INFO

  • NEVIĐENA MASOVNA TUČA U JEDNOM BH. GRADU: POLICIJA PRIVELA PET OSOBA
  • PROIZVOĐAČI VAKCINE PROTIV KORONE: NE ODGOVARAMO ZA NUSPOJAVE
  • LIGA ŠAMPIONA: CHELSEA PROTIV BAYERNA BEZ AZPILICUETE I PULIŠIĆA
  • KCUS: NOVOZARAŽENIH 61, U IZOLATORIJU NA PODHRASTOVIMA 69 PACIJENATA
  • MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA AUSTRIJE: ILEGALNE MIGRANTE U BIH VRATITI U ZEMLJE PORIJEKLA
  • VREMENSKA: I DANAS SUNČANO I TOPLO, ALI OD SUTRA SLIJEDE PROMJENE
  • ŠEST SMRTNIH SLUČAJEVA I JOŠ 40 POZITIVNIH NA SARS-COV-2 U BIH
  • ZASTRAŠUJUĆE: U AUSTRALSKIM POŽARIMA STRADALO GOTOVO TRI MILIJARDE ŽIVOTINJA
  • U FEDERACIJI BIH U JUNU 89,3 POSTO MANJE TURISTA NEGO U ISTOM PERIODU PROŠLE GODINE

PRIČA O ZLATNOM LJILJANU ABIDU U RALJAMA ŽIVOTA

- Procesuiranje ratnih zločina nakon rata u Bosni i Hercegovini jako je sporo i nerijetko se prilikom obilježavanja masovnih stradanja Bošnjaka poziva na to da se taj proces ubrza i zločinci privedu pred lice pravde. S druge strane u posljednje vrijeme, sve su češća hapšenja bivših pripadnika 5. Korpusa ARBiH, koji se sumnjiče da su počinili ratne zločine. Ne možemo se oteti utisku, da se na ovaj način pokušava izjednačiti žrtva i agresor, ali istina ipak ugleda svjetlo dana. Takav je slučaj i sa Abidom Ljubijankićem iz Bihaća, koji je prošao trnovit put od heroja do osumnjičenog za ratni zločin

PRIČA O ZLATNOM LJILJANU ABIDU U RALJAMA ŽIVOTA


BIHAĆ, 1. septembra - Abid Ljubijankić 49-godišnji mještanin Ripča kod Bihaća, prije šest godina, zajedno sa još četiri pripadnika 5. bataljona Vojne policije 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, uhapšen je pod sumnjom da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Nakon dvoipogodišnjeg suđenja samo jednom od njih, koji je i priznao krivicu, izrečena je kazna, dok su Abid i ostala trojica oslobođeni. Dokazivanje nevinosti, na sudovima u Sarajevu i Bihaću, Abida je koštalo 40.000 maraka. Fondacija osnovana za pomoć borcima, koji se nađu u ovakvoj situaciji, osigurala mu je 600 maraka, resorno kantonalno ministarstvo 1.500 i Općina Bihać 1.000 maraka. Kredit koji je tada podigao još uvijek vraća.   

Abida najviše boli to što, uprkos oslobađajućoj presudi, nema pravo na naknadu štete. Razlog je, kako su mu advokati objasnili, taj što je dan nakon hapšenja pušten da se brani sa slobode, a da je bio u zatvoru imao bi pravo na odštetu.

Abid se kao golobradi mladić, uključio među prvima u odbranu Bosne i Hercegovine, bez ikakvog vojnog iskustva. U martu '92. nakon što je nesrpsko stanovništvo moralo napustiti Ripač, nastavlja u Okružnom  štabu TO Bihać, a potom u Bataljonu Vojne policije.

Nakon rata ostao je u vojsci, u kojoj je penzionisan 2007. godine. S njim su se u odbranu BiH uključila i trojica braće, od kojih je jedan, Asim, položio život '94. u najtežim borbama za odbranu Bihaća. Abid je dobitnik i najvišeg ratnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“.

Nekad heroj, danas  na rubu egzistencije i prepušten sam sebi. Nažalost, kao i većina njegovih saboraca. 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING