INFO

 • SRBIJA: LJEKAR UBIO RODITELJE LOVAČKOM PUŠKOM
 • SLUNJ: ODRŽANA KOMEMORACIJA STRADALIM ČLANOVIMA DRŽAVNE DELEGACIJE KOJU JE PREDVODIO DR.IRFAN LJUBIJANKIĆ
 • BOSANSKA KRUPA: OPĆINSKO VIJEĆE RAZMATRALO I USVOJILO REBALANS BUDŽETA
 • ZASJEDAO KOLEGIJ: SDA POZIVA SUD I TUŽILAŠTVO BIH DA ODMAH PUSTE FADILA NOVALIĆA NA SLOBODU
 • OD SUTRA NOVA FAZA U UBLAŽAVANJU MJERA PO ODLUCI KRIZNOG ŠTABA MINISTARSTVA ZDRAVSTVA FBIH
 • BOSANSKA KRUPA: PODRŠKA REALIZACIJI 40 PROJEKATA MLADIH SUGRAĐANA I NEVLADINIH ORGANIZACIJA
 • JAVNA DEBATA O PUTU BIH PREMA EU: PREPORUKE ZA NAPREDOVANJE U PROCESU PRIBLIŽAVANJA EU
 • SEKTOR PERADARSTVA U BIH: STANJE PODNOŠLJIVO, ALI NUŽNA JE POMOĆ DRŽAVE
 • OBILJEŽEN JE JOŠ JEDAN SVJETSKI DAN: ŽIVJETI SA MULTIPLA SKLEROZOM
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
 • SVIJET U DANU BIJELIH TRAKA: SJEĆANJE NA STRAHOVITA STRADANJA STANOVNIŠTVA PRIJEDORA
 • UZ DAN BIJELIH TRAKA: SEDAM MOGUĆIH MJESTA ZA IZGRADNJU SPOMENIKA UBIJENOJ DJECI PRIJEDORA
 • UNIVERZITET U BIHAĆU: UZ ADEKVATNE PRIPREME MOGUĆE ODRŽAVANJE REDOVNIH ISPITNIH ROKOVA NA FAKULTETIMA

SADIKOVIĆ: NISAM ZNAO DA LIJEK KOJI SAM UZIMAO SADRŽI ZABRANJENU SUPSTANCU

- Bosanskohercegovački džudist Harun Sadiković, koji je kažnjen sa šest mjeseci zabrane takmičenja zbog pozitivnog doping testa na zabranjenu supstancu hidroclorotiazid, izjavio je da nije bilo nikakve namjere za uzimanjem ove supstance, te da nije znao da lijek koji je uzimao zbog povišenog krvnog pritiska sadrži zabranjenu supstancu.

SADIKOVIĆ: NISAM ZNAO DA LIJEK KOJI SAM UZIMAO SADRŽI ZABRANJENU SUPSTANCU

SARAJEVO, 4. maja - Naime, kako je pojasnio, on je zbog povišenog krvnog pritiska posjetio kardiologa u Bihaću gdje je uradio ultrazvučnu dijagnostiku srca i ostale nalaze koji bi mogli pomoći da se otkrije šta je uzrok povišenog pritiska.

- Nakon odrađenih nalaza, s obzirom na to da mi je krvni pritisak bio izuzetno visok 200/100, doktor je propisao u cilju poboljšanja mog zdravstvenoga stanja i smanjena krvnog prtitiska, a u cilju da isti problem ne bi prerastao u ozbiljnije srčane probleme, tabelete Co-Diovan 80. Nakon nekoliko dana sam posjetio Kantonalnu bolnicu u Bihaću gdje sam hospitaliziran 29. januara a otpušten 30. januara, tu me je primio doktor Kurtalić koji je naložio da se odrade svi laboratorijski nalazi. Prilikom otpusta iz bolnice doktor je potvrdio terapiju te je pojačao dozu pomenutih tableta Co-Diovan 80 koji u sebi sadrži zabranjenu supstancu hydrochlorothiazide - naveo je Sadiković u izjavi koju je uputio Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine i Džudo savezu BiH.

Navodi da je terapiju pio 15 dana, kada mu se krvni pritisak normalizirao te je uz konsultacije sa doktorima prestao konzumirati navedeni lijek, da se organizam ne bi navikao na trajno uzimanje ovog lijeka.

Sadiković je istakao da je kontroliran nebrojeno puta do sada i da nikad nisam bio pozitivan na bilo kakvu nedozvoljenu supstancu.

- Uzimanje navedene nedozvoljene supstance ni u jednom momentu nije bilo da bi se poboljšale neke fizičke ili motoričke perfomanse, nego samo i izričito u medicinsku i svrhu moga zdravlja i liječenja. Niti u jednom momentu u toku svoje sportske karijere nisam pomislio da varam ili nešto slično tome, kao što su uzimanje nedozvoljenih supstanci da bih došao do sportskih rezultata. Apsolutno nije bilo nikakve namjere za uzimanjem ove zabranjene supstance, te zasigurno nisam imao pojma da ovaj lijek sadrži ovu zabranjenu supstancu - istakao je Sadiković.

Osim zabrane takmičenja Sadikoviću su poništeni svi rezultati postignuti od dana prikupljanja pozitivnog uzorka 16. februara 2020. pa do dana stupanja odluke o zabrani takmičenja 23. aprila 2020., stoji u odluci Džudo saveza BiH.

U prikupljenom uzorku za doping kontrolu otkrivena je supstanca hidroclorotiazid, koja je u listi zabranjenih sredstava za 2020. godinu svrstana u grupu "S5 - diuretici i maskirni agensi". Riječ je o supstanci koja se koristi za snižavanje krvnog pritiska i izbacivanje viška tečnosti iz vode, a također se primjenjuje za smanjenje rizika stvaranja kamenca u bubregu kod osoba s visokim postotkom kalcija u urinu, saopćila je Agencija za antidoping kontrolu BiH.

Uzimanjem ove supstance Sadiković je počinio kršenje člana Svjetskog antidoping kodeksa "2.1 - prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste".

Sadiković je pobjednik Europskog kupa za seniore 2015. u Sarajevu i Celju, a osvojio je i bronzanu medalju na Europskom kupu u Rimu 2019. godine. VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING