INFO

  • U USK NEMA ZARAŽENIH OSOBA
  • VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A ODBACILO REZOLUCIJU RUSIJE I KINE O UKIDANJU OHR-A
  • EVROPSKA UNIJA: PORICANJE GENOCIDA JE U SUPROTNOSTI SA OSNOVNIM EVROPSKIM VRIJEDNOSTIMA
  • U TUŽILAŠTVU BIH BIT ĆE FORMIRAN PREDMET PROTIV ONIH KOJI NEGIRAJU GENOCID
  • DANAS ZASJEDA SKUPŠTINA USK
  • DETALJI ODLUKE O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA I VELIČANJA RATNIH ZLOČINACA
  • KOJE KAZNE ZATVORA PODRAZUMIJEVA INZKOVA ODLUKA O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA

PORAZI NEMAJU NI OČEVE NI MAJKE: PROBLEM NISU PROMAŠENI PENALI, NEGO RASIZAM

- Englesku je zabolio poraz protiv Italije u finalu EP-a u nogometu – ali su je još više zaboljele rasističke uvrede protiv Sake, Sanchoa i Rashforda. One otkrivaju jaz u engleskom društvu, smatra Joscha Weber...

PORAZI NEMAJU NI OČEVE NI MAJKE: PROBLEM NISU PROMAŠENI PENALI, NEGO RASIZAM

BERLIN, 15. jula - Ako pobijede, oni su junaci. A ako izgube, oni su majmuni. To je tako jednostavno za neke ljude. Ali to je i prezir prema ljudima. Ono što je kulminiralo na društvenim mrežama nakon što Bukayo Saka, Jadon Sancho i Marcus Rashford nisu postigli gol s bijele tačke, to nije samo frustracija zbog tijesnog poraza u finalu Evropskog prvenstva (EP) u nogometu. To je sramota za Englesku, sramota koja je dobrano zasjenila ponovni neuspjeh Engleza u izvođenju jedanaesteraca

Može se izgubiti, ali ne na taj način. Samo nekoliko trenutaka nakon što je Bukayo Saka pucao u desni ugao gola, a talijanski vratar Gianluigi Donnarumma izvrsno parirao njegov udarac, počele su bezbrojne poruke mržnje: emojiji majmuna, banane, gorile i čimpanze su preplavile komentare postova na Sakinom profilu na Instagramu. Saka bi trebao „natrag u Afriku", napisao je jedan korisnik Twittera. Neke druge poruke su tako odvratne da ih ne želimo ponavljati.

Stare predrasude i dalje žive…

Čak i podrška za tri tamnoputa engleska igrača djeluje pomalo čudno. Oni tvrde da se trojku ne može tako napadati jer su oni, eto, napravili tako puno za svoju zemlju, napisao je netko na Twitteru. A što je onda s drugim crnim ljudima, koji su – po nečijem mišljenju – napravili „manje” za Englesku? Njih se smije vrijeđati?

Rasizam je, kako je pokazala i ova traumatična finalna noć za „majku nogometa”, još uvijek problem u Engleskoj. I u nogometu. I to usprkos svim apelima, svim kampanjama i svim demantijima. Mržnja je tu. I ako u trenucima bolnog poraza treba pronaći žrtvene janjce, onda se jednostavno uzme nekoliko mladih, crnih igrača. Sasvim je sporedna stvar da su prije toga, tokom utakmice, na primjer prilikom haosa u engleskoj obrani u situaciji u kojoj je Leonardo Bonucci izjednačio na 1:1, i drugi engleski igrači radili greške. Selektivna percepcija mnogih „fanova” pokazuje koliko su duboko ukorijenjene stare predrasude. I to ne samo u Engleskoj, istu je stvar otkrio i odnos prema Mesutu Özilu u Njemačkoj.

Oponašanje majmuna i rasistički povici na stadionu su, zahvaljujući i otporu aktivne navijačke scene, u mnogim dijelovima svijeta postali rijetkost. S tri nes(p)retna engleska nogometaša solidarizirali su se široki slojevi društva.

Rasizam na internetu

Ali u tobožnjoj anonimnosti društvenih mreža rasizam živi i dalje. Pa i zato što je on još uvijek dio britanskog društva, čak i kod najmlađih: 95% ispitanih mladih crnaca u jednoj je studiji provedenoj krajem 2020. godine reklo da su i oni sami doživjeli rasističke izjave u školi, a 78% njih na radnom mjestu.

I dok dvije trećine Britanaca smatra da je problem rasizma prisutan u velikim ili znatnim razmjerima u društvu, konzervativna vlada opsežnim izvještajem pokušava umanjiti problem - tvrdi se da se razloge diskriminacije i neravnopravnog tretiranja treba tražiti više u socio-ekonomskim hendikepima, nego u boji kože. To je fatalno kriva procjena, tvrde čak i stručnjaci Ujedinjenih naroda.

Kad premijer Boris Johnson sad osuđuje rasističke uvrede kao „sramotne”, onda je to ispravan i važan signal u borbi protiv diskriminacije. Ali i dalje ostaje otvorenim pitanje zašto se on i njegova vlada ne bore protiv rasizma u svakodnevnom životu. To bi bilo itekako potrebno. I to ne samo kad se radi o tri poznata nogometaša.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING