INFO

  • BiH: U RS-U 82 NOVA SLUČAJA ZARAZE, ČETVORO UMRLIH
  • MIGRANTI SKRIVENI MEĐU KOFERIMA: POBJEGLI KAD SU IH PRONAŠLI
  • SARAJEVSKA ČETVORKA POTPISALA SPORAZUM: POBIJEDIT ĆEMO U SARAJEVU, STAVILI SMO INTERESE GRAĐANA ISPRED SVOJIH
  • FEDERALNA INSPEKCIJA: ZA DVA MJESECA NAPISANO OKO POLA MILIONA KM KAZNI ZA NEPOŠTIVANJE MJERA
  • PODACI IZ KCUS-A ZA PROTEKLA 24 SATA: TESTIRANO 460 UZORAKA, NOVOZARAŽENIH 124, TROJE PREMINULIH
  • ONI SE NA VRIJEME ORGANIZIRAJU: BOGATAŠI KUPUJU DRŽAVLJANSTVA U STRAHU OD DRUGOG VALA KORONAVIRUSA
  • SUPERMARATON OD BIHAĆA DO BUŽIMA POSVEĆEN ŠEHIDIMA I POGINULIM BORCIMA
  • BIL GEJTS: SLIJEDI NEŠTO GORE OD VIRUSA KORONA
  • EVROPSKI NOGOMET U VRIJEME PANDEMIJE: VEČERAS SE NASTAVLJA LIGA PRVAKA
  • NBA LIGA: NURKIĆ BLISTAO I PROTIV DENVERA, JOKIĆ BIO NEMOĆAN PROTIV BOSANSKE ZVIJERI

RADNICI U ZDRAVSTVU: U ČETVRTAK DOLAZIMO PRED VLADU U SARAJEVU, PONIŽENI SU I PACIJENTI I MI

- Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo održat će protest ispred kantonalne vlade zbog, kako je saopćeno, nepotpisivanja novog Granskog Kolektivnog ugovora. Uoči protesta imali su poruku za kantonalnu vlast

RADNICI U ZDRAVSTVU: U ČETVRTAK DOLAZIMO PRED VLADU U SARAJEVU, PONIŽENI SU I PACIJENTI I MI

SARAJEVO, 6. jula - Protest će biti održan u četvrtak, 9. jula od 12 do 13 sati. Iz Sindikata su poručili da žele na miran i dostojanstven način izraziti nezadovoljstvo odnosom kantonalne Vlade prema radnicima u zdravstvu i pacijentima. Osim toga, cilj im je, kako su naveli, da podsjete da ih vlast mora uvažavati kao socijalnog partnera.

U saopćenju su naveli da će protestovati ispred Vlade zbog "nezapamćenog ponižavanja pacijenata i nas koji treba da im služimo".

Tvrde da je pružanje potpune usluge pacijentima dovoedeno u pitanje zbog "birokratskih grešaka i nesposobnosti". Ocijenili su da je Kolektivni ugovor na kojem insistiraju, kako su istakli, garancija pacijentima za visok stepen usluge zagarantiran zakonom.

"Spinovanje koje tvrdi da za radnike u zdravstvu uvijek ima zamjena, te da oni koji žele bolje 'idu vani' zapravo udara baš na najmlađe radnike u zdravstvu, volontere, početnike i tek obrazovane mladiće i djevojke koji bi trebali naslijediti svoje kolege. Djeca šehida/palih branitelja, RVI, i svi ostali njima ravnopravni po medicinskoj etici, guraju se van Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, dok se istovremeno za njih izdvaja poreski novac za teško i vrlo zahtjevno školovanje- barem onog velikog dijela koji svoje diplome dobija na častan način, a ne putem skraćenih sistema iz pojedinih kantona i njihovih privatnih ustanova", poručili su.

Pozvali su na zaustavljanje iseljavanja medicinskog i nemedicinskog kadra jer to može za posljedicu imati, kako su upozorili, kadrovsku i profesionalnu katastrofu. Odnos vlasti prema njima su nazvali ponižavajućim i to zbog, kako smatraju, unutrašnjih neslaganja i sitnih interesa.

"Sindikat sa prezirom odbacuje diskriminatorske postupke prošle Vlade KS koja je uz manipulacije i drsko, podigla plaće samo jednoj profesiji u zdravstvenoj djelatnosti, tj. doktorima, a ostalim uposlenicima u zdravstvu KS ne. Nakon teške diskriminacije, usred epidemije COVID -19 , Sindikat je shodno situaciji i obavezama prema društvu, smanjio svoje zahtjeve na minimum. Taj minimum je zapravo samo vrijednovanje posla kroz koeficijente složenosti, a nikakvo opterećenje fonda ili megalomanija", istakli su.

Kako su saopćili, dok su brojne zemlje nagrađivale medicinske radnike, Vlada KS je ostala nijema.

"Istovremeno, pojedini članovi Vlade su iz političkih razloga , tj. sebičnih utjecaja pojedinih ljekara u matičnim strankama, pokušali i uspjeli napraviti razdor unutar struke - davajući visoke privilegije ljekarima u cilju obezbjeđivanja jedne glasačke grupe , najčešće važne samo zbog zvučnih titula i visokih pozicija u strankama", dodali su.

Mišljenja su da je vlast iskoristila krizu za, kako su naglasili, sporost i unutrašnju neslogu u njihovom djelovanju, te u u zadnjim pregovorima dovela situaciju do apsurda, a radnike u zdravstvu pred zadnju opciju - štrajk koji će značiti političko samoubistvo svakome ko ovaj put ignoriše časnu struku zdravstva pacijenata, a za građane dokaz da radnici u zdravstvu ne podržavaju ovakvu ili sličnu vlast zbog koje trpe i pacijenti, i radnici u zdravstvu koji im služe.

Nadaju se da će premijer Mario Nenadić i resorni ministri "imati više morala od prethodnika, te prihvatiti minimum zahtjeva."

Na protestu će prisustvovati do 300 ljudi zbog pandemije koronavirusa, saopćeno je iz Sindikata radnika u zdravstvu.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING