INFO

  • BOSANSKA KRUPA OBILJEŽILA DAN DRŽAVNOSTI
  • DAN DRŽAVNOSTI BIH NERADNI DAN
  • NOVA SARADNJA BIH SA NJEMAČKOM: PRILIKA ZA NEZAPOSLENE OSOBE
  • RANGEL: NISAM OPTIMISTIČAN DA ĆE BIH 2021. POSTATI KANDIDAT, TO NE ZAVISI OD EU
  • KONTINUITET DRŽAVNOSTI JE ONO NAJVRIJEDNIJE ŠTO GRAĐANI IMAJU , IPAK BORCI ZASLUŽUJU PUNO VIŠE
  • SANSKI MOST - OBILJEŽEM DAN DRŽAVNOSTI BIH TE DAN OSNIVANJA 17. VITEŠKE KRAJIŠKE BRIGADE
  • USK: OD 33 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, ČAK 21 IZ BIHAĆA
  • OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI: KANTONALNA I DELEGACIJA GRADA BIHAĆA USK POLOŽILI CVIJEĆE NA SPOMEN OBILJEŽJA
  • VIŠE OD 1.100 NOVOZARAŽENIH U BIH I 49 SMRTNIH SLUČAJEVA
  • RIJEŠEN PROBLEM PRIJEVOZA STUDENATA

POSJETILI SMO ZASELAK PALIJAN U BUŽIMU: HAMDIJA SE VRATIO KAD JE TREBALO, BORIO ZA DOMOVINU I OSTAO...

- U bužimsko selo Palijan stiže se uglavnom makadamskim putem koji je samo na pojedinim dionicama asfaltiran. Od centra općine, Palijan je udaljen 5 kilometara, što za porodice, koje su u težoj materijalnoj situaciji, predstavlja problem, jer nije osiguran prijevoz učenika. Sve je to razlog zbog kojeg su mnogi mještani, a zbog bolje egzistencije, otišli u evropske zemlje. Da će život u ovom mjestu 25 godina nakon oslobođenja biti bolji, sanjao je i Hamdija Emrić, nosilac najvišeg ratnog priznanja, koji je teško ranjen tokom ratne operacije „Sana 95“...

POSJETILI SMO ZASELAK PALIJAN U BUŽIMU: HAMDIJA SE VRATIO KAD JE TREBALO, BORIO ZA DOMOVINU I OSTAO...


BUŽIM, 21. novembra - Zaselak Palijan u Općini Bužim, čak i kad je obavijen maglom izgleda prelijep. S ove nadmorske visine vidi se i granični pojas s Hrvatskom ali i kote na kojima su bila ratna dejstva devedestih godina. Upravo je s ovog mjesta Hamdija Emrić kao mladić otisao u rat.

Kako nam je i sam kazao prije rata radio je u Sloveniji, ali ga je patriotski poziv vratio u domovinu gdje se uključio u redove boraca ARBiH. Cijelim tokom rata bio je sa svojim saborcima dajući vlastiti doprinos u borbama protiv neprijatelja i oslobađanju ovog dijela BiH.

Završetak rata i dugo čekani mir, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma dočekao je u bolnici u Bihaću, jer je teško ranjen u borbama tokom oslobodilačke operacije „Sana 95“. I danas najviše žali što sa svojim suborcima nije ušao u svoj slobodni i viteški Bužim i podijeli radost sa svojim sugrađanima.

Zaustavljanje ratnih stradanja omogućilo je mir i nadu u bolji život, ali ne i sve ono o čemu su tada sanjali. Umjesto željene perspektive i života po mjeri čovjeka, tokom minulih godina obilježje svakodnevnog života svelo se na nesigurnost i čekanje. Razlog je to i što ovaj kraj ostaje pust, jer odlazi omladina koja u zemljama EU nastoji pronaći bolji život.

Za razliku od onih koji su otišli ili razmišljaju o skorom odlasku, Hamdija je ostao na svojoj zemlji, smatrajući da je potencijal ovog kraja u poljoprivredi, posvećujući se tako s porodicom uzgoju malina, ali i pčelarstvu.

Pratite ovu priču u večerašnjem TV Dnevniku u 19,00 sati...

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING