INFO

  • USK KORONA BILANS: TESTIRANO 59 UZORAKA, NOVOZARAŽENA JEDNA OSOBA
  • BIH: STIGLO 10.530 DOZA VAKCINA BIONTECH/PFIZER
  • PO ODLUCI EU: BIH OPET NIJE NA EVROPSKOJ LISTI DRŽAVA KOJE SU SIGURNE ZA PUTOVANJE
  • IZRAEL IZVEO ZRAČNI NAPAD NA GAZU, PRVI OD PREKIDA VATRE 21. MAJA
  • PRIJAVE DO KRAJA JUNA: BBI BANKA OBEZBIJEDILA MILION MARAKA ZA STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA U BIH
  • VIJEĆE MINISTARA BIH: UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O CARINSKIM PREKRŠAJIMA
  • KRIJUMČARENJE MIGRANATA U BIH: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVOJICE AFGANISTANACA
  • POTPISIVANJEM UGOVORA O STIPENDIRANJU I FINANSIJSKA PODRŠKA OD STRANE BTF I MINISTARSTVA OBRAZOVANJA USK
  • GDJE GRAĐANI BIH MOGU PUTOVATI I KAKO?
  • DAN BRANILACA GRADA BIHAĆA

PROJEKT FARMA II: OTVORENO VIŠE OD 1.000 NOVIH RADNIH MJESTA U BH. POLJOPRIVREDI

- Direktorica misije USAID-a Nancy J. Eslick posjetila je lokalnog proizvođača sira iz Livna...

PROJEKT FARMA II: OTVORENO VIŠE OD 1.000 NOVIH RADNIH MJESTA U BH. POLJOPRIVREDI

LIVNO, 12. maja  - Prodaja i izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine su se više nego udvostručili tokom proteklih pet i pol godina zahvaljujući zajedničkim naporima vlade SAD-a i Švedske u razvoju sektora, izjavila je danas direktorica misije USAID-a Nancy J. Eslick, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno, Eslick je posjetila lokalnog proizvođača sira iz Livna "Eko sir Puđa", kojem je Sweden/USAID FARMA II projekt dodjelio bespovratna razvojna sredstva. Bespovratna sredstva pomogla su kompaniji da razviju mreže od više od 200 mljekara, kooperanata te da modernizuju tvornicu, poboljšaju kvalitet proizvoda i dobiju izvozne dozvole za EU.

"'Eko sir Puđa' jedan je od primjera gdje je kroz ciljanu pomoć podržano provođenje jasne vizija razvoja poslovanja, što je dovelo do toga da kompanija poveća broj kooperanata sa kojima radi i osigura im egzistenciju. Uz podršku USAID-a i Švedske, kompanija je povećala svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda, te stavila nove proizvode na tržište i povećala prodaju i izvoz", rekla je Eslick.

Sweden/USAID FARMA II projekt vrijedan 17,75 miliona američkih dolara završava svoje aktivnosti u zemlji.

Radio je u pet sektora poljoprivrede, mljekarstvu, peradarstvu, te sektorima voća i povrća, meda i ljekovitog i aromatičnog bilja. Projekt je proveo 186 razvojnih grantova, podržao je rad više od 3.700 proizvođačkih organizacija i pružio je obuke za preko 19.000 ljudi iz privatnog i javnog sektora, od kojih su 37 odsto žene.

Projektne aktivnosti dovele su do reforme 31 relevantne politike, akreditacije jedanaest javnih ustanova i certificiranja 950 proizvođača u dobrim poljoprivrednim praksama i standardima sigurnosti hrane.

Kao rezultat, proizvođači koje je podržao FARMA projekt su udvostručili prodaju sa 670 miliona KM u 2015. na 1,32 milijarde KM u 2019., dok je izvoz u istom razdoblju porastao tri i po puta, sa 53 na 191 miliona KM. Ukupno je otvoreno 1,029 novih radnih mjesta.

"Sretni smo što je projekt FARMA II donio konkretne rezultate za hiljade poljoprivrednih proizvođača i domaćinstava diljem zemlje. Iako USAID smanjuje direktnu podršku razvoju poljoprivrede, on ostaje predan partner domaćim institucijama i EU koji će nastaviti graditi na njegovim postignućima", rekla je Eslick.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING