INFO

 • SAD: VEČER PRIJE INAUGURACIJE BIDEN I HARRIS ODAJU POČAST PREMINULIMA OD COVID19
 • LIPA U PRIVIDNOJ ZIMSKOJ IDILI: U POSTEPENOM NAVIKAVANJU NA OVDAŠNJE PRILIKE PUNE SE SMJEŠTAJNI KAPACITETI ŠATORSKOG NASELJA
 • PREDSTAVNICI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO: KANTONI U FBIH SPREMNI ZA AKTIVNOSTI VAKCINACIJE PROTIV COVID-19
 • NI U DRUGOM POKUŠAJU NIJE KONSTITUISANO OPĆINSKO VIJEĆE BOSANSKA KRUPA
 • VREMENSKA: SUTRA PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME U VEĆINI NAŠE ZEMLJE
 • SVAKODNEVNICA MIGRANATA NA LIPI: KUPANJE U HLADNOJ VODI NA TEMPERATURI ISPOD NULE
 • USK: OD 238 TESTIRANIH UZORAKA, 17 POZITIVNO NA KORONAVIRUS
 • SARAJEVO: MINISTAR KOŠARAC RAZGOVARAO S ENTITETSKIM MINISTRIMA POLJOPRIVREDE
 • HUMANOST IZNAD SVEGA: BIHAĆKI CRVENI KRIŽ SA SLUŽBOM ZA TRANSFUZIOLOGIJU KANTONALNE BOLNICE U AKCIJI DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
 • BIHAĆ: ZASJEDALA KOMISIJA ZA PROSTORNO UREĐENJE, PLANIRANJE I ZAŠTITU OKOLIŠA
 • MUSTAFA RUŽNIĆ, PREMIJER USK-A: PREDSJEDNIŠTVO BIH HITNO MORA ODREDITI MIGRANTSKU KVOTU

ŠAMPIONI ŠVERCA U REGIONU: VEĆINA PUŠAČA U BIH KUPUJE CIGARETE I DUHAN NA CRNO

- Istraživanje, koje je obuhvatilo 21.000 ispitanika, pokazuje da je prometom duhana na crnom tržištu u zemljama regiona nanesena šteta poreskim prihodima od oko 306.7 miliona eura...

 ŠAMPIONI ŠVERCA U REGIONU: VEĆINA PUŠAČA U BIH KUPUJE CIGARETE I DUHAN NA CRNO

SARAJEVO, 7. oktobra - Oko 600.000 ljudi u zemljama bivše Jugoslavije kupuje duhanske proizvode na crnom tržištu, a po švercu cigareta i duvana Bosna i Hercegovina prednjači u regionu, pokazuje nedavno objavljeno istraživanje Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 21.000 ispitanika, pokazuje da je prometom duhana na crnom tržištu u zemljama regiona nanesena šteta poreskim prihodima od oko 306.7 miliona eura. Istovremeno, krijumčari i ilegalni prodavci duhana ostvare profit od oko 200 miliona eura godišnje u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Kupovina duvana na crnom tržištu najveća je u BiH.

- U proteklih deset godina poreski gubici najviše se osjete u BiH i Crnoj Gori. Svaki drugi pušač u BiH kaže da kupuje cigarete na crnom tržištu zbog nižih cijena. Dvije trećine ispitanih navode da bi usled povećanja životnog standarda prestali sa ilegalnom kupovinom cigareta – ističe se u istraživanju, piše Srpska.info.

Zbog toga BiH je u posljednjih 10 godina pretrpjela gubitak poreskih prihoda u visini od devet odsto BDP-a, Crna Gora od šest procenata, a Srbija i Hrvatska od po dva odsto BDP-a.U izvještaju za Bosnu i Hercegovinu navodi se da je glavni kanal sivog tržišta na kojem pušači većinom kupuju nezakonite duvanske proizvode ulični preprodavači, koji prodaju 67 odsto švercovanih cigareta i duhana. Kupovina na sivom tržištu povezana je s konkurentnošću cijena duhanskih proizvoda, koji su inače dostupni u normalnim prodavnicama. Dvije trećine pušača u Bosni i Hercegovini prebacilo se na kupovinu duhanskih proizvoda na crno, jer su cigarete poskupile.

Ukupno 97 posto pušača u BiH je kao glavni razlog zašto su počeli kupovati na sivom tržištu bolja cijena duhanskih proizvoda.

Oko 66 posto građana u Bosni i Hercegovini slaže se da time uzrokuju značajnu štetu budžetu, a svaki drugi ispitanik prepoznaje da postoji veza između crnog tržišta duhana i drugih oblika kriminala.

Najpopularniji duhanski proizvod u BiH, prema istraživanju, su fabrički proizvedene cigarete. Međutim, skoro svaki peti pušač koristi rezani duhan za motanje i punjenje vlastitih domaćih cigareta.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING