INFO

  • USK KORONA BILANS: TESTIRANO 59 UZORAKA, NOVOZARAŽENA JEDNA OSOBA
  • BIH: STIGLO 10.530 DOZA VAKCINA BIONTECH/PFIZER
  • PO ODLUCI EU: BIH OPET NIJE NA EVROPSKOJ LISTI DRŽAVA KOJE SU SIGURNE ZA PUTOVANJE
  • IZRAEL IZVEO ZRAČNI NAPAD NA GAZU, PRVI OD PREKIDA VATRE 21. MAJA
  • PRIJAVE DO KRAJA JUNA: BBI BANKA OBEZBIJEDILA MILION MARAKA ZA STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA U BIH
  • VIJEĆE MINISTARA BIH: UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O CARINSKIM PREKRŠAJIMA
  • KRIJUMČARENJE MIGRANATA U BIH: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVOJICE AFGANISTANACA
  • POTPISIVANJEM UGOVORA O STIPENDIRANJU I FINANSIJSKA PODRŠKA OD STRANE BTF I MINISTARSTVA OBRAZOVANJA USK
  • GDJE GRAĐANI BIH MOGU PUTOVATI I KAKO?
  • DAN BRANILACA GRADA BIHAĆA

PROTESTI LJEKARA ISPRED VLADE FBIH: TRAŽI SE REPREZENTATIVNOST SINDIKATA I ZAKON PO MJERI STRUKE

- Za srijedu i četvrtak zakazani su protesti ljekara ispred Vlade Federacije BiH. Razlog tome je što ni nakon četiri godine nije riješen i konačno u parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog Zakona o reprezentativnosti sindikata FBiH. Prijedlog je trebala na oba doma Parlamenta Federacije poslati Vlada entiteta, ali nisu-i tako godinama. Kako je za našu televiziju rekao predsjednik Strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, nakon što je prošao niz procedura, nedavno i Ekonomsko-socijalno vijeće, Zakon već posljednje dvije godine kiseli se u ladicama ministra rada i socijalne politike Federacije Veska Drljače...

PROTESTI LJEKARA ISPRED VLADE FBIH: TRAŽI SE REPREZENTATIVNOST SINDIKATA I ZAKON PO MJERI STRUKE


BIHAĆ, 7. juna -  Problemi koji se godinama samo sakupljaju, a ne rješavaju, dovodi do toga da će se oni koji su se školovali i više od 20 godina, zbog nepoštivanja njihovih znanja i vještina, u konačnici i otići iz ove države. Jedan od takvih primjera mogao bi biti i jedan od dva patologa Kantonalne bolnice „dr. Irfan Ljubijankić“ dr. Mirsad Zornić, specijalista patološke anatomije.

Za razliku od kolega, ovaj doktor specijalista nema primanja kao većina, jer na Odjelu patologije nema dežura, ali zato posla ima preko glave. Naime na oko 300 hiljada stanovnika, u bihaćkoj Kantonalnoj bolnici samo dvojica specijalista rade i obdukcije, i patohistološke nalaze. U nedostatku konkretnih određenja i zakonskih regulativa, svaki menadžment može svojevoljno, što se i događa, dati ili oduzeti određeni benefit.

Tako su prije bihaćki patolozi imali priznat beneficirani radni staž, a sada ga nemaju. Problem za ljekare ustvari predstavlja šaroliko sindikalno udruživanje, pa o statusu doktora odlučuju druge struke koje ne razumiju njihove potrebe. Zato se i traži reprezentativnost sindikata, kako bi doktori predstavljali doktore.

O aktuelnoj temi više donosimo u večerašnjem TV Dnevniku...VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING