INFO

  • DANAS SASTANAK DODIKA, ČOVIĆA I IZETBEGOVIĆA: HOĆE LI SE PARTNERI DOGOVORITI OKO DIREKTORSKIH FOTELJA
  • ĐAPO: VEĆ SMO PONIŠTILI UVOZNU DOZVOLU, ALI TREBA NAM VREMENA
  • POJAČANE MJERE BEZBJEDNOSTI UOČI SKUPA U POTOČARIMA 11. JULA
  • NA KORONAVIRUS U FEDERACIJI POZITIVNO JOŠ 46 OSOBA, U BIH UKUPNO 62 ZARAŽENIH U POSLJEDNJA 24 SATA
  • BIŠĆANI PERFORMANSOM 8372 ODALI POČAST ŽRTVAMA SREBRENIČKOG GENOCIDA
  • U BIHAĆU PREZENTIRANI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O DRIJENU
  • VRIJEME DANAS: PRIJEPODNE OBLAČNO S KIŠOM, TOKOM POSLIJEPODNEVA RAZVEDRAVANJE
  • PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJICE GENOCIDA U ZAVRŠNOJ FAZI
  • BIHAĆ: OTVORENA IZLOŽBA RADOVA ČLANOVA UDRUŽENJA “ZAREZ”
  • ALARMANTNO: SUMNJIVI OTPAD ISTOVAREN U BIHAĆKO NASELJE PRIVILICA

RUŽNIĆ: NEMA ODSTUPANJA OD UVOĐENJA MJERE OGRANIČENJA KRETANJA ZA MIGRANTE

- Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić je upoznao predstavnike UNICEF-a sa aktivnostima koje provode službenici kantonalnih ministarstava zdravstva i socijalne politike i obrazovanja, a u saradnji sa UNICEF-om i ostalim organizacijama kako bi djeci izbjeglicama i migrantima bila pružena zaštita

RUŽNIĆ: NEMA ODSTUPANJA OD UVOĐENJA MJERE OGRANIČENJA KRETANJA ZA MIGRANTE


BIHAĆ, 11. juna -  – Kako bi se upoznala sa aktivnostima koje se provode u okviru odgovora na izazove u vezi sa prilivom migranata na područje Unsko-sanskog kantona, sa posebnimfokusom na djecu i porodice u službenoj posjeti tom kantonu boravila je Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, koja je sa saradnicima posjetila nekoliko kantonalnih institucija.

“Danas smo ovdje prvenstveno u vezi programa “Pravda za svako dijete” koji ima za cilj ojačati sistem u trenutnku kada djeca dolaze u kontakt sa zakonom, bilo kao žrtve, svjedoci ili počinitelji krivičnih djela. To je sistem u kojeg se trebaju uključiti centri za socijalni rad, policija, tužilaštvo i cijelokupna zajednica kako bi se dala podrška toj djeci. Druga svrha moje posjete je da vidimo šta možemo poboljšati kada je u pitanju briga o djeci i ranjivim kategorijama migranata o kojima UNICEF već vodi brigu. Kao što vidimo, imamo pojačan priliv migranata u Unsko-sanski kanton, a među njima ima djece, porodica i maloljetnika koji su bez pratnje i cilj ove posjete je ustvari da sa premijerom vidimo kakvu pomoć i usluge možemo da im ponudimo u kontekstu zdravstvene zaštite, obrazovanja i svega ostalog što im je potrebno”, navela je Narayan.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić je upoznao predstavnike UNICEF-a sa aktivnostima koje provode službenici kantonalnih ministarstava zdravstva i socijalne politike i obrazovanja, a u saradnji sa UNICEF-om i ostalim organizacijama kako bi djeci izbjeglicama i migrantima bila pružena zaštita.

Kako je kazala Narayan, UNICEF posebno cijeni angažman USK-a na zaštiti djece. 

“Ovo je nastavak naših razgovora iz prethodnih posjeta u kontekstu projekata zaštite naše djece na području BiH “Pravda za djecu” i sve one korake koje smo mi preuzeli potpisivanjem protokola kroz nasilje u porodici, maloljetničku delikvenciju itd. Razgovarali smo i o zaštiti prava ugroženih kategorija migranata koji borave na području Unsko-sanskog kantona kao što su djeca bez pratnje, ženama samcima i porodicama. Naravno, bilo je i riječi o mjerama koje je Vlada USK-a u proteklim danima počela da poduzima u pravcu uvođenja pravila ponašanja, odnosno uvođenja ograničenja kretanja migrantima, o njihovom prosijačenju i njihovom ponašanju s kojim je eskalirala zdravstvena i sigurnosna situacija", naveo je Ružnić.

Kada su u pitanju centri Borići i Sedra, naglasio je, na njih se ove mjere ne odnose, ali kada su u pitanju BIRA i Miral da će istrajati u tome i te da se te mjere već osjete.

"Primjetno je da u posljednja dva dana migranata nema na ulicama i mi možemo dozvoliti potpunu slobodu kretanja. Oni imaju pravo da izađu u kupovinu i nabavku onog što im treba, ali mi moramo na prvo mjesto staviti zaštitu dostojanstva, časti i imovine naših građana i djece”, ističe Ružnić. 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING