INFO

 • SUTRA U VEĆINI NAŠE ZEMLJE OBLAČNO VRIJEME SA KIŠOM
 • SPORTSKA SUBOTA – IZDVOJENO: PRVA POBJEDA NA KVALIFIKACIONOM PUTU U KOŠARCI
 • DIASPORA INVEST: DA LI JE BH DIJASPORA ZAINTERESIRANA ZA INVESTIRANJE U SVOJU DOMOVINU???
 • CAZIN: PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK CENTRA ZA RAZVOJ INKLUZIVNIH PRAKSI
 • BOSANSKA KRUPA: PREDSTAVLJENI USPJEŠNO REALIZIRANI PROJEKTI OMLADINSKE BANKE I PARTNERA
 • PROF. DR. HUSEIN MURATOVIĆ IZABRAN ZA AKADEMIKA ANUBIH
 • USK KORONA BILANS: U PROTEKLA 24 SATA 28 NOVOZARAŽENIH OSOBA, JEDAN SMRTNI ISHOD
 • USK: ONKOLOŠKI PACIJENTI SUOČENI SA PROBLEMIMA TRAŽE NOVE OPCIJE ZA LIJEČENJE
 • USK NA KRAJU DRŽAVE: OBIM POLICIJSKIH OBAVEZA PORASTAO, ALI NE I FINANSIJSKI PRILIV PO OSNOVU POVEĆANOG ANGAŽMANA
 • U BIH 819 NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, PREMINULO 19 OSOBA
 • REAKCIJA OO SDA VELIKA KLADUŠA NA IZJAVU RAZIMA HALKIĆA, PREDSJEDNIKA SDP BIH USK-A

RAD ZA OPĆE DOBRO NA SLOBODI NE MOŽE TRAJATI DUŽE OD JEDNE GODINE

- Unsko-sanski kanton prvi je u Federaciji Bosne i Hercegovine po broju provedenih presuda - alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi kojom je osuđenicima uobičajena zatvorska kazna do jedne godine zamjenjena ovom alternativnom krivičnom sankcijom. Od početka implementacije u krivičnom zakonodavstvu, u posljednjih deset godina obrađeno je oko 530 presuda, od čega u protekloj godini 75 presuda...

RAD ZA OPĆE DOBRO NA SLOBODI NE MOŽE TRAJATI DUŽE OD JEDNE GODINE

USK, 14. augusta - U krivičnom zakonodavstvu od implementacije 2011. godine, Ministarstvo pravosuđa i uprave izradilo je a Vlada USK-a usvojila Pravilnik o izvršenju alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi koja je zamjena za izrečenu kaznu zatvora koju Sud može izreći i izriče kada za pojedino krivično djelo u konkretnom predmetu izrekne kaznu zatvora do jedne godine. Samo u tom slučaju se zatvorska kazna može zamjeniti radom za opće dobro na slobodi, kaže Dragan Polimanac, pomoćnik ministrice pravosuđa i uprave.

U vrijeme kad je ova informacija resornog ministarstva podnijeta Vladi USK-a radi upućivanja u skupštinsku proceduru, od ukupno zaprimljenih sedamdeset i pet presuda bile su izvršene trideset i tri presude, zbog vremena zaprimanja i ispunjenja određenih procedura. Ministarstvo mora ovlastiti državnog službenika da alternativnu krivičnu sankciju provodi, od poslodavca kod kojeg se izvršava rad za opće dobro na slobodi dobiti prijedlog povjerenika koji će obavljati nadzor nad provođenjem.

Za izdržavanje kazne, alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi, Ministarstvo pravosuđa je potpisalo ugovore s poslodavcima, uglavnom komunalnim poduzećima u kantonu, ali i ŠPD „Unsko-sanske šume“, Kantonalnom bolnicom „Dr. Irfan Ljubijankić“ kod kojih radi određeni broj osuđenika. 

Od početka ove godine Ministarstvo pravosuđa je zaprimilo petnaest presuda. Naš sagovornik ističe kako od početka primjene ove krivične sankcije nije bilo nikakvih proceduralnih problema. Rad za opće dobro na slobodi ne može trajati duže od jedne godine a niti godinu. On se izriče u trajanju ne kraćem od deset i ne dužem od devedeset dana. Na ovaj način osuđenici – počinioci krivičnih djela društvu moraju vratiti svoj dug.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING