INFO

  • REIS KAVAZOVIĆ: OTROV ĆE JOŠ DUGO KRUŽITI, ALI ŽIVOT SE OBNAVLJA I ISTINA RAZGONI TAMU NAD SREBRENICOM
  • INSAN SE NAVIKNE NA SVE: JEDNA OD BROJNIH SREBRENIČKIH PRIČA O ŽIVOTU U SAMOĆI I SJEĆANJIMA
  • U BOSNI I HERCEGOVINI 316 ZARAŽENIH ZA 24 SATA, NAJVIŠE U TUZLANSKOM I KANTONU SARAJEVO
  • ŽENE U CRNOM U POTOČARIMA: BROJNI GRAĐANI SRBIJE SE NE SLAŽU S PORICANJEM GENOCIDA
  • BIHAĆ: ISKRENA I EMOTIVNA PORUKA MIRA I PODRŠKE SREBRENIČANIMA
  • INICIJATIVA ŽENA IZ ZEMALJA REGIONA KONTRA ZLOČINA: SUD I JAVNA OSUDA ZA SVAKI OBLIK NASILJA
  • 11. JULI U MEMORIJALNOM CENTRU POTOČARI: PORUKE SUOSJEĆANJA, MIRA I PRAVDE
  • VREMENSKA: SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ MOGUĆU KIŠU
  • BOSANSKA KRUPA: OBILJEŽENA GODIŠNJICA HEROJSKE BITKE ZA ĆOJLUK
  • DANI PRED 11. JULI: VRIJEME KADA ASIMA ISPRAĆA NA PUT BIJELE CVJETOVE

RAMAZANSKI BAJRAM U BANJALUCI: RADOST SE MORA DIJELITI

- Zbog pandemije koronavirusa mnogobrojni vjernici iz dijaspore danas nisu u Banjaluci, Nusret Abdibegović, muftija banjalučki čestitao i poručio "Praznina je bez njih"...

RAMAZANSKI BAJRAM U BANJALUCI: RADOST SE MORA DIJELITI


BANJALUKA, 24. maja - U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci vjernici su jutros klanjali namaz povodom Ramazanskog bajrama, pod posebnim mjerama odnosno poštujući sve preporuke za suzbijanje širenja koronavirusa.

Nusret Abdibegović, muftija banjalučki u obraćanju medijima nakon bajram-namaza iskoristio je priliku da se zahvali svima koju su uputili čestitke povodom ramazana i Bajrama, konstatujući da te čestitke ne samo po broju, nego i po važnosti i po ljudima koji su iz struktura poslali čestitke, pokazuju da se u Banjaluci događaju pozitivne vibracije i kretanja.

"Bajram ima svoju i i vjersku, ibadetsku dimenziju, kako to kažemo u islamu, ima svoju društvenu dimenziju, socijalnu, ali ima i kulturološku. U konačnici veliki događaj uvijek bude prilika da se ljudi sretnu da razmjene iskustva, da upute jedni drugima čestitke i dobre želje, što će kazati da se otvara ta komunikacija. Čini mi se da se radosti i tuge, bar tuga se može podnosti samostalno, ali radost se ne može sama po sebi nositi onda se mora dijeliti, ona se širi kao koncentrični krugovi i ona obuzima taj prostor, obuzima ljude i ovaj dan je podjela radosti sa svima onima koji žive i zahvalnost Bogu što smo danas tu i što možemo svjedočiti njegovu vjeru na ovaj veliki dan", kazao je Abdibegović.

Čestitao je Bajram svima, posebno onima koji su u dijaspori, koji nisu mogli ove godine doći da podijele radost u ovim danima.

"Praznina je bez njih, ja znam da oni imaju tugu što nisu mogli doći, a mi imamo žal što nam nisu došli. Vjerujemo da će Allah spustiti svoju milost i mi smo dana u hutbi činili dovu da Allah zaštiti sve nas, sve ljude, narode od svih iznenadnih pojava, bilo da je zemljotres, pandemija, poplave ili nevremena jer sve nas zadesi, sjetite se samo poplava, zemljotresa i tih loših iskustava i veliki broj Bošnjaka nažalost nije mogao biti u svojim kućama, sa svojim najbližima, možda Banjalučani osjećaju najveću žal jer njihova Ferhadija i njihova Banjaluka je njima u srcu i u duši i mi se nadamo da ćemo imati u ljetnom periodu mogućnost da okupimo ovdje sa njima na platou Ferhadije i da im upriličimo određene susrete", rekao je muftija banjalučki.

Mirsad Sarić rekao je da mu je izuzetno drago što je iz drugog grada u kojem radi nakon šest mjeseci stigao u Banjaluku da u ovom gradu proslavi ovaj praznik. Kaže da situacija sa koronavirusom ne utiče mnogo na proslavu praznika.

"To je jedan najveći praznik koji očekujemo svake godine sa zadovoljstvom i u veselju", rekao je Sarić.

Fahrudin Tufekčić rekao je da je današnji Ramazanski bajram dočekao dobro i lijepo.

"Čestita se familiji, daje se poklon i ruča se. Daje se poklon prvim komšijama", kazao je on.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING