INFO

  • MARŠ MIRA KRENUO IZ SARAJEVA PREMA NEZUKU: ŽELIMO PORUČITI ŠTA ČOVJEK ČOVJEKU NE SMIJE URADITI
  • SJEDNICA GV BIHAĆ – SMJENA PREDSJEDAVAJUĆEG ŽUPE
  • PRIHODI FEDERACIJE U MAJU PALI ZA VIŠE OD 40 POSTO
  • MINISTRICA ĆEMALOVIĆ : U USK EPIDEMIOLOŠKA SLIKA JE POVOLJNA
  • HOLANDIJA ĆE ODREDITI ODŠTETU PORODICAMA UBIJENIH U SREBRENICI
  • TRKAČI SUPERMARATONA "BIHAĆ-SREBRENICA" NA PUT KREĆU 8. JULA

REZULTATI INSPEKCIJSKOG NADZORA O RADU NA DAN DRŽAVNOSTI

- Svakom radniku koji je radio tokom Dana državnosti BiH, poslodavac mora isplatiti uvećanu platu i to po tarifi predviđenoj za rad na praznični dan.

REZULTATI INSPEKCIJSKOG NADZORA O RADU NA DAN DRŽAVNOSTI


BIHAĆ, 5.decembra - Iz Kantonalne inspekcije rada prezentirali su rezultate inspekcijskog nadzora vršenog tokom državnog praznika, Dana državnosti 25.novembra. Od 71 poslodavca, njih šest je radilo, a sveukupno je bilo angažovano 428 radnika. Njima će biti uručeni prekršajni nalozi, a visina predviđene kazne je 2000 za pravno, odnosno 300 KM za odgovorno lice. Većinom su na državni, praznični dan radili trgovački centri koji zapošljavaju veći broj radnika.

Pored nadzora provođenog zbog rada na dan praznika, koji je zabranjen Zakonom o radu FBiH, kao i djelimično općinskim, odnosno gradskim odlukama o radnom vremenu, u Kantonalnoj inspekciji dodatno će za prekršitelje biti angažovani i inspektori rada. Naime, svakom radniku koji je radio tokom Dana državnosti BiH, poslodavac mora isplatiti uvećanu platu i to po tarifi predviđenoj za rad na praznični dan. Međutim, neki poslodavci su se snašli, u ovoj uslovno rečeno sivoj zoni, jer nisu obuhvaćeni gradskim, odnosno općinskim odlukama o zabrani rada tokom praznika, iako ih tretira Zakon o radu FBiH.

Više o ovoj temi u večerašnjem Dnevniku TV USK od 19.00 sati.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING