INFO

 • VIJEĆE MINISTARA BIH KONAČNO POSTIGLO DOGOVOR O RASPODJELI 330 MILIONA EURA OD MMF-A
 • UNDP DANAS DOPREMIO ANESTEZIOLOŠKI APARAT U KANTONALNU BOLNICU
 • PLATFORMA POLITIKE MLADIH USK – MI OSTAJEMO I BORIMO SE
 • FOND ZA STAMBENO ZBRINJAVANJE – POSTOJE PRIORITETI
 • RUŽNIĆ: RADONČIĆEVA OSTAVKA OTEŽAT ĆE SITUACIJU NE SAMO U USK VEĆ U CIJELOJ BIH
 • PRVI SASTANAK KOORDINACIONOG TIJELA BIH U VEZI S PROBLEMOM TRGOVSKA GORA
 • ZNATNO SE SMANJUJE BROJ UPISANIH UČENIKA I STUDENATA, POSTAJEMO ZEMLJA STARACA
 • VRIJEME: UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME, S PLJUSKOVIMA TOKOM POSLIJEPODNEVA
 • SDA SPREMNA PREUZETI MJESTO MINISTRA SIGURNOSTI
 • PONOVNI RAST BROJA ZARAŽENIH U FBIH: POZITIVNO 10 UZORAKA
 • CENTRALNA BANKA BIH DOBILA ODLUKU DA PODIJELI 330 MILIONA EURA NOVCA MMF-A

PREDSTAVLJEN JE DOKUMENT ZAJEDNIČKE SOCIO-EKONOMSKE REFORME ZA PERIOD 2019-2022

- Nastao je kao rezultat konsultacija kako na političkom, tako i na stručno-tehničkom nivou. Usaglasila su ga oba bh. entiteta, a cilj ovog dokumenta jesu reforme koje bi za rezultat imale poboljšanje životnog standarda svih građana BiH, te socio-ekonosmki rast

PREDSTAVLJEN JE DOKUMENT ZAJEDNIČKE SOCIO-EKONOMSKE REFORME ZA PERIOD 2019-2022


BIH, 14. oktobra -  Reformska agenda 2, tako vlasti nazivaju ovaj dokument, trebao bi iznjedriti ono što bh. građani decenijama priželjkuju. Nažalost, do danas reformski zakoni nisu dali previše rezultata, osobito kada je socijalni i ekonomski segment bh. zbilje u pitanju. Ukoliko se ipak provodioci reformi budu pridržavali obećanog, mogućnost koraka naprijed je izvjesna. Jer, stvaranje dokumenta je bio najlakši korak u socio-ekonomskim reformama, kaže premijer većeg bosanskohercegovačkog entiteta Fadil Novalić.

Upravo odliv stanovništva iz BiH je dokaz da protekle reforme koje su usvajale vlade, nisu dale rezultate. Stoga su potrebne i depolitizacije unutar javnih preduzeća. Prvi korak u predviđenim reformama je ubrzan i održiv ekonomski rast, povećanje konkurentnosti privrede i unaprijeđenje poslovnog ambijenta.

Stručnjaci iz Evropske komisije i Međunarodne zajednice, koji su učesvovali u izradi dokumenta socio-ekonomskog rasta u BiH, kao jedan od najslabijih segmenata u državi, vide zdravstveni sistem, odnosno  sektor zdravstvenog osiguranja. Dokumentom se predviđa niz mjera.

Najavljene reforme uključuju rad svih nivoa vlasti u BiH. Ipak, da bi se krenulo s njima, potrebno je usvojiti niz dodatnih zakonskih rješenja. Obzirom da prije nekoliko dana zbog nepostojanja parlamentarne, dakle političke većine nije održana sjednica najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH, tako su i ove najavljene reforme ipak na čekanju. Opet političkom.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING