INFO

  • POMOZI.BA: APEL ZA POMOĆ ZA ČETVERO DJECE KOJA SU PRERANO OSTALA BEZ MAJKE
  • TRI OSOBE ZARAŽENE KORONAVIRUSOM NAKON TESTIRANJA 321 UZORKA NA KCUS-U
  • UDRUŽENJE TUŽILACA FBIH: OČEKUJEMO VEĆU PODRŠKU JAVNOSTI I GRAĐANA
  • DANAS UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • VLADA FBIH: NACIONALNOM PARKU 'UNA' ODOBRENO POLA MILIONA KM
  • MLADI ČLANOVI LOKALNOG TIMA CAZIN USPJEŠNO PROVELI AKCIJU ČIŠĆENJA
  • USK: MATURANTI SE VRATILI U ŠKOLSKE KLUPE
  • VLADA USK ODOBRILA UPISNE KVOTE NA BIHAĆKOM UNIVERZITETU

POSLJEDNJI DAN IZBORA ZA EVROPSKI PARLAMENT

- Danas je posljednji dan glasanja na izborima za Evropski parlament. Građansku dužnost danas će ispuniti stanovnici većine zemalja članica Evropske unije, a naveče, nakon zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta, biće poznati preliminarni rezultati glasanja

 POSLJEDNJI DAN IZBORA ZA EVROPSKI PARLAMENT

BRISEL, 26. maja - Birališta se posljednja zatvaraju u Italiji u 23.00 časa, a prije toga, tokom večeri Evropski parlament će objavljivati nacionalne procjene i prve projekcije novog saziva.

Od četvrtka do danas, glasali su građani Ujedinjenog Kraljevstva, Holandije, Irske, Češke, Letonije, Malte i Slovačke.

Danas će na izborima za Evropski parlament glasati Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Litvanija, Luksemburg, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Španija i Švedska.

Građani Evropske unije biraju 705 poslanika koji će ih predstavljati u Evropskom parlamentu do 2024. godine.

Mandat sadašnjeg saziva Evropskog parlamenta završava se 1. jula, a novi poslanici zauzeće svoja mjesta u Strazburu 2. jula i na prvoj plenarnoj sjednici izabrati predsjednika, 14 potpredsjednika i još pet drugih visokih zvaničnika.

Lideri EU sastaće se 28. maja radi izbora kandidata za najviše funkcije u EU, koje kasnije treba da potvrdi Evropski parlament.

Niska izlaznost na izborima

Na evropskim izborima, pravo glasanja ima više od 370 miliona ljudi, ali odziv glasača od 1979. godine bilježi opadajući trend.

Glasanje je obavezno u Belgiji, Bugarskoj, Kipru, Grčkoj i Luksemburgu, gdje je izlaznost najveća. U Belgiji i Luksemburgu nepoštivanje građanske obaveze je kažnjivo, dok su ostale tri zemlje blaže u sankcionisanju svojih građana.

Broj poslanika zavisi od broja stanovnika

Poslanici u Evropskom parlamentu će služiti petogodišnji mandat (2019-2024) i provoditi svoje vrijeme između evropskih parlamenata u Strazburu i Briselu. Oni su izabrani da predstavljaju regije u nekim zemljama, poput Italije, dok u drugima, kao što je Njemačka, imaju cijelu zemlju kao svoju izbornu jedinicu. Samo pet zemalja podijelilo je teritoriju na geografski ili jezično uslovljene izborne jedinice, a to su Italija (5), Poljska (13), Belgija (3) i Ujedinjeno Kraljevstvo (12).

Broj poslanika svake zemlje proporcionalan je broju stanovnika. Njemačka, najnaseljenija, dobiće 96 poslanika za svojih 82,8 miliona ljudi, dok će Malta, sa 475.000 ljudi, dobiti samo šest. Osim Malte najmanji broj poslanika, njih šest, imaju Luksemburg, Kipar i Estonija.

Šta je posao evropskih poslanika?

Oni donose zakone EU i odobravaju njen proračun, zajedno sa Evropskim savjetom, koje čine šefovi država svake zemlje. Poslanici u Evropskom parlamentu zastupaju pojedine zemlje ili regije, ali u parlamentu sjede u transnacionalnim grupama prema političkoj ideologiji. Na primjer, postoje grupe koje zastupaju desno središte, socijaliste, zelene i druge za euroskeptike. Članovi Evropskog parlamenta takođe pomažu u odabiru predsjednika Evropske komisije, državne službe EU.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING