INFO

  • REIS KAVAZOVIĆ: OTROV ĆE JOŠ DUGO KRUŽITI, ALI ŽIVOT SE OBNAVLJA I ISTINA RAZGONI TAMU NAD SREBRENICOM
  • INSAN SE NAVIKNE NA SVE: JEDNA OD BROJNIH SREBRENIČKIH PRIČA O ŽIVOTU U SAMOĆI I SJEĆANJIMA
  • U BOSNI I HERCEGOVINI 316 ZARAŽENIH ZA 24 SATA, NAJVIŠE U TUZLANSKOM I KANTONU SARAJEVO
  • ŽENE U CRNOM U POTOČARIMA: BROJNI GRAĐANI SRBIJE SE NE SLAŽU S PORICANJEM GENOCIDA
  • BIHAĆ: ISKRENA I EMOTIVNA PORUKA MIRA I PODRŠKE SREBRENIČANIMA
  • INICIJATIVA ŽENA IZ ZEMALJA REGIONA KONTRA ZLOČINA: SUD I JAVNA OSUDA ZA SVAKI OBLIK NASILJA
  • 11. JULI U MEMORIJALNOM CENTRU POTOČARI: PORUKE SUOSJEĆANJA, MIRA I PRAVDE
  • VREMENSKA: SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ MOGUĆU KIŠU
  • BOSANSKA KRUPA: OBILJEŽENA GODIŠNJICA HEROJSKE BITKE ZA ĆOJLUK
  • DANI PRED 11. JULI: VRIJEME KADA ASIMA ISPRAĆA NA PUT BIJELE CVJETOVE

PREDSTAVLJEN JE DOKUMENT ZAJEDNIČKE SOCIO-EKONOMSKE REFORME ZA PERIOD 2019-2022

- Nastao je kao rezultat konsultacija kako na političkom, tako i na stručno-tehničkom nivou. Usaglasila su ga oba bh. entiteta, a cilj ovog dokumenta jesu reforme koje bi za rezultat imale poboljšanje životnog standarda svih građana BiH, te socio-ekonosmki rast

PREDSTAVLJEN JE DOKUMENT ZAJEDNIČKE SOCIO-EKONOMSKE REFORME ZA PERIOD 2019-2022


BIH, 14. oktobra -  Reformska agenda 2, tako vlasti nazivaju ovaj dokument, trebao bi iznjedriti ono što bh. građani decenijama priželjkuju. Nažalost, do danas reformski zakoni nisu dali previše rezultata, osobito kada je socijalni i ekonomski segment bh. zbilje u pitanju. Ukoliko se ipak provodioci reformi budu pridržavali obećanog, mogućnost koraka naprijed je izvjesna. Jer, stvaranje dokumenta je bio najlakši korak u socio-ekonomskim reformama, kaže premijer većeg bosanskohercegovačkog entiteta Fadil Novalić.

Upravo odliv stanovništva iz BiH je dokaz da protekle reforme koje su usvajale vlade, nisu dale rezultate. Stoga su potrebne i depolitizacije unutar javnih preduzeća. Prvi korak u predviđenim reformama je ubrzan i održiv ekonomski rast, povećanje konkurentnosti privrede i unaprijeđenje poslovnog ambijenta.

Stručnjaci iz Evropske komisije i Međunarodne zajednice, koji su učesvovali u izradi dokumenta socio-ekonomskog rasta u BiH, kao jedan od najslabijih segmenata u državi, vide zdravstveni sistem, odnosno  sektor zdravstvenog osiguranja. Dokumentom se predviđa niz mjera.

Najavljene reforme uključuju rad svih nivoa vlasti u BiH. Ipak, da bi se krenulo s njima, potrebno je usvojiti niz dodatnih zakonskih rješenja. Obzirom da prije nekoliko dana zbog nepostojanja parlamentarne, dakle političke većine nije održana sjednica najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH, tako su i ove najavljene reforme ipak na čekanju. Opet političkom.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING