INFO

 • USK: VELIKA POTRAŽNJA ZA STANOVIMA, CIJENA KVADRATA U BIHAĆU I DO 2200 MARAKA
 • KORONAVIRUS U USK: 34 NOVOZARAŽENIH I DVA SMRTNA ISHODA
 • ODLUKA KOMISIJE: STADION VELEŽA SUSPENDOVAN NAKON PREKIDA UTAKMICE
 • STUDIJA: VAKCINA JOHNSON&JOHNSON EFIKASNA 94% POSLIJE DODATNE DOZE
 • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
 • PROJEKT RAZVOJA POLJOPRIVREDE: DVA MILIONA MARAKA ZA NOVE TEHNOLOGIJE I SISTEM NAVODNJAVANJA
 • AKTUELNO: PREDSTAVNICI MEĐUNARODNE ZAJEDNICE U POSJETI BOSANSKOM PETROVCU
 • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
 • SARAJEVO: MINISTRICA TURKOVIĆ SE SASTALA SA ADVOKATICAMA EDINA VRANJA
 • USK: ZBOG TURISTIČKE POTRAŽNJE UTROSTRUČENA IZGRADNJA KUĆA S BAZENOM

PRODANOVIĆ APELUJE NA VLASTI DA SE SNAŽNIJE ANGAŽUJU NA SUZBIJANJU RASTUĆEG NASILJA NAD ŽENAMA I DJECOM

- Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović navodi da je Međunarodni dan porodice prilika da poseban apel uputi vlastima na svim nivoima u BiH da se snažnije angažuju na suzbijanju rastućeg nasilja nad ženama i djecom

 PRODANOVIĆ APELUJE NA VLASTI DA SE SNAŽNIJE ANGAŽUJU NA SUZBIJANJU RASTUĆEG NASILJA NAD ŽENAMA I DJECOM

BIH, 14. maja - Prodanović je u saopćenju za javnost podsjeća da se Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 1994. godine u cijelom svijetu 15. maj obilježava se kao Međunarodni dan porodice.

“Taj datum prilika je za sve nas u BiH da se osvrnemo na ključni značaj porodice kao osnovnog temelja na kojem počiva svako društvo, kao i da podstaknemo sve institucije i javnost u BiH da pruže snažnu podršku porodicama, posebno onim koje se danas, više nego ikad, suočavaju sa ekonomskim, zdravstvenim i svim drugim društvenim problemima. Međunarodni dan porodice prilika je i da poseban apel uputim vlastima na svim nivoima u BiH da se snažnije angažuju na suzbijanju rastućeg nasilja nad ženama i djecom”, dodao je Prodanović.

Naglasio je da je potrebno uložiti više društvenog napora kako bi se pružila puna podrška porodicama koje su prijavile nasilje nad ženama i djecom, kao i drugim ranjivim porodicama, posebno onima koje su u vrijeme pandemije izgubile prihode od kojih žive, koje nemaju adekvatan smještaj, te onima u kojima žive starija lica, lica sa invaliditetom i lica sa posebnim potrebama.

Naveo je da se BiH pridružila svim međunarodnim konvencijama i zakonski odlično uredila oblast ravnopravnosti polova. S tim u vezi, svim institucijama u BiH nameće se imperativ obezbjeđivanja ravnopravnosti spolova unutar porodica, kako bi majke i očevi podijelili odgovornost za očuvanje porodice, kao i za školovanje i vaspitanje djece.

 “Osim toga, BiH je jedna od država članica Ujedinjenih nacija koja je prije šest godina usvojila Ciljeve održivog razvoja, čijim se ispunjavanjem umanjuje ili eliminiše siromaštvo, diskriminacija po bilo kom osnovu, te štiti životna okolina. S tim u vezi, podsjetio bih i na činjenicu da očuvanje porodice i donošenje, te provođenje porodično orijentisanih politika predstavlja jedan od ključnih preduslova za ostvarenje prvih pet Ciljeva održivog razvoja, koji se odnose na uklanjanje siromaštva i gladi, obezbjeđivanje zdravog života za ljude svih uzrasta i dobi, na cjeloživotno obrazovanje, postizanje rodne ravnopravnosti i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja”, naveo je Prodanović.

Na Međunarodni dan porodice, kako je dodao, potrebno je podsjetiti i na obavezu podrške i pomoći višečlanim porodicama.

 ” Od suštinske je važnosti za sve institucije u BiH da, suočene sa ozbiljnim padom nataliteta i sve većim odlaskom mladih ljudi, preduzmu korake u ovom pravcu, kako provođenjem sistemskih mjera tako i kroz podršku udruženjima i predstavnicima višečlanih porodica” navodi predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Lazar Prodanović, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING