INFO

  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • USK: VELIKA POTRAŽNJA ZA STANOVIMA, CIJENA KVADRATA U BIHAĆU I DO 2200 MARAKA
  • KORONAVIRUS U USK: 34 NOVOZARAŽENIH I DVA SMRTNA ISHODA
  • U TV DNEVNIKU U 19,00 SATI: S GOŠĆOM ŠEJLOM ŠARIĆ O BORBI PROTIV KORUPCIJE
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • PROJEKT RAZVOJA POLJOPRIVREDE: DVA MILIONA MARAKA ZA NOVE TEHNOLOGIJE I SISTEM NAVODNJAVANJA
  • AKTUELNO: PREDSTAVNICI MEĐUNARODNE ZAJEDNICE U POSJETI BOSANSKOM PETROVCU
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • SANSKI MOST: OBILJEŽENA GODIŠNJICA BRUTALNE LIKVIDACIJE 67 NEDUŽNIH CIVILA
  • USK: ZBOG TURISTIČKE POTRAŽNJE UTROSTRUČENA IZGRADNJA KUĆA S BAZENOM

PRIMJERI PODUZETNIČKE DOBRE PRAKSE: ABDULAH I KEMAL APLICIRALI NA PROGRAM I UZ POMOĆ SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE ZAPOČELI VLASTITI BIZNIS

- Služba za zapošljavanje uskoro bi trebala objaviti novi javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih osoba koje se nalaze u evidencijama Službe. Zainteresirani se mogu prijaviti putem online aplikacije te konkurisati za jedan od programa. Prošle godine oko 1000 osoba na ovaj način došlo je do zaposlenja, što se u otežanim uslovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, može biti zadovoljno. Za razliku od prošle, u kojoj je za zapošljavanje planirano više od 4 miilona maraka, u 2021. godine biti će izdvojeno manje novca jer je prioritet zbrinuti osobe koje su usljed pandemije ostale bez posla...

PRIMJERI PODUZETNIČKE DOBRE PRAKSE: ABDULAH I KEMAL APLICIRALI NA PROGRAM I UZ POMOĆ SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE ZAPOČELI VLASTITI BIZNIS


BIHAĆ, 23. januara - Bišćanin Abdulah Ćordić prošle godine registrirao je školu za obuku vozača. Na to se odlučio nakon stečenog iskustva instruktora, ali i po povratku iz Njemačke, gdje je kratko boravio. Tamo je, kako kaže, radio isti posao, no život u tuđini nije kao onaj u svojoj zemlji.

Ušteđeni novac uložio je u opremanje prostora i osnivanje firme. Vjetar u leđa dali su mu u Službi za zapošljavanje, kroz program podrške mladima koji se odluče na pokretanje vlastitog biznisa. Kako nam je i sam kazao, posredstvom interneta saznao je za poticaje za samozapošljavanje, te sačekao aplikaciju, aplicirao i uputio službi na očitovanje.

Za prijavu na Javni poziv bilo mu je potrebno svega 15 minuta. Za registraciju obrta 10-tak dana. Iako sredstava nisu velika, za Abdulaha ona su  značajna. Služba mu godinu dana sufinansira obaveze prema državi. Posao za sada dobro ide, zbog čega se nada da će uskoro i sam zapošljavati druge.  

U sličnoj situaciji bio je i Kemal Hadžić iz Bosanske Krupe. U martu prošle godine također je aplicirao na sredstava u okviru mjere samozapošljavanja. Otvorio je biro u oblasti građevinarstva. Klijente pronalazi širom BiH ali i van države. Na programe Službe odnosno Federalnog Zavoda za zapošljavanje gleda kao priliku za sve one koji imaju dobru ideju.

Svakoj firmi, kako kaže, trebaju u početku određena ulaganja da uspostavi odnos sa tržištem, uredi procese unutar firme, a da bi taj prijelazni period bio uspješan dobro je imati kakvu podršku sa strane. Sredstva nisu velika, ali su dostatna za uspostavu finansijske stabilnosti u početnom stadiju razvijanja poslovne ideje i plana kazao nam je Hadžić.

O temi šire u TV Dnevniku u 19,00 sati...VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING