INFO

  • ZASJEDALA VLADA USK-A
  • DOM ZDRAVLJA BIHAĆ: TENDERSKE PROCEDURE USPORAVAJU PROJEKT IZGRADNJE NOVOG OBJEKTA
  • SANSKI MOST: BROJNIM SADRŽAJIMA PRIGODNO OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA FORMIRANJA 5. KORPUSA ARBIH
  • TIHE BOSANSKE HEROINE: ONE SU NEPOKOLEBLJIVO BRANILE SVOJU DOMOVINU
  • BOSANSKI PETROVAC: POTPISANI UGOVORI O DODJELI PLASTENIKA
  • DANAS SE OBILJEŽAVA DAN 5. KORPUSA ARBIH
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO UZ KIŠU I PLJUSKOVE
  • BIHAĆ: U NAREDNIH 30 DANA SVI SEMAFORI BITI ĆE OSPOSOBLJENI
  • VLADA USK I SPORTSKI SAVEZ: NA PRIJEMU KARATISTA OBEĆANA ZNAČAJNIJA PODRŠKA KLUBOVIMA

REGISTRACIJA I EVIDENCIJA MIGRANATA: REGISTRACIJA USKORO I U PRIHVATNOM KAMPU LIPA

- Među više stotina migranata koji borave u kampu „Miral“ u Velikoj Kladuši je i Pakistanac Aftab. Prije godinu i po došao je u Bosnu...

REGISTRACIJA I EVIDENCIJA MIGRANATA: REGISTRACIJA USKORO I U PRIHVATNOM KAMPU LIPA


VELIKA KLADUŠA, 30. januara – Prema onom što nam je kazao, bio u Sarajevu u kampu Ušivak. Devet mjeseci boravio je tamo a preostalo vrijeme boravi u Miralu. Krenuo je iz svoje zemlje, iz Pakistana još davne 2013. godine. Nada se da će konačno ove godine uspjeti otići u Evropu. Po dolasku u „Miral“ Aftab je registriran na način kako je evidentirano i njegovo prisustvo u Ušivku.

Osim njega i ostali migranti također posjeduju identifikacione kartice koje im, između ostalog omogućuju kretanje izvan kampa. Kao u Miralu, registracija migranata uskoro kreće i u prihvatnom kampu „Lipa“. Nakon haotičnih scena krajem prošle godine, kada su predstavnici IOM-a napustili kamp koji je potom i zapaljen, u manje od mjesec dana, "Lipa" je ponovno stavljena u funkciju. Na ruševinama starog uskoro će biti uspostavljen stalni Centar za prihvat migranata, barem kako očekuje Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima.

Sa trenutnom situacijom na „Lipi“ zadovoljan je i Nermin Kljajić, kantonalni ministar unutrašnjih poslova. Posljednji sastanak u Sarajevu sa državnim ministrom sigurnosti, ministrom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo te predstavnicima Službe za poslove sa strancima ulijeva mu nadu da su stvari ipak krenule na bolje. Uz već dva postojeća centra za smještaj ranjivih kategorija, „Lipa“ će biti jedini centar u USK za smještaj migranata uz maksimalan kapacitet gdje će boraviti os 2000-2500 osoba.

O ovoj aktuelnoj temi više govorimo u TV Dnevniku...VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING