INFO

  • FEDERALNI ZASTUPNICI DANAS RASPRAVLJAJU O ZAHTJEVIMA RUDARA
  • KORONA BILANS: U USK 38 NOVOZARAŽENIH OSOBA I JEDAN SMRTNI ISHOD
  • DANAS NASTAVAK PREGOVORA RUDARA I VLADE FBIH OKO DVIJE SPORNE TAČKE
  • AKTUELNO: ZASJEDA OPĆINSKO VIJEĆE KLJUČ
  • VRIJEME DANAS: MALO DO UMJERENO OBLAČNO
  • BIH ĆE BACITI SKORO POLA MILIONA VAKCINA

RUDARI NASTAVLJAJU PROTEST ISPRED VLADE FEDERACIJE BIH

- Radnici iz sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Elektroprivrede BiH, nastavljaju proteste ispred zgrade Vlade FBiH kako bi iskazali nezadovoljstvo svojim položajem.

RUDARI NASTAVLJAJU PROTEST ISPRED VLADE FEDERACIJE BIH

SARAJEVO, 23. novembra - Rudari protestvuju nezadovoljni pravilnicima o platama i radnom učinku te traže utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u Federaciji BiH.

Okupljeni rudari su zapalili vatru ispred zgrade Vlade Federacije BiH te poručili da će ukoliko bude potrebno i prenoćiti tu i čekati dok god ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Delegacije sindikata metalaca, tekstila i građevine stigli su također kao podrška rudarima.

Više stotina radnika sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, okupili su se danas u Sarajevu na protestu.

Okupljeni na protestu ispred zgrade Vlade FBiH zatražili su stavljanje van snage spornih pravilnika o platama i radnom učinku,te smjenu generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća.

Rudari takođe traže i utvrđivanje minimalne plate od 1.000 konvertibilnih maraka u rudarstvu u FBiH.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, istakli su da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Iz Vlade FBiH pozvali su predstavnike sindikata da uđu u zgradu na sastanak, ali su rudari to odbili te su pozvali resornog ministra da izađe i svima se obrati.

Protest je počeo u 11 sati, a zbog njegovog održavanja izmijenjen je saobraćaj u dijelu grada gdje je smještena Vlada FBiH. Na protestu su se okupili rudari rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, "Abid Lolić" i Gračanica.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING