INFO

  • U USK NEMA ZARAŽENIH OSOBA
  • VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A ODBACILO REZOLUCIJU RUSIJE I KINE O UKIDANJU OHR-A
  • EVROPSKA UNIJA: PORICANJE GENOCIDA JE U SUPROTNOSTI SA OSNOVNIM EVROPSKIM VRIJEDNOSTIMA
  • U TUŽILAŠTVU BIH BIT ĆE FORMIRAN PREDMET PROTIV ONIH KOJI NEGIRAJU GENOCID
  • DANAS ZASJEDA SKUPŠTINA USK
  • DETALJI ODLUKE O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA I VELIČANJA RATNIH ZLOČINACA
  • KOJE KAZNE ZATVORA PODRAZUMIJEVA INZKOVA ODLUKA O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA

PRIJEDOR: VRIJEME BOLNIH BILJEGA NA DUŠI I SNA KOJI TEŠKO DOLAZI NA OČI

- Nijaz Huremović je bivši logoraš koji se sjeća tog vremena i bola. O sjećanjima teško priča jer su toliko bolna da se izgubi i sama moć govora. Sjećanja ga bude i vraćaju u javu iz koje je teško pobjeći. Svako onaj ko se sjeća golgote u Prijedoru ili bilo kom drugom mjestu gdje su učinjeni brutalni zločini nad Bošnjacima ravni genocidu, zna, jednostavno zna zašto san ne dolazi...

PRIJEDOR: VRIJEME BOLNIH BILJEGA NA DUŠI I SNA KOJI TEŠKO DOLAZI NA OČI


BIHAĆ, 20. jula - Za zločine u Prijedoru, pred Međunarodnim sudom u Hagu, kao i Sudom BiH osuđen je značajan broj osoba koji su u to vrijeme obnašali visoke političke, vojne i policijske dužnosti. Prijedor je sadržan i u osuđujućim  presudama Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. Biljana Plavšić priznala je krivicu da je bila dio tadašnje politike koja je planirala zločine, između ostalog i na prostoru Prijedora. Ovdje je pronađena i najveća masovna grobnica na Balkanu-Tomašica. O njenom postojanju pisao je i Ratko Mladić u svom dnevniku.

O Prijedoru i događajima koji su obilježili 1992. godinu odredio se i Hag. Očitujući se o planovima koje su provele u djelo srpske vlasti u Prijedoru, Međunarodni sud u Hagu zaključit će da je samovoljno preuzimanje bio nezakonit državni udar, planiran i koordiniran kroz duži period kako bi se stvorila čista srpska općina. Kreće pokolj stanovništva u bošnjačkim i hrvatskim naseljima: Hambarine, Kozarac, Čarakovo, Kevljani, Rizvanovići, Zecovi, Bišćani, Briševo i brojnim drugim prijedorskim mjestima. Masovne egzekucije, zatvaranja u logore Omarska, Keraterm, Trnopolje, Manjača, protjerivanja preživjelih, rezultirati će skoro pa nestankom nesrpskog stanovništva iz Prijedora.

To je bila realnost Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru 1992. A današnja slika Prijedora. Ništa ne upućuje da su se ovdje, prije skoro 30 godina dešavali najgori zločini u Evropi. Čaršija sa okolnim naseljima 92. godine postati će sredina gdje je provedeno etničko čišćenje kroz ubistva, zatvaranja u logore i progone hiljada Bošnjaka i Hrvata. Planovi tadašnjeg srpskog političkog i vojnog vrha za Prijedor bili su jasni.

O tome više i šire u večerašnjem TV Dnevniku u 19,00 sati...VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING