INFO

  • NA TWITTERU BRITANSKI AMBASADOR FIELD ODGOVORIO DODIKU: OD CIJEPANJA BIH NEMA NIŠTA
  • USRED KRIZE OKO SUPER LIGE: U ISTANBULU IZLOŽEN TROFEJ UEFA LIGE PRVAKA
  • VREMENSKA: SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI NAOBLAČENJE I KIŠA
  • TOP PRIČA U SAD-U: REAKCIJE NA PRESUDU ZA UBISTVO GEORGEA FLOYDA
  • SUĐENJE NOVALIĆU I DRUGIMA: KAKO JE NASTAO PLAN NA OSNOVU KOJEG SU NABAVLJENI RESPIRATORI
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA

PREMINUO SLAVNI ENGLESKI PISAC JOHN LE CARRE, AUTOR POZNATIH ŠPIJUNSKIH ROMANA

- Slavni engleski pisac John le Carre, autor poznatih kriminalističkih i špijunskih romana koji je neprestano pisao o Hladnom ratu, preminuo je u 89. godini

PREMINUO SLAVNI ENGLESKI PISAC JOHN LE CARRE, AUTOR POZNATIH ŠPIJUNSKIH ROMANA

SVIJET POZNATIH, 14. decembra - Le Carre je preminuo usljed teške upale pluća u engleskom Cornwallu, a vijest o njegovoj smrti potvrdili su njegova porodica i izdavač Penguin Random House.

"Svi duboko žalimo za njim", napisali su u izjavi iz porodice Le Carre, prenio je Guardian.

Le Carre je bio jedan od rijetkih pisaca koji je u svojim špijunskim romanima realistično prikazivao međunarodnu špijunažu. Njegova djela smatraju se realnim opisivačima političke klime u Hladnom ratu.

Jedan od Carreovih najprodavanijih špijunskih romana pod imenom "Špijun koji je došao iz hladnoće", izdat je 1963. godine, a koji je njegov kolega Graham Greene nazvao "najboljom špijunskom pričom koju je ikad pročitao". Ovaj roman je le Carreu ujedno donio i prestižnu nagradu Somerset Maugham Award.

U svom prvom djelu "Poziv za mrtve" iz 1961. godine, engleski pisac je predstavio njegovog najpoznatijeg lika, pametnog starijeg detektiva Georgea Smileya, koji se pojavljuje u mnogim njegovim kasnijim romanima. To su bili naslovi "Dečko, dama, kralj, špijun", "Savršeni školarac" ili "Smileyjevi ljudi" u kojem se detektiv bori protiv obavještajne agencije iz Sovjetskog Saveza.

Njegova djela "Mala bubnjarka" i "Ruska kuća" su pretvorena u jako popularne filmove.

Engleski pisac je kroz svoje kasnije romane, "Tajni hodočasnik", "Noćni menadžer" i "Naša igra" ponovo pokazao namjeru da piše o likovima i vremenu špijunaže uprkos raspadu komunizma i kraju Hladnog rata.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING