostorima.

Zbog toga je veoma važno njegovati istorijske i pravne tekovine ZAVNOBiH-a, jer one su naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Prisutnim na ovom događaju obratio se i načelnik Općine, Faris Hasanbegović. Svečanu akademiju su svojim nastupima uveličali mlada i talentovana pijanistkinja Belma Kahrimanović te mješoviti hor „Harmonija“ iz Sanskog Mosta.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING