INFO

  • USK: UKINUTO STANJE PRIRODNE NESREĆE
  • DOM ZDRAVLJA BOSANSKA KRUPA – UZ MJERE RESTRIKCIJE POMOĆ JE PRUŽANA SVIMA
  • KOLIKO ĆE ZAISTA POMOĆI PRIVREDNICIMA TZV.KORONA ZAKON
  • RASTE BROJ NOVOZARAŽENIH U SJEVERNOJ MAKEDONIJI, DANAS 120 OSOBA
  • TURISTE ZAMIJENILI MIGRANTI – INSPEKCIJA ZAPEČETILA 16 UGOSTITELJSKIH OBJEKATA
  • DANAS U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, PLJUSKOVE I GRMLJAVINU
  • FBiH: 12 NOVOZARAŽENIH OSOBA

PRIČA ZA LAKU NOĆ: OBORENO 400 REKORDA IZVAN GINISOVE KNJIGE

- U 29 zemalja prošlog ljeta su zabilježene najviše temperature...

PRIČA ZA LAKU NOĆ: OBORENO 400 REKORDA IZVAN GINISOVE KNJIGE

SVIJET, 9. oktobra - Tokom prošlog ljeta oboreno je više od 400 rekorda najviših temperatura, pokazuje analiza. Rekordi su probijeni u 29 zemalja u periodu od 1. maja do 30. avgusta ove godine.

Trećina rekordnih temperatura bila je u Nemačkoj, zatim u Francuskoj i Holandiji. Analize je radio kalifornijski institut Berkeli ert.

Preko ljeta, više od 1.200 mjesta na sjevernoj hemisferi bilo je najtoplije do sada. U istraživanje su bili uključeni i podaci meteroloških stanica na sjevernoj hemisferi u proteklih 40 godina.

Toplotni talasi u Evropi

Naleti toplih talasa u Evropi u junu i julu mjesecu srušili su brojne lokalne i svjetske rekorde. Francuska je postavila rekord sa temperaturom od 46 stepeni Celzijusovih, dok su Velika Britanija, Belgija, Nemačka, Luksembrug i Holandija takođe po prvi put zabilježile tako visoke temperature.

Ovo ljeto je važno, jer su brojni rekordi probijeni, smatra doktor Robert Rod, vođa projekta i naučnik Berkeli erta. „U nekim mestima u Evropi temperature su bile najviše u poslednjih 150 godina", rekao je on za BBC.

I u ostatku svijeta bilo je jako toplo ovog leta. U 30 mjesta u SAD zabilježene su najviše temperature ikada, pokazuje istraživanje Berkeli ertaU Japanu je od toplotnih udara preminulo 11 osoba, a oboreno je preko 10 temperaturnih rekorda.

Ukupno je zabilježeno čak 396 probijenih rekorda. Temperature na mnogim mjernim stanicama oborene su 2003. i 2010. godine. Dr. Rod kaže da su temperature ovako visoke zbog „dugoročnog globalnog zagrijevanja".

„Kako se zemlja zagrijava, meteorološke stanice bilježe sve više temperature. Ranije su maksimalne godišnje temperature obično zabilježene u samo dva odsto meteroloških stanica", kaže on.

„U poslednje vrijeme, kao i ove godine imamo čak pet odsto više stanica koje bilježe najviše temperature".

Najtopliji mjesec ikada

U julu ove godine probijeni su svi temperaturni rekordi širom svijeta. Temperatura je na globalnom nivou porasla za 0.04 stepena Celzijusovih, u odnosu na prethodno najtopliji mjesec u julu 2016. godine. Naučnici kažu da je to znak da se Zemlja zagrijava, bez obzira koliko bilo negirano od određenih organizacija ili pojedinaca. Julski toplotni talas koji je pogodio Evropu, izazvan je ljudskim djelovanjem, kažu naučnici.

„Toplotni talas u julu 2019. godine bio je ekstreman nad kontinentalnom zapadnom Evropom", rekla je dr. Frederike Oto, direktorica Instituta za promjenu životne sredine na univerzitetu Oksford, koja je i jedan od autora izveštaja.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING