INFO

  • GRMUŠA: U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI JEDNO LICE POGINULO, DVA LICA SA LAKŠIM TJELESNIM POVREDAMA
  • SPORTSKA SUBOTA – IZDVOJENO: PRVA POBJEDA NA KVALIFIKACIONOM PUTU U KOŠARCI
  • DIASPORA INVEST: DA LI JE BH DIJASPORA ZAINTERESIRANA ZA INVESTIRANJE U SVOJU DOMOVINU???
  • CAZIN: PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK CENTRA ZA RAZVOJ INKLUZIVNIH PRAKSI
  • BOSANSKA KRUPA: PREDSTAVLJENI USPJEŠNO REALIZIRANI PROJEKTI OMLADINSKE BANKE I PARTNERA
  • USK KORONA BILANS: U PROTEKLA 24 SATA 28 NOVOZARAŽENIH OSOBA, JEDAN SMRTNI ISHOD
  • USK: ONKOLOŠKI PACIJENTI SUOČENI SA PROBLEMIMA TRAŽE NOVE OPCIJE ZA LIJEČENJE
  • USK NA KRAJU DRŽAVE: OBIM POLICIJSKIH OBAVEZA PORASTAO, ALI NE I FINANSIJSKI PRILIV PO OSNOVU POVEĆANOG ANGAŽMANA
  • U BIH 819 NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, PREMINULO 19 OSOBA
  • REAKCIJA OO SDA VELIKA KLADUŠA NA IZJAVU RAZIMA HALKIĆA, PREDSJEDNIKA SDP BIH USK-A

PRIVREDA I PODUZETNIŠTVO: ZBOG PANDEMIJE KORONAVIRUSA IZGUBLJENA 2020. GODINA, POSLOVANJE I RADNA MJESTA

- Pandemija koronavirusa u 2020. godini negativno se odrazila na poslovanje privrednih subjekta i obrtnika u USK. Zabilježen je osjetan pad industrijske proizvodnje, izvoza i zaposlenosti a ugašeno je 250 obrta. U ovoj godini bit će nužna veća podrška privredi sa svih nivoa da bi se sačuvala radna mjesta...

PRIVREDA I PODUZETNIŠTVO: ZBOG PANDEMIJE KORONAVIRUSA IZGUBLJENA 2020. GODINA, POSLOVANJE I RADNA MJESTA


BIHAĆ, 9. januara - Privrednici i obrtnici u BiH žele što prije zaboraviti 2020. godinu u kojoj je, prema procjenama, samo u FBiH izgubljeno između 12 i 13 hiljada radnih mjesta.

Da veliki broj poduzeća zbog posljedica pandemije koronavirusa nisu uspjeli izmiriti obveze prema državi potvrđuju i najnoviji podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine. Naime, trenutno je u našoj zemlji blokirano 96.414 računa poslovnih subjekata, što je u odnosu na 2012. godinu gotovo duplo. I na prostoru našeg kantona tokom 2020. godine zabilježeni su negativni ekonomski pokazatelji.

Prema informacijama kojima raspolažu mjerodavne institucije i asocijacije, zabilježen je pad industrijske proizvodnje i zaposlenosti, a slični trendovi su i u drugim aspektima ekonomskog života. Sve privredne grane na neki način platile su ceh tektonskog poremećaja s kojim je pandemija ušla u ekonomske cikluse početkom prošle godine, a danak su platili i obrtnici.

Njih 250 bilo je prinuđeno da u 2020. godini zatvore obrte i odjave radnike. Mnogo ih je za vrijeme trajanje restrikcije bilo potpuno potpuno obustavilo rad. Poslije kada su otvorili biznise promet je bio nedovoljan da bi se izmirivali osnovni troškovi. Tu se priča ne završava s obzirom na određene najave koje se odnose prvenstveno na gašenje radnji od strane obrtnika koji su dovedeni u nemoguću misiju da žive od vlastitog rada.

Privrednici i obrtnici u USK ali i BiH u ovoj godini očekuju veći pomoć svih institucija u BiH. Posjećamo, u prošloj godini nije bilo nikakve podršku s državnog nivoa, dok su Vlada FBiH u dva navrata i Vlada USK jednom subvencionirala privredne subjekte s područja USK. VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING