INFO

  • SUTRA SE OČEKUJE PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • USK/KORONAVIRUS - ŠEST NOVOOBOLJELIH I JEDNA OSOBA UMRLA
  • NA KORONAVIRUS U FEDERACIJI POZITIVNO JOŠ 46 OSOBA, U BIH UKUPNO 62 ZARAŽENIH U POSLJEDNJA 24 SATA
  • CESTE FBIH BEZ TENEDERA PODIJELILE POSLOVE VRIJEDNE 27 MILIONA MARAKA
  • U BIHAĆU PREZENTIRANI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O DRIJENU
  • PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJICE GENOCIDA U ZAVRŠNOJ FAZI
  • SUTRA SE OBILJEŽAVA 26. GODIŠNJICA AKCIJE TIGAR SLOBODA
  • ALARMANTNO: SUMNJIVI OTPAD ISTOVAREN U BIHAĆKO NASELJE PRIVILICA

PREMALO VREMENA, PREVIŠE MIGRANATA

- Služba za poslove sa strancima BiH, iako ima potpisan sporazum sa IOM-om, neće tako brzo preuzeti nadležnost nad prihvatnim centrima u Krajini

PREMALO VREMENA, PREVIŠE MIGRANATA

SARAJEVO, 10. jula - Iako su još prošle sedmice predstavnici IOM-a (Internacionalne organizacije za migracije) potpisali memorandum o preuzimanju nadležnosti nad privremenim migrantskim centrima Borići i Sedra sa državnom Službom za poslove sa strancima, do realizacije ovih planova neće doći tako brzo. Trebaće još vremena da se oni dogovore i organizuju, kazali su nam u IOM-u.

- Oni su ograničeni resursima i ljudstvom, i u kampu Ušivak ih ima malo, ali je vrlo značajno to što će oni u prvom redu vršiti identifikaciju i registraciju osoba u pokretu, kaže nam Edita Selimbegović, službenica IOM-a u BiH za odnose sa javnošću.

Na njihovu adresu poslali smo još nekoliko upita i zahtjev za odobrenje za ulazak i snimanje stanja u privremenim centrima. Jednog dana i to će biti dužnost Službe za poslove sa strancima.

- Mi ćemo moći početi preuzimati odgovornost za neke od tih centara tek kada se stvore svi uslovi. To kada bude, znaćete, poručuje Rade Kovač, šef Sektora za operativno-obavještajne poslove Službe, koji će sutra obići centre u Bihaću.

Privremeni prihvatni centri čije se preuzimanje najavljuje, Borići i Sedra u Bihaću, formirani su isključivo za prijem porodica sa djecom. S obzirom na to da se radi o najranjivijim kategorijama, uslovi u ova dva centra mnogo su bolji od onih u Biri i Miralu, gdje je smješten veliki broj migranata samaca. Iako postoje planovi da Služba za strance preuzme sve centre, uključujući Miral i Sedru, nikakvih konkretnih dogovora još nema.

Vlast Unsko-sanskog kantona, iako podržava funkcionisanje Sedre i Borića, najavila je potpuno zatvaranje Bire i Mirala u toku ove godine i upućivanje svih novih migranata u kamp Vučjak.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING