INFO

  • SLUČAJ LASER: RADNICI I DALJE BEZ SVOJIH DOKUMENTA
  • OD DANAS OTVORENE GRANICE S HRVATSKOM, CRNOM GOROM I SRBIJOM, POČINJU RADITI I AERODROMI
  • USK - VRTIĆI POČELI S RADOM
  • BAČIĆ O UKLANJANJU RUŽA U PRIJEDORU: VLASTI NE ŽELE SPOMENIK JER BI TIME PRIZNALE ZLOČIN
  • POČELA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PFBIH: O DJELOVANJU VLADE ZA VRIJEME KORONA-KRIZE
  • SVJEDOČANSTVO SA MOSTA TUGE: ISTINA O ZLOČINU BILA BI DUBOKO DA RAJIF NIJE PREŽIVIO...

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV SOFTIĆ - KASUMOVIĆ ANELE I POMAGAČA ZBOG NEZAKONITOG ZAPOŠLJAVANJA I PRIMANJA DARA

- Svojim rješenjem od 08.10.2019. godine Općinski sud u Bihaću potvrdio je u cijelosti optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv bivše direktorice Doma zdravlja Bihać Softić -Kasumović Anele iz Bihaća, Lipovača Nermane iz Bihaća i Lipovača Adnana iz Bihaća

 POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV SOFTIĆ - KASUMOVIĆ ANELE I POMAGAČA ZBOG NEZAKONITOG ZAPOŠLJAVANJA I PRIMANJA DARA

TUŽILAŠTVO USK, 10. oktobra - Predmetnom optužnicom se prvooptuženoj Softić - Kasumović Aneli stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je počinila produženo krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja u sticaju sa produženim krivičnim djelom Primanje dara ili drugih oblika koristi, a drugooptužena Lipovača Nermana i trećeoptuženi Lipovača Adnan krivično djelo Primanje dara ili drugih oblika koristi u pomaganju.

 Prvom tačkom optužnice optuženoj Softić- Kasumović Aneli se stavlja na teret da je u periodu od 28.03.2018. do 03.01.2019. godine iskorištavala svoj položaj direktora Doma zdravlja Bihać na način da je protupravno zasnovala ugovore o radu sa 17 lica. Drugom tačkom optužnice se prvooptuženoj Softić Kasumović Aneli stavlja na teret da je uz pomoć drugooptužene Lipovača Nermane i trećeoptuženog Lipovača Adnana primila dar od 12 lica u ukupnom iznosu od 92.000,00KM, kako bi omogućila zasnivanje radnog odnosa u Domu zdravlja Bihać za 14 lica. Dakle, optužnicom je obuhvaćeno 31 nezakonito zapošljavanje u Domu zdravlja Bihać.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je predmetnom optužnicom nadležnom sudu predložilo da od optužene Softić Kasumović Anele oduzme imovinsku korist pribavljenu počinjenjem krivičnog djela u iznosu od 92.000,00KM, da optuženoj Softić - Kasumović Aneli izrekne mjeru zabrane obavljanja poziva ili djelatnosti na rukovodećim poslovima odnosno na poslovima odgovorne osobe u javnim ustanovama i organima uprave u zakonom maksimalnom trajanju od 10 godina, kao i da po postavljenom imovinsko-pravnom zahtjevu Doma zdravlja Bihać oglasi ništavim sva rješenja i ugovore o radu koje je kršenjem zakonskih i podzakonskih odredaba zaključila optužena Softić Kasumović Anela.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je predmetnu optužnicu podiglo nakon višemjesečne istrage, tokom koje je saslušano više desetina svjedoka i pribavljena obimna materijalna dokumentacija. Nadležnom sudu je predloženo saslušanje 19 svjedoka i čitanje 130 materijalnih dokaza. Također je bitno istaknuti da je za vrijeme trajanja istrage Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona optužilo i ishodovalo pravosnažne presude protiv 7 lica zbog krivičnog djela Davanje dara ili drugih oblika koristi u povezanim predmetima, odnosno u predmetima vezanim za nezakonita zapošljavanja u Domu zdravlja Bihać.

 

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bihaću.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING