INFO

  • BOSANSKA KRUPA OBILJEŽILA DAN DRŽAVNOSTI
  • DAN DRŽAVNOSTI BIH NERADNI DAN
  • NOVA SARADNJA BIH SA NJEMAČKOM: PRILIKA ZA NEZAPOSLENE OSOBE
  • RANGEL: NISAM OPTIMISTIČAN DA ĆE BIH 2021. POSTATI KANDIDAT, TO NE ZAVISI OD EU
  • KONTINUITET DRŽAVNOSTI JE ONO NAJVRIJEDNIJE ŠTO GRAĐANI IMAJU , IPAK BORCI ZASLUŽUJU PUNO VIŠE
  • SANSKI MOST - OBILJEŽEM DAN DRŽAVNOSTI BIH TE DAN OSNIVANJA 17. VITEŠKE KRAJIŠKE BRIGADE
  • USK: OD 33 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, ČAK 21 IZ BIHAĆA
  • OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI: KANTONALNA I DELEGACIJA GRADA BIHAĆA USK POLOŽILI CVIJEĆE NA SPOMEN OBILJEŽJA
  • VIŠE OD 1.100 NOVOZARAŽENIH U BIH I 49 SMRTNIH SLUČAJEVA
  • RIJEŠEN PROBLEM PRIJEVOZA STUDENATA

POLITIČKI ANALITIČAR ŽARKO PUHOVSKI: ŠTA ZA BiH ZNAČI POBJEDA BIDENA, A ŠTA NOVI MANDAT TRUMPA...

- Na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama se određuje ko će četiri godine vršiti dužnost predsjednika, odnosno potpredsjednika SAD-a...

POLITIČKI ANALITIČAR ŽARKO PUHOVSKI: ŠTA ZA BiH ZNAČI POBJEDA BIDENA, A ŠTA NOVI MANDAT TRUMPA...

ZAGREB, 31. oktobra - Profesor i politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski tvrdi da, bez obzira koji kandidat pobijedi na predsjedničkim izborima, vanjska politika Sjedinjenih Američkih Država u odnosu na Bosnu i Hercegovinu neće biti promijenjena. 

Malo više interesa bi mogao pokazati predsjednički kandidat Demokrata Joe Biden, dok aktuelni predsjednik i kandidat Republikanaca Donald Trump ni u proteklom mandatu nije imao interes za BiH, kazao je Puhovski za Fenu.

Smatra da je Joe Biden više za intervencije po svijetu, "kao što su Demokrate radile u vrijeme predsjednika Baracka Obame", dok Trumpa zanimaju samo Rusija, Kina i Srednji Istok.

- Ako Trump pobijedi, on neće uopće intervenirati ni u kom pogledu, a ukoliko bude izabran Biden moguće je više intervencija iz SAD-a, zaključio je Puhovski.  

Na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama se određuje ko će četiri godine vršiti dužnost predsjednika, odnosno potpredsjednika SAD-a. Izbori se održavaju svake četvrte godine na izborni dan, koji je od 1845. utorak iza prvog ponedjeljka u novembru.

Kad Amerikanci glasaju za američkog predsjednika, oni zapravo glasaju za predstavnika stranke tog kandidata poznatog kao 'izbornik'. Postoji 538 birača koji glasaju za predsjednika uime naroda u svojoj državi.

Svakoj državi dodijeljen je određeni broj takvih izbornih glasova, na temelju broja kongresnih okruga koje imaju, plus dva dodatna glasa koja predstavljaju pozicije u Državnom senatu. Washingtonu DC također su dodijeljena tri elektorska glasa, unatoč tome što u Kongresu nisu imali predstavnike.

Za osvajanje predsjedništva potrebna je više od 270 glasova.

Postupak nominiranja birača razlikuje se ovisno o državi i stranci, ali uglavnom se vrši na dva načina. Uoči izbora, političke stranke ili biraju birače na svojim nacionalnim konvencijama, ili za njih glasa centralni odbor stranke.

Izborna utrka gotovo uvijek djeluje u okviru sistema 'pobjednik uzima sve', u kojem kandidat s najvećim brojem glasova u državi polaže sve izborne glasove te države.

Naprimjer, 2016. godine Trump je pobijedio Hillary Clinton na Floridi s razlikom od samo 2,2 posto, ali to je značilo da je dobio svih 29 presudnih izbornih glasova na Floridi. Bez obzira na Clintonovo nacionalno vodstvo glasova, Trump je uspio ostvariti pobjedu u nekoliko manjih država.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING