INFO

 • VREMENSKA: SUTRA SE U NAŠOJ ZEMLJI OČEKUJE SUNČANO VRIJEME UZ UMJERENU OBLAČNOST
 • BOSANSKA KRUPA: PLANIRANIM SREDSTVIMA U REBALANSU SANIRATI POSLJEDICE PANDEMIJE
 • ŠTA JE ANTIFA KOJU TRUMP NAZIVA TERORISTIČKOM OGRANIZACIJOM I DRŽAVNIM NEPRIJATELJEM BROJ JEDAN
 • DIVOVI I LEGENDE USKORO POD KOŠEVIMA: NBA LIGA SE NASTAVLJA SA 22 TIMA
 • MIGRANTSKI POKUŠAJI: GRANIČNI POLICAJCI BIH DANAS SPRIJEČILI VIŠE OD 170 ILEGALNIH PRELAZAKA
 • POZNATI ŠPANSKI MUZEJI OTVORENI NAKON 84 DANA
 • U CILJU ZAPOŠLJAVANJA ČLANOVA BORAČKIH PORODICA: U KANTONALNOM FONDU USTANOVLJENA NOVA KREDITNA LINIJA
 • BIHAĆ: VETERANI IDV AZRA PRISJETILI SE POGINULIH SABORACA I SLAVNIH RATNIH HEROJSTAVA
 • SPORTSKI CENTAR STENS U BIHAĆU: SPORTSKI DUH SE VRATIO NAKON TROMJESEČNE PAUZE
 • GALAJA 92: SJEĆANJE NA DANE OTPORA AGRESORU SANJANA I KLJUČANA
 • NA VLAŠIĆU PRONAĐENA LOKACIJA SA POSMRTNIM OSTACIMA VIŠE OSOBA
 • CRISTIANO RONALDO – PRVI MILIJARDER MEĐU NOGOMETAŠIMA

PONOVO ZAGRLITI GITARU, NAKON HILJADA KILOMETARA OD AFGANISTANA DO BIH

- Na dan kada smo upoznali Ferdowsa on je napunio 17 godina. Za prijatelje s kojima dijeli migrantske dane u zbirnom centru Sedra kraj Bihaća, priredio je malu zabavu uz kafu i slatkiše. Još nečim je uveličao svoj veliki dan – gostima je odsvirao nekoliko pjesama na gitari

PONOVO ZAGRLITI GITARU, NAKON HILJADA KILOMETARA OD AFGANISTANA DO BIH

BIHAĆ, 15. maja - Ovom instrumentu se konačno vratio nakon hiljada pređenih kilometara od Afganistana do BiH. U domovini je muzika bila njegova velika ljubav koju je morao napustiti. Zahvaljujući projektu Sounds of Migration, Ferdows ponovo ima priliku usavršavati svoje umijeće. Projekt Sounds of Migration provodi se u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) programa kojeg finasira USAID, a sprovodi IOM.

Danas je stvarno bio divan dan za mene. Volim kada se s vršnjacima okupimo oko zajedničke aktivnosti. Za mene je posebno važno da mogu ponovo ići na časove muzike, to me čini sretnim. U Afganistanu sam svirao gitaru, išao sam na časove tri puta sedmično. Učio sam pop muziku i flamenko, ali ubrzo sam morao da se otisnem na put“, priča nam ovaj sedamnaestogodišnjak.

Nedostaju mu ti dani, kaže, ali je važnije preživjeti. S majkom i ocem je izbjegao iz Afganistana, kako bi potražio mirnije utočište gdje ga nema oružanih sukoba.

Volio bih živjeti negdje gdje je sigurnije i gdje mogu ostvariti bolju budućnost. Moja je ambicija da živim od muzike, da budem DJ ili reper, jer volim stvarati muziku. Ne mogu živjeti bez muzike, ona me prati kad sam tužan ili sretan. Kretanje tonova naviše ili naniže – to me podsjeća na život sa svim usponima i padovima“, objašnjava Ferdews.

Na muzičkim radionicama u sklopu projekta Sounds of Migration, djeca i mladi ljudi iz Bihaća i njihovi vršnjaci migranti imaju priliku upoznavati se kroz muziku i dijeliti svoja muzička iskustva. Na taj način grade lijepu priču i doprinose boljem razumijevanju između različitih kultura.

“U muzici Afganistana i Bosne i Hercegovine postoje razlike i sličnosti. Na primjer, koristimo različite instrumente, ali kada je u pitanju pop muzika ili hip-hop, ima tu dosta sličnosti. Ja volim rap – perzijski američki i njemački, kakve izvode Eminem, Eno, Mero ili Xatar.“ 

Uz pomoć iskusnih muzičkih pedagoga, članova Muzičke omladine Bihać, učesnici radionica međusobno upoznaju tradicionalnu muziku i uvježbavaju je za završni koncert koji će početkom ljeta pokloniti građanima Bihaća.

Jedna od pjesama koja će biti izvedena potiče iz Ferdowsove domovine.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING