INFO

 • VREMENSKA: SUTRA SE U NAŠOJ ZEMLJI OČEKUJE SUNČANO VRIJEME UZ UMJERENU OBLAČNOST
 • BOSANSKA KRUPA: PLANIRANIM SREDSTVIMA U REBALANSU SANIRATI POSLJEDICE PANDEMIJE
 • ŠTA JE ANTIFA KOJU TRUMP NAZIVA TERORISTIČKOM OGRANIZACIJOM I DRŽAVNIM NEPRIJATELJEM BROJ JEDAN
 • DIVOVI I LEGENDE USKORO POD KOŠEVIMA: NBA LIGA SE NASTAVLJA SA 22 TIMA
 • MIGRANTSKI POKUŠAJI: GRANIČNI POLICAJCI BIH DANAS SPRIJEČILI VIŠE OD 170 ILEGALNIH PRELAZAKA
 • POZNATI ŠPANSKI MUZEJI OTVORENI NAKON 84 DANA
 • U CILJU ZAPOŠLJAVANJA ČLANOVA BORAČKIH PORODICA: U KANTONALNOM FONDU USTANOVLJENA NOVA KREDITNA LINIJA
 • BIHAĆ: VETERANI IDV AZRA PRISJETILI SE POGINULIH SABORACA I SLAVNIH RATNIH HEROJSTAVA
 • SPORTSKI CENTAR STENS U BIHAĆU: SPORTSKI DUH SE VRATIO NAKON TROMJESEČNE PAUZE
 • GALAJA 92: SJEĆANJE NA DANE OTPORA AGRESORU SANJANA I KLJUČANA
 • NA VLAŠIĆU PRONAĐENA LOKACIJA SA POSMRTNIM OSTACIMA VIŠE OSOBA
 • CRISTIANO RONALDO – PRVI MILIJARDER MEĐU NOGOMETAŠIMA

POREZNA UPRAVA FBiH: U PROŠLOJ GODINI NAPLAĆENO 5 MILIJARDI I 190 MILIONA MARAKA JAVNIH PRIHODA

- Kantonalni ured Porezne uprave Bihać u prošloj godini ostvario je dobre rezultate u radu. To se prije svega odnosi na visinu prikupljenih javnih prihoda koji su za skoro 19 miliona maraka veći u odnosu na 2017. godinu. Međutim, iako su ostvarili pozitivne rezultate, uposlenici u ovoj ali i ostalim poreznim upravama upozoravaju na ne bas dobre uvjete u kojima rade. To se prije svega odnosi na niska primanja koja se kreću od 800 do 1600 maraka, što je znatno manje u odnosu na plaće onih koji rade u vanbudžetskim fondovima čiji se budžeti pune zahvaljujući upravo zaposlenicima Poreske uprave

POREZNA UPRAVA FBiH: U PROŠLOJ GODINI NAPLAĆENO 5 MILIJARDI I 190 MILIONA MARAKA JAVNIH PRIHODA


USK, 27. januara - Porezna uprava Federacije u 2018. godini naplatila je javnih prihoda u iznosu od oko pet milijardi i 190 miliona maraka.

Više je to sredstava u odnosu na 2017. godinu za 7,5 posto. Gledano po Kantonima, u Unsko-sanskom kantonu po osnovu obaveza prema državi uplaćeno je 319 miliona  što je također više u odnosu na predhodnu godinu, kada su ostvareni prihodi od oko 300 miliona maraka. U Kantonalnom poreznom uredu u Bihaću kažu da je povećanje isključivo rezultat rada uposlenika porezne.

Samo u tkz „brzim kontrolama“ ukupan je izvršeno 1265 pregleda, utvrđen rad bez odobrenja u 108 slučajeva, pronađena su 272 neprijavljena radnika, 81 neistalirani fiskalni uređaj, te neevidentiranje prometa u 429 predmeta. Također zapečaćeno je 235 objekata, te izdato 800 prekršajnih naloga u vrijednosti 1,812 000 maraka. S obzirom na ukupne ekonomske prilike u kantonu, teško da je očekivati dalji rast javnih prihoda, upozoravaju iz Porezne. Sve je više poslovnih subjekata koji smanjuju proizvodnju ili odjavljuju djelatnost.

Iako državi obezbjeđuju prihode za njeno nesmetano funkcionisanje, u Poreznoj smatraju da nisu adekvatno plaćeni za svoj rad. Na to su skrenuli pažnju i tokom nedavnog štrajka upozorenja u svim ispostavama u Federaciji. Uzme li se u obzir obim i težina poslova koje rade sa značajno manjim brojem uposlenika, smatraju da njihova primanja trebaju biti veća.

U Kantonalnom poreznom uredu suočeni su i sa problemom nedostatka prostora za rad. Naročito je to izraženo u općinskim ispostavama gdje nerijetko uposlenici rade u svega nekoliko kvadrata prostora.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING