INFO

 • SRBIJA: LJEKAR UBIO RODITELJE LOVAČKOM PUŠKOM
 • SLUNJ: ODRŽANA KOMEMORACIJA STRADALIM ČLANOVIMA DRŽAVNE DELEGACIJE KOJU JE PREDVODIO DR.IRFAN LJUBIJANKIĆ
 • BOSANSKA KRUPA: OPĆINSKO VIJEĆE RAZMATRALO I USVOJILO REBALANS BUDŽETA
 • ZASJEDAO KOLEGIJ: SDA POZIVA SUD I TUŽILAŠTVO BIH DA ODMAH PUSTE FADILA NOVALIĆA NA SLOBODU
 • OD SUTRA NOVA FAZA U UBLAŽAVANJU MJERA PO ODLUCI KRIZNOG ŠTABA MINISTARSTVA ZDRAVSTVA FBIH
 • BOSANSKA KRUPA: PODRŠKA REALIZACIJI 40 PROJEKATA MLADIH SUGRAĐANA I NEVLADINIH ORGANIZACIJA
 • JAVNA DEBATA O PUTU BIH PREMA EU: PREPORUKE ZA NAPREDOVANJE U PROCESU PRIBLIŽAVANJA EU
 • SEKTOR PERADARSTVA U BIH: STANJE PODNOŠLJIVO, ALI NUŽNA JE POMOĆ DRŽAVE
 • OBILJEŽEN JE JOŠ JEDAN SVJETSKI DAN: ŽIVJETI SA MULTIPLA SKLEROZOM
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
 • SVIJET U DANU BIJELIH TRAKA: SJEĆANJE NA STRAHOVITA STRADANJA STANOVNIŠTVA PRIJEDORA
 • UZ DAN BIJELIH TRAKA: SEDAM MOGUĆIH MJESTA ZA IZGRADNJU SPOMENIKA UBIJENOJ DJECI PRIJEDORA
 • UNIVERZITET U BIHAĆU: UZ ADEKVATNE PRIPREME MOGUĆE ODRŽAVANJE REDOVNIH ISPITNIH ROKOVA NA FAKULTETIMA

REIS KAVAZOVIĆ URUČIO MURASELU MUFTIJI SJEVERNE AMERIKE SABAHUDINU EF. ĆEMANU

- Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) trenutno broji više od 60 registriranih bošnjačkih džemata na području Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kanade

REIS KAVAZOVIĆ URUČIO MURASELU MUFTIJI SJEVERNE AMERIKE SABAHUDINU EF. ĆEMANU

SAD, 24. februara - Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je u nedjelju na svečanoj inauguraciji u američkom gradu Phoenixu uručio muraselu muftiji Islamske zajednice (IZ) Bošnjaka Sjeverne Amerike Sabahudinu ef. Ćemanu, čime je na njega prenio svoja vjerska ovlaštenja.

Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) trenutno broji više od 60 registriranih bošnjačkih džemata na području Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kanade i današnje uručenje murasele muftiji Ćemanu nastavak je započetih aktivnosti na jačanja institucionalne organizacije bošnjačke dijaspore i njenog povezivanja sa domovinom i matičnom zajednicom.

Muftija Ćeman je ovom prilikom podsjetio na razvoj zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi, navodeći da su prije agresije na BiH 1992. godine postojala samo četiri džemata, dva u SAD-u i dva u Kanadi, te da intezivniji razvoj počinje početkom 1993. godine kada dolazi do masovnog pristizanja bošnjačkih porodica u američke i kanadske gradove.

Prema njegovim riječima, razvoj je trajao u nekoliko faza, od imenovanja Senad ef. Agića za glavnog imama za SAD i Tajib ef. Pašanbegovića za glavnog imama za Kanadu, formiranja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike pa do formiranje krovne organizacije Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IABNA) 2003. godine, kada je za njenog prvog predsjednika izabran Bajram ef. Mulić.

Od 2012. godine pokrenuti su brojni zahtjevni procesi, kao što su usvajanje i usklađivanje pravilnika sa Ustavom i pravilnicima IZ-e u BiH, koji su, kako je kazao muftija, doveli do toga da je Sabor IZ u BiH 2018. godine donio odluku o osnivanju Muftijstva za Sjevernu Ameriku.

Došli smo do onoga zbog čega smo se danas ovdje okupili. Postali smo Muftijstvo“, kazao je muftija Ćeman, naglašavajući da je trud krunisan kupovinom vakufa, sjedišta Muftijstva u Washington DC-u.

Ocijenio je da su pred Bošnjacima Sjeverne Amerike stvarni izazovi na koje su Bošnjaci spremni odgovoriti i pri tom očuvati časnu vjeru islam, bošnjačku kulturu i tradiciju, sveukupni vjerski i nacionalni identitet.

To je emanet i obaveza koju smo dužni sačuvati i prenijeti na našu djecu i potonje generacije“, poručio je muftija Ćeman.

Čestitajući imenovanje muftije koji će od sada brinuti o šerijatu i prenositi ispravno vjerovanje i slijeđenje Poslanika a.s, te prenoseći selame iz domovine, reisu-l-ulema Kavazović je okupljenim vjernicima poručio moraju čuvati jedni druge i brinuti se o zajednici, jer je zajednica muslimanima obaveza.

Naši preci, djedovi i očevi kroz sva vremena i uvijek, tamo gdje god su se našli, prvo što su činili, a vi ste to potvrdili, a to je i praksa Allahova Poslanika a.s., gdje god su došli nastojali su oformiti džemat“, kazao je reisu-l-ulema.

Također je ukazao i na obavezu dogovaranja i savjetovanja, ali i izvršavanja odluka koje budu donesene na nivou zajednice kao rezultat tih procesa.

Sve drugo je destrukcija“, poručio je reisu-l-ulema.

Ukazao je na važnost daljeg razvoja Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, posebno u kontekstu činjenice da će sjedište Muftijstva, za što je već kupljen objekat, biti u Washingtonu, velikom svjetskom centru moći gdje se donose odluke od globalnog značaja.

Naglasio je da Bošnjaci, predvođeni muftijom, moraju biti prisutni tamo gdje se donose odluke o njihovoj zemlji, zbog čega je iznimno važno, odgovoriti na sve izazove i očuvati jedinstvo safa, džemata i zajednice.

Moramo jedni druge podsticati, jedni druge upozoravati, dozivati i brinuti se o generacijama koje dolaze. Ova zajednica i ova generacija može odgovoriti svim izazovima“, kazao je reisu-l-ulema.

Okupljanje mladih, čuvanje identiteta, vjera i gradnja zajednice su izazovi koje će nove generacije uspješno, uz Božiju pomoć, ostvariti i tako učiniti još jedan korak dalje, smatra reisu-l-ulema.

Naša djeca su odlučila ostati ovdje i tu, vjerovatno, nema spora. Zato, treba raditi, otvarati škole, medrese, fakultete... Trebamo o tome razmišljati. Neke stvari, naravno, nije moguće napraviti za dan ili dva, ali neke će biti moguće za pet, deset ili 15 godina i to ćemo napraviti, s Božijom pomoći. Imamo povjerenje u mlađe i želim vas zamoliti: Dajte prostora mlađim ljudima, mlađi nose život, a stariji neka savjetuju“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović, javila je MINA.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj vjernika i gostiju, kao i predstavnika IZ Bošnjaka Sjeverne Amerike i IZ u BiH.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING