INFO

  • BORUT PAHOR U RADNOJ POSJETI BIH: SLOVENIJA JE SAVEZNIK PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN
  • SARAJEVSKI SASTANAK: SPRIJEČITI RAST BROJA NOVOZARAŽENIH NA PROSTORU FEDERACIJE BIH
  • USK: PRVE DOZE VAKCINA PROIZVOĐAČA ASTRA ZENECA OČEKUJU SE U PONEDJELJAK
  • KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: OSMI MART POD NADZOROM, ZAŠTITA ZDRAVLJA U IMPERATIVU
  • SUD BIH ODREDIO PRITVOR DARKU ELEZU DO MJESEC DANA
  • USK: POSLUŠATI RIJEČ STRUKE O NACRTU ZAKONA O PRAVOBRANILAŠTVU
  • NK JEDINSTVO – NAKON KVALITETNIH PRIPREMA OTVARAJU ŠESNAESTO KOLO PRVE LIGE FEDERACIJE BIH
  • TRANSPARENCY INTERNATIONAL U BIH: USVAJANJE IZMJENA I DOPUNA U CILJU UNAPREĐENJA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA
  • BIH: REGISTROVAN 621 NOVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM, PREMINULO 28 OSOBA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, SUSNJEŽICU I SNIJEG

PRELIMINARNI IZVJEŠTAJ SZO O PORIJEKLU KORONE

- Kako su za CNN naveli istražitelji upoznati s nacrtom izvještaja, kineskim naučnicima je trebalo mnogo mjeseci da obave početni istražni posao o porijeklu virusa.

PRELIMINARNI IZVJEŠTAJ SZO O PORIJEKLU KORONE

NJUJORK - Preliminarni izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o porijeklu koronavirusa preporučit će opsežnije traženje kontakata prvog poznatog pacijenta oboljelog od Covid-19 u Vuhanu u Kini, kao i lanac snabdijevanja gotovo 10-ak trgovaca na pijaci morskih plodova u Huananu, za koje se smatra da su imali ulogu u ranom širenju kovid-19 krajem 2019. godine.

Kako su za CNN naveli istražitelji upoznati s nacrtom izvještaja, kineskim naučnicima je trebalo mnogo mjeseci da obave početni istražni posao o porijeklu virusa.

Oni su rekli da smatraju da je iznenađujuće i nevjerovatno da kineski naučnici nisu već uradili taj posao.

Preporuke komisije će se, između ostalog, baviti dvjema ključnim linijama istrage, rekli su istražitelji upoznati sa nacrtom izvještaja za CNN.

Prvo će zatražiti dalji rad na istoriji kontakata pacijenta iz Vuhana koji se razbolio 8. decembra 2019. godine, što je prvi slučaj za koji su kineski naučnici i panel SZO naveli da je obolio od kovid-19.

Identitet pacijenta nije javno objavljen, ali je, prema istražiteljima SZO, riječ o kancelarijskom radniku 40-ih godina koji nije putovao na egzotične destinacije ili imao istoriju kontakata, a živio je sa suprugom i djetetom.

U preliminarnom izvještaju koji će biti predstavljen sljedeće sedmice, odbor SZO će, također, preporučiti neposrednu istragu lanca snabdijevanja tržišta morskih plodova u Huananu, naveli su istražitelji upoznati sa nacrtom izvještaja.

Vođa misije SZO Peter Ben Embarek odbio je da prokomentariše detalje bilo kog daljeg traženja ili testiranja kontakata koji su potrebni.

On je za CNN rekao da je potrebno dalje istraživati.

Drugi naučnici su izrazili iznenađenje, pa čak i nevjericu da Kina, očigledno, nije već sprovela dalje istrage, kako istorije kontakata prvog pacijenta, tako i lanca snabdijevanja pijace u Huananu, koje je tražila SZO.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING