INFO

 • BIH: RAMIĆ I JANJETOVIĆ POTPISALI UGOVOR O PODRŠCI STANOVNIŠTVU U KOSTAJNICI
 • HRVATSKA: PREDSJEDNIK MILANOVIĆ NAPUSTIO CEREMONIJU ZBOG USTAŠKIH OBILJEŽJA
 • SUD BIH: DANAS PRESUDA SAKIBU MAHMULJINU ZBOG OPTUŽBE ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U VOZUĆI I ZAVIDOVIĆIMA
 • BOSANSKA KRUPA I DALJE BEZ PREDSJEDAVAJUĆEG OPĆINSKOG VIJEĆA
 • DODIK, KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ PRIMILI AMBASADORE ZEMALJA ČLANICA EU: RJEŠAVATI HUMANITARNI ASPEKT MIGRANTSKE KRIZE
 • ČEMU NIJE VAKAT, NIJE NI VRIJEME: PONOVO ODGOĐENA PREMIJERA FILMA O AGENTU JAMESU BONDU
 • SUD BIH - MAHMULJIN PROGLAŠEN KRIVIM ZA RATNE ZLOČINE I OSUĐEN NA DESET GODINA
 • NA PRAGU DRUGOG POLUGODIŠTA SVAKA ŠKOLA SVOJU MUKU IMA
 • U BIH DANAS 198 NOZARAŽENIH OSOBA
 • IZ DNEVNIKA IZDVAJAMO: RAZGOVOR S NERMINOM ĆEMALOVIĆ, MINISTRICOM ZDRAVSTVA USK
 • FEDERALNO MINISTARSTVO ZDRAVSTVA ZATRAŽILO INFORMACIJE O RUSKIM I KINESKIM VAKCINAMA
 • NARANDŽASTO UPOZORENJE NA SNAZI ZA PODRUČJE CIJELE BIH: BUDITE NA OPREZU OD VEČERAS!
 • KORONA BILANS USK: U POSLJEDNJA 24 SATA 14 NOVOZARAŽENIH OSOBA
 • SUTRA PRETEŽNO OBLAČNO, S VJETROM UMJERENE JAČINE

SABOR IZ-A U BIH: ENES EF. LJEVAKOVIĆ NOVI ZAMJENIK REISU-L-ULEME KAVAZOVIĆA

- Na sjednici Sabora IZ u BiH, prijedlog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, dr. Enes ef. Ljevaković imenovan za zamjenika reisu-l-uleme...

SABOR IZ-A U BIH: ENES EF. LJEVAKOVIĆ NOVI ZAMJENIK REISU-L-ULEME KAVAZOVIĆA

SARAJEVO, 28. decembra - Danas je pod predsjedavanjem predsjednika Sabora Safeta Softića održana četvrta redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na kojoj je na prijedlog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića dr. Enes ef. Ljevaković imenovan za zamjenika reisu-l-uleme.

Tokom sjednice sabornicima se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je podsjetio kako će u narednoj godini biti obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

“Bit će to prilika da odgovorimo na sistematske pokušaje potkopavanja istine o genocidu i relativiziranja i amnestiranja zločinaca, što pokušavaju, nažalost, i neki faktori međunarodne zajednice”, rekao je Kavazović.

Dodao je kako se situacija u okruženju kao i u svijetu dodatno usložnjava.

“Nije ni vrijeme ni mjesto da vam navodim sve primjere, a vi ih svakodnevno gledate i čujete. To nam mora biti poziv na budnost i otvorenost. Ne smijemo pristati na samoizolaciju, niti da nas se getoizira, pogotovo ne u našoj svijesti. Ne smijemo ostati bez prijatelja u svijetu i okruženju”, rekao je Kavazović.

Dodao je kako zbog straha od neizvijesne budućnosti neće odustati od vrijednosti i temelja etike.

”I dalje ćemo ostati otvorena i tolerantna zajednica i narod. Gradit ćemo mostove među ljudima, narodima i vjerama, ali ćemo odlučno braniti vlastiti identitet, interese naroda i države. Čuvat ćemo se od uvlačenja Islamske zajednice u dnevnopolitička previranja, ali i suprotstaviti pokušajima da se Bošnjacima, naročito u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, uskrate osnovna prava i sloboda i da prestanu biti politički narod. Nećemo širiti defetizam i beznađe koje samo pojačava iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi. Promovisat ćemo nadu i optimizam, odlučno ukazujući na sve ono što nije dobro u našem društvu i državi“, istakao je reisu-l-ulema, prenijela je Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Rijaset je razmatrao i usvojio Plan rada organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Rijaseta i Vijeća muftija. Usvojen je Budžet organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu. Upoređivanje ovogodišnjeg plana i budžeta s prethodnim ukazuje na to da je najznačajniji porast u izdvajanjima planiran u području socijalnih davanja i da planirane aktivnosti organa Islamske zajednice obuhvataju širok spektar aktivnosti sa mladima, povratničkim džematima i bošnjačkom dijasporom. Na sjednici je usvojena i Odluka o izvršenju budžeta za 2020 godinu.

Sabor je na prijedlog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića imenovao dr. Enesa ef. Ljevakovića za zamjenika reisu-l-uleme. Reisu-l-ulema je zahvalio dosadašnjem reisu-l-ulemi Husejnu ef. Smajiću kojem je istekao mandat i koji ubrzo odlazi u penziju. Nakon toga, zamjenik reisu-l-uleme je položio zakletvu i zahvalio reisu-l-ulemi i sabornicima na povjerenju.

Enes ef. Ljevaković je dosadašnji muftija sarajevski. VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING