INFO

  • FEDERALNO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: POTICAJI ZA 18.400 PROIZVOĐAČA
  • OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA FORMIRANJA USK
  • AKCIJA TRST: KRIMINALISTIČKA OBRADA UHAPŠENIH LICA
  • 28. GODINA OD MASAKRA U FERHADIJI: 26 SARAJLIJA UBIJENO JE U REDU ZA HLJEB
  • NA KCUS-U TESTIRANA 234 UZORKA, 14 POZITIVNIH NA KORONAVIRUS I SVI IZ ISTOG GRADA
  • SIPA IZVODI VELIKU AKCIJU "TRST", U BIH I HRVATSKOJ UHAPŠENO VEĆ OSAM OSOBA
  • BANJA LUKA DOBILA PRVU VOJNU AMBULANTU U BIH
  • SUTRA U BIH UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • ZVANIČNO: TRŽNI CENTRI I UGOSTITELJSKI OBJEKTI U ZATVORENOM PROSTORU MOGU POČETI S RADOM

RUSIJA NAREDNE ČETIRI GODINE SUSPENDOVANA SA SVIH MEĐUNARODNIH SPORTSKIH DOGAĐAJA

- Svjetska antidoping agencija (WADA) danas je odobrila preporuku svog Odbora za reviziju usklađenosti da Rusiji zabrani učestvovanje na velikim međunarodnim takmičenjima u naredne četiri godine. Odluka je donesena na sastanku Izvršnog odbora WADA-e u Lozani.

RUSIJA NAREDNE ČETIRI GODINE SUSPENDOVANA SA SVIH MEĐUNARODNIH SPORTSKIH DOGAĐAJA

Zabrana znači da će Rusija propustiti Olimpijske igre sljedeće godine u Tokiju, kao i Zimske igre u Pekingu 2022. godine te Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Unatoč zabrani, Rusija će se moći takmičiti na Euru 2020., u kojem će Sankt Peterburg biti grad domaćin, budući da upravljačko tijelo evropskog nogometa (UEFA) nije definisana kao "najveća organizacija događaja" u pogledu odluka o kršenju antidopinga.

Ne samo da će ruskim sportistima biti zabranjena velika takmičenja, već će i službenicima saveza biti zabranjeno prisustvovanje takvim događajima.

Rusija također neće moći ugostiti ili čak ponuditi da ugosti velike događaje u istom vremenskom periodu.

Međutim, ruski sportisti koji WADA-i mogu dokazati da su čisti i da nisu bili dio onoga što se vjeruje, da je sistem dopinga sponzorisala država, i dalje će se moći takmičiti, ali pod neutralnom zastavom.

Preporuka Revizorskog odbora za zabranu Rusije temeljila se na zaključku da je Moskva krivotvorila podatke o dopingu iz laboratorije Ruske antidoping agencije (RUSADA), koji je u januaru predat istražiteljima WADA-e. Ruski ministar sporta Pavel Kolobkov pravdao je razlike u podacima tehničkim problemima.

Potpuno otkrivanje podataka iz moskovske laboratorije bilo je ključni uvjet kontroverznog vraćanja Rusije od WADA-e u septembru 2018. godine.


RUSADA je suspendovana prije gotovo tri godine zbog otkrića ogromnog doping programa podržanog od države, sadržanom u izvještaju koju je naručila WADA za 2015. godinu.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING