INFO

  • ZASJEDALA VLADA USK-A
  • DOM ZDRAVLJA BIHAĆ: TENDERSKE PROCEDURE USPORAVAJU PROJEKT IZGRADNJE NOVOG OBJEKTA
  • SANSKI MOST: BROJNIM SADRŽAJIMA PRIGODNO OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA FORMIRANJA 5. KORPUSA ARBIH
  • TIHE BOSANSKE HEROINE: ONE SU NEPOKOLEBLJIVO BRANILE SVOJU DOMOVINU
  • BOSANSKI PETROVAC: POTPISANI UGOVORI O DODJELI PLASTENIKA
  • DANAS SE OBILJEŽAVA DAN 5. KORPUSA ARBIH
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO UZ KIŠU I PLJUSKOVE
  • BIHAĆ: U NAREDNIH 30 DANA SVI SEMAFORI BITI ĆE OSPOSOBLJENI
  • VLADA USK I SPORTSKI SAVEZ: NA PRIJEMU KARATISTA OBEĆANA ZNAČAJNIJA PODRŠKA KLUBOVIMA

READMISIJA MIGRANATA IZ BIH: KRAJINA KAO PARKING IZMEĐU SRBIJE I HRVATSKE

- Tokom prošle godine susjedna Republika Hrvatska vratila je na područje USK preko 7000 migranata, i to na ilegalan način. Podaci su to koje je iznio ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić na sastanku Komisije za sigurnost Parlamenta FBIH, koji je da podsjetimo, prije nekoliko dana održan u Bihaću. Ono što zabrinjava je da je tada savjetnik direktora Granične policije Svevlad Hoffman kazao da nema tačnih podataka o ovome, te da ne postoji ugovor o readmisiji migranata između BIH i Srbije, što je izazvalo i burnu raspravu na ovoj sjednici...

READMISIJA MIGRANATA IZ BIH: KRAJINA KAO PARKING IZMEĐU SRBIJE I HRVATSKE


BIHAĆ, 17. januara - Ugovor o vraćanju, odnosnu readmisiji migranata između dvije zemlje potpisan je još 2013. godine i to između tadašnjeg premijera Srbije Ivice Dačića i ministra sigurnosti BIH Fahrudina Radončića.

Taj Sporazum iako postoji, skoro 8 godina se ne  provodi, a u sistemu više nivoa nadležnosti, teško se dolazi do tačnih podataka. Do njih nisu uspjeli doći ni zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH te članovi Komisije za sigurnost koji su nedavno boravili u Bihaću.

Damir Mašić predsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog Doma Parlamenta FBiH kazao je tada kako su postavili različita pitanja i dobili različite podatke, što je ono što zabrinjava. Podaci koje imaju nadležne agencije u BiH, od GP, Službe za poslove sa strancima, do policijskih agencija, ne slažu se i očito postoji očita razlika između onog broja koji Hrvatska vraća u BiH, i onog što u readmisiji BiH vraća u Srbiju.

Ono što je poznato jeste broj migranata koji je RH ilegalno vratila u našu zemlju a što je pravovremeno evidentirao MUP USK.

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK kazao je između ostalog, kako je odveć poznata sljedeća činjenica. Kad je u pitanju vraćanje migranata na nezakonit način iz susjedne Hrvatska, na osnovu iskaza koje su uzeti od samih migranata, a što je radila Uprava policije, evidentirano je oko 7210 migranata koji su vraćeni iz RH na teritorij BiH. Ono što je bilo i ostalo jedno od važnijih pitanja, prema riječima Kljajića, jeste da ako funkcionira Sporazum o readmisiji sa Srbijom, zašto BiH nije migrante vraćala u tom pravcu, eventualno u Crnu Goru i na takav način pokušala spriječiti ilegalne migracije.

Više o ovoj aktuelnoj temi od Une do Drine donosimo u večerašnjem TV Dnevniku u 19,00 sati...VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING