INFO

  • GRMUŠA: U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI JEDNO LICE POGINULO, DVA LICA SA LAKŠIM TJELESNIM POVREDAMA
  • SPORTSKA SUBOTA – IZDVOJENO: PRVA POBJEDA NA KVALIFIKACIONOM PUTU U KOŠARCI
  • DIASPORA INVEST: DA LI JE BH DIJASPORA ZAINTERESIRANA ZA INVESTIRANJE U SVOJU DOMOVINU???
  • CAZIN: PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK CENTRA ZA RAZVOJ INKLUZIVNIH PRAKSI
  • BOSANSKA KRUPA: PREDSTAVLJENI USPJEŠNO REALIZIRANI PROJEKTI OMLADINSKE BANKE I PARTNERA
  • USK KORONA BILANS: U PROTEKLA 24 SATA 28 NOVOZARAŽENIH OSOBA, JEDAN SMRTNI ISHOD
  • USK: ONKOLOŠKI PACIJENTI SUOČENI SA PROBLEMIMA TRAŽE NOVE OPCIJE ZA LIJEČENJE
  • USK NA KRAJU DRŽAVE: OBIM POLICIJSKIH OBAVEZA PORASTAO, ALI NE I FINANSIJSKI PRILIV PO OSNOVU POVEĆANOG ANGAŽMANA
  • U BIH 819 NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, PREMINULO 19 OSOBA
  • REAKCIJA OO SDA VELIKA KLADUŠA NA IZJAVU RAZIMA HALKIĆA, PREDSJEDNIKA SDP BIH USK-A

PROTEST SINDIKATA VOJSKE U PODGORICI: OTPUŠTENE VOJNIKE VRATITI U SLUŽBU

- Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) i danas je organizovao protestni marš "Za istinu, pravdu i dostojanstvo", kojim traže da se obrazlože razlozi za otpuštanje iz službe 22 vojnika

PROTEST SINDIKATA VOJSKE U PODGORICI: OTPUŠTENE VOJNIKE VRATITI U SLUŽBU

PODGORICA, 16. septembra (AA) - Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) i danas je organizovao protestni marš "Za istinu, pravdu i dostojanstvo", kojim traže da se obrazlože razlozi za otpuštanje iz službe 22 vojnika. Protest, koji je završen oko 12 sati, na Trgu nezavisnosti u Podgorici okupio je nešto više od 50 učesnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni su nešto poslije 11 sati krenuli u šetnju, istom maršutom, kao i prošle subote - Ulicom slobode, Bulevarom svetog Petra Cetinjskog do Ministarstva odbrane, gdje su se nakratko zadržali i vratili se nazad.

Iz Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) poručeno je da su istrajni i odlučni u borbi da se vojnici kojima se prekida profesionalna vojna služba odmah i bezuslovno vrate, dok nadležni ne utvrde razloge i motive njihovog otpuštanja.

Vojnici kojima je prestala služba zatražili su od crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića da im zbog njihovih porodica, komšija i prijatelja, zbog svih građana i građanki kaže zašto su protjerani iz VCG.

„Recite nam to zbog naših budućih porodica i djece. Da li je ignorisanje ocjena i prijedloga naših oficira poruka da smo nepodobni građani Crne Gore? Recite nam čime smo to zaslužili“, upitala je Milica Knežević, vojnik kome je prestala služba.

Predsjednik Sindikata Nenad Čobeljić je poručio da je ministar odbrane Predrag Bošković "ostavio bez posla 22 mladih sugrađanki i sugrađana".

"Sve je to urađeno na krajnje diskriminatorski način. Povod našeg nezadovoljstva je da se ispitaju okolnosti prestanka službe. Otpušteni su među nama, naši zahtjevi sa prošlog protesta nisu ispunjeni, neko je riješio da testira našu odlučnost da se izborimo za pravdu. Odlučili su da testiraju građansku upornost da se dođe do istine”, kazao je Čobeljić.

On je poručio da neće odustati od protesta i ispunjena njihovih zahtjeva.

Iz Ministarstva odbrane su nedavno saopćili da ugovori nisu produženi jer žele najbolje u VCG i da je to urađeno zakonito. Odgovarajući na to da zašto im nisu produženi ugovori kada su im ocjene odlične, iz Ministarstva odbrane je istaknuto da od dobrog postoji i bolji, a od boljeg najbolji, te da samo takve žele u VCG.

Predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović pružila je podršku današnjem protestu i poručila da smatra ispravnim insistiranje SOVCG na socijalnom dijalogu.

"Mi u sindikatima smo spremni za dogovor i socijalni dijalog, a Ministarstvo odbrane ignoriše te zahtjeve. Poslodavci imaju obavezu da razgovaraju sa nama i da poštuju zakone. Kolege su svjesne da je borba teška, ali će imati podršku Sindikata medija”, kazala je Camović.

Predsjednik Sindikata Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) Predrag Spasojević kazao je da podržavaju kolege iz vojske, „da nađemo zajednički odgovor na sva postupanja nadležnih u ovoj situaciji“.

„Znamo kakva je situacija godinama u vojsci. Naš ministar smatra, da kada smanjuje broj vojnika povećava borbenu gotovost, ne znam po kome to osnovu može. To još nisam čuo u praksi, dugo godina nosim uniformu, a bio sam i vojnik. Nadam se da ćemo uspjeti da vratimo ove ljude na svoja mjesta”, kazao je Spasojević.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING