INFO

  • BOGATA KOLEKCIJA OLDTIMERA U MOSTARU: OD RENAULTA 4 KOJI OBILAZI EVROPU DO BMW-A IZ 1936.
  • U SVIJETU KORONAVIRUSOM ZARAŽENO VIŠE OD 99 MILIONA LJUDI
  • U PARLAMENTU BIH SUTRA OKRUGLI STOL: TRGOVSKA GORA - AKTUELNO STANJE SEIZMIČKIH AKTIVNOSTI
  • REAKTIVNA NEDJELJA: U BANJOJ LUCI DANAS SJEDNICA SNSD-A ZBOG ODLUKE CIK-A I IZJAVE BAKIRA IZETBEGOVIĆA
  • NAJAVLJENO I AKTUELNO: U FOKUSU SITUACIJA SA MIGRANTIMA I IZBJEGLICAMA
  • BLOOMBREG MAPA VAKCINACIJE: PROTIV KORONAVIRUSA DO SADA VAKCINISANO 63 MILIONA LJUDI, BIH IZVAN SVIH SVJETSKIH TOKOVA
  • ISPOVIJEST HUMANITARCA: NAKON LIPE IMAM NOĆNE MORE, ONO ŠTO SAM DOŽIVIO NE IZLAZI MI IZ GLAVE
  • PRENOSI OSLOBOĐENJE: OD DANAS JE ZA ULAZAK U NJEMAČKU BH. GRAĐANIMA POTREBAN NEGATIVAN TEST NA KORONAVIRUS
  • PUNO MRAKA U FINE KUĆE STANE: NAVALNY TVRDI DA JE PUTIN ZA PALAČU NA CRNOM MORU POTROŠIO 1,4 MILIJARDE DOLARA
  • RUSIJA OPTUŽILA SAD DA SE PODRŠKOM DEMONSTRANTIMA MIJEŠA U NJENA UNUTRAŠNJA PITANJA

REIS KAVAZOVIĆ: TEME IZ BEOGRADA DRŽE BUDNIM BOŠNJAČKI NAROD

- Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović kritično se osvrnuo na intenzivirane razgovore srpskih i hrvatskih političkih lidera...

REIS KAVAZOVIĆ: TEME IZ BEOGRADA DRŽE BUDNIM BOŠNJAČKI NAROD

SARAJEVO, 14. oktobra - Kavazović je u početku citirao ajet iz Kur'ana:

O, ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da bi ste se upoznali.

"Tako mi muslimani posmatramo sebe, i svijet oko sebe. Šarenilo naroda je blagodat Božija koja treba da donese korist svakom narodu, i svakom čovjeku ponaosob. Mi bosanski muslimani, autohtoni evropski narod, zajedno sa svojim sunarodnjacima i braćom, bosanskim pravoslavcima i bosanskim katolicima, činimo neraskidivo tkivo Bosne i Hercegovine. Mi smo ponosni na njenu multietničku, multireligijsku i multikulturalnu stvarnost, koju čak ni svjetski ratovi, kao ni posljednja agresija na našu domovinu, nisu uspjeli pokidati. Uspostavljanje Evropske unije koje je počelo u 20. stoljeću, temeljeno na evropskim vrijednostima i pravima svakog čovjeka na slobodu, jezik, kulturu, vjeru, samo je nastavak onoga što Bosna živi stotinama godina od vremena banova i kraljeva bosanskih", kazao je Kavazović.

On navodi da zbog toga željno iščekuje dan kada ćemo i formalno postati dio te zajednice, kojoj suštinski pripadamo oduvijek. Biti članom Evropske unije, kaže Kavazović, koja nudi standarde življenja dostojne čovjeka, i članom NATO-a koji nudi sigurnost za sve, težnja je većine stanovnika naše zemlje.

"Za to, dok se krećemo u pravcu euroatlanskih integracija, čude aktivnosti koje podstiču dezintegracijske procese u Bosni i Hercegovini pa i regiji. Prošlo je dva mjeseca od nagovještaja tzv. srpsko - hrvatskog pomirenja na prostoru Balkana, što sam, u svojstvu reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pozdravio. Dobronamjerni razgovori političkih lidera, posebno u našem dijelu svijeta, uvijek su dobro došli", kazao je reis.

Naglasio je tada da je trajno pomirenje moguće samo na principima istine i pravde i uz učešće Bošnjaka u tim razgovorima.

"Evidentno je da su intenzivirani razgovori između političkih lidera bosanskih Srba i Hrvata sa zvaničnicima u Zagrebu i Beogradu. Glavna tema tih razgovora je Bosna i Hercegovina, a ne odnosi Srbije i Hrvatske. Upravo ta činjenica drži dodatno budnim bošnjački narod, koji, poučen historijskim iskustvima iz nedavne prošlosti, s oprezom prati takve aktivnosti. Prinuđeni smo upozoravati i ponavljati, da su dogovori, nastali iz takvih razgovora a bez ravnopravnog učešća Bošnjaka, bili pogubni za region. Posmatranje našeg naroda sa pozicije sile je pokazatelj elementarnog nerazumijevanja i nepoznavanja i Bosne i Bošnjaka", objašnjava Kavazović.

Reis dodaje da je nakon sličnih površnih pristupa tokom posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu, region odveden u sunovrat.

Punih 25 godina nakon kataklizmičkih razaranja i genocida nad Bošnjacima kao vrhunca mržnje i zla učinjenog jednom narodu, umjesto da su se naučile lekcije i krenulo snažno naprijed, još uvijek se ovaj region pokušava zadržati pod vlašću retrogradnih političkih ideja i ambicija. Teritorijalne pretenzije trebale su ostati karakteristika ranijih vremena, i prevladano obilježje historijski nezrelih naroda", kaže se u saopćenju reisu-l-uleme.

Napominje da su civilizacijskim razvojem i uzdizanjem čovjeka do kojeg se došlo u svijetu, srušene mnoge granice i kreće se ka uspostavljanju čvrstog sistema općeljudskih vrijednosti.

"To je sistem vrijednosti što omogućava slobodno kretanje ljudi i ideja i osigurava slobodnu razmjenu roba i usluga, kao što istovremeno razotkriva neprihvatljiv i civilizacijski kontraproduktivan karakter društvenih izolacija i separatističkih ideologija. Primjeri zemalja sa diktaturama, gdje žive pripadnici samo jednog naroda iste vjere, pokazuju da to ne znači automatski i slobodu tog naroda. Obično je obrnuto, u takvim sredinama narod je podređen i zarobljen od strane elita koje ga koriste za lični prosperitet, a pod plaštom zaštite svojih podanika. Slobodnog čovjeka čine sigurni zakonski okviri i sistem vrijednosti na kojima počivaju ti zakoni", tvrdi Kavazović.

Reis poziva svoje sunarodnjake, sljedbenike svih vjerozakona i uvjerenja da se okrenu dobru i prosperitetu.

"Činjenica je da naša regija stagnira i da nam potomci, muslimani, kršćani, hrišćani, jevreji i pripadnici drugih vjerozakona i uvjerenja, odlaze u zemlje gdje neće ili za dugo vremena neće imati pravo glasa, neće moći birati, niti biti birani. Naša djeca odlaze u zemlje čije jezike uglavnom ne govore i gdje ne uspijevaju razumjeti koje političke opcije participiraju u vladama. Naši potomci odlaze u zemlje Evropske unije zbog sistema vrijednosti i zakona pod kojima će živjeti. Donesimo im bezuslovno te vrijednosti na Balkan, inače će velikodržavni projekti biti teritorije bez ljudi, a Srbi, Bošnjaci, Hrvati i drugi će postati neki drugi narodi, pod drugim nebom", poručio je reisu-l-ulema Kavazović.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING