INFO

  • POREZNA UPRAVA FBIH: U PROŠLOJ GODINI ZABILJEŽENA REKORDNA NAPLATA POREZNIH OBAVEZA
  • KORONAVIRUS U BIH: JOŠ 2.969 NOVOZARAŽENIH, PREMINULE 33 OSOBE
  • BIHAĆ: UPRILIČENA PROMOCIJA UNIVERZITETSKOG UDŽBENIKA 'POSLOVNO PRAVO' AUTORA, PROF. DR. ALBINA MUSLIĆA
  • VREMENSKA: SUTRA SE OČEKUJE SLAB SNIJEG U VEĆEM DIJELU BIH
  • ZDRAVSTVO U RALJAMA ŽIVOTA: LJEKARA SVE MANJE, MOTIVA ZA ODLAZAK SVE VIŠE
  • U BIHAĆU ODRŽANA PLANSKA SKUPŠTINA CRVENOG KRIŽA UNSKO-SANSKOG KANTONA
  • BIHAĆ: ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA VLADE USK I REGULATORNE AGENCIJE ZA RADIJACIJSKU I NUKLEARNU SIGURNOST BIH
  • U USK NOVOZARAŽENO 310 OSOBA
  • U SARAJEVU ORGANIZIRAN PROGRAM POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
  • UNIVERZITET U BIHAĆU: NA PUTU OD HISTORIJSKOG PROJEKTA DO TALAČKE KRIZE

PROTEST SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA BIH U SARAJEVU: ZAHTJEV ZA MINIMALNOM PLATOM OD 1.000 KM

- Okupljeni na protestima tražili su, između ostalog, usvajanje Zakona o minimalnoj plati u Federaciji BiH kojim će se garantovati minimalna plata u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM, kao i izmjene i dopune Zakona o radu u tekstu koji je predložio Savez samostalnih sindikata BiH, a koji su podržale dvije komisije Parlamenta FBiH...

PROTEST SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA BIH U SARAJEVU: ZAHTJEV ZA MINIMALNOM PLATOM OD 1.000 KM

SARAJEVO, 24. juna - U četvrtak je u Sarajevu održan protest Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest je počeo ispred sjedišta Udruženja poslodavaca FBiH, nakon čega su se učesnici zaustavili ispred Parlamenta, a potom se uputili prema Vladi FBiH.

Zbog poštovanja epidemioloških mjera skupu je prisustvovalo 100 predstavnika SSSBiH iz svih granskih sindikata i djelatnosti.

Okupljeni na protestima tražili su usvajanje Zakona o minimalnoj plati u Federaciji BiH kojim će se garantovati minimalna plata u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM, kao i izmjene i dopune Zakona o radu u tekstu koji je predložio Savez samostalnih sindikata BiH, a koji su podržale dvije komisije Parlamenta FBiH.

Zatraženo je i da se pristupi, u skladu sa Zakonom o radu, potpisivanju granskih kolektivnih ugovora, uveže radni staž svim radnicima kojima to do sada nije učinjeno i implementira Zakon o zaštiti na radu FBiH i radnicima osiguraju sigurna i bezbjedna radna mjesta.

Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH, kazao je kako je problem nepostojanje minimalne plate u FBiH.

"Jedino u Federaciji nije definisana, u svim zemljama Evrope jeste. Mi tražimo 1.000 KM. Pokušava nam se podvaliti priča o 600 KM. Ovi ljudi šalju jasnu poruku i Vladi i poslodavcima 'nek njihova djeca rade za 600 KM, mi hoćemo 1.000 KM'", rekao je Šatorović.

Dodao je kako građani, članovi sindikata traže minimalnu platu od 1.000 KM i istrajat će na tome.

"Mi ovdje imamo tačno 100 ljudi, u skladu s epidemiološkim mjerama. Došli su iz svih dijelova Federacije BiH, svih grana i djelatnosti, čak i onih sindikata čiji su predstavnici potpisali platformu, sramnu platformu o nenapadanju, platformu kojom ne smiju iskazati bilo kakav zahtjev dok im poslodavac ne odobri da je taj zahtjev ispravan", rekao je Šatorović.

Šatorović je kazao kako podržavaju poslodavce koji implementiraju plate od 1.000 KM i podržavaju poštene poslodavce koji razumiju potrebe i interese radnika.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING