INFO

  • MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA USK NERMIN KLJAJIĆ – SITUACIJA OKO DOLASKA MIGRANATA SE SVE VIŠE USLOŽNJAVA
  • TUŽILAŠTVO SE ŽALILO NA PUŠTANJE NOVALIĆA, SOLAKA I HODŽIĆA: SVI GRAĐANI MORAJU BITI JEDNAKI PRED ZAKONOM
  • KOLEGIJ SKUPŠTINE – PREDSTOJI KONSTRUKTIVAN RAD
  • VRIJEME U BiH: OBLAČNO I VJETROVITO
  • SDA SPREMNA PREUZETI MJESTO MINISTRA SIGURNOSTI
  • FBiH: 12 NOVOZARAŽENIH OSOBA
  • DANAS POČINJE SUĐENJE MEKTIĆU
  • CENTRALNA BANKA BIH DOBILA ODLUKU DA PODIJELI 330 MILIONA EURA NOVCA MMF-A

POTVRĐENA PRVA ŽRTVA KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ

- U Hrvatskoj je potvrđena prva žrtva zaraze koronavirusom i 442 slučaja zaraze, izvijestio je u srijedu popodne Nacionalni stožer civilne zaštite.

POTVRĐENA PRVA ŽRTVA KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ

ZAGREB, 25. marta – Na konferenciji je objavljeno i da je patološki nalaz stanovnika – ugostitelja iz Istre pokazao da je ova osoba preminula od posljedica bolesti Covid-19.
 

Na području Hrvatske od jutros su potvrđena još 24 slučaja koronavirusa, čime se broj zaraženih u susjednoj zemlji povećao na 442 osobe, pokazuju novi podaci Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je na konferenciji za medije kako je u posljednja 24 sata zaraženo 60 novih osoba.

"U subotu smo imali 87 novih slučajeva, ali nakon toga taj broj pada. To daje nadu da će naš rast slučajeva biti više položen nego uspravan", kazao je Capak.

 Pored toga, za područja Murtera i Betine je proglašen karantin, što znači da niko ne može ući niti izaći, a na cestu su postavljeni šiljci za bušenje guma u slučaju da neko pokuša izaći iz ovih područja.

Direktorica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić, kazala je kako se pogoršalo stanje kod jedne zaražene osobe koja je na respiratoru. Na pitanje hrvatskih novinara o liječenju zaraženih antibiotikom Sumamed, Markotić je kazala kako ne postoji nikakva potvrda da ovaj lijek djeluje na koronavirus.

"Sumamed ne djeluje direktno na virus, ali ima važno svojstvo da može djelovati na naš imunološki sistem da u određenom dijelu smiruje upalu. Virus inicijalno prvih nekoliko dana utišava naš imunološki sistem i onemogućava da se adekvatno aktivira. Time omogućava virusu brže razmnožavanje. Da bismo svakom bolesniku davali Sumamed, morali bismo imati bilo kakvo istraživanje da bismo vidjeli da mu to ne može naškoditi", istakla je Markotić.


 

 

 

 

 

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING