INFO

  • OMLADINSKA BANKA BOSANSKA KRUPA: POTPISANO 14 UGOVORA UKUPNE VRIJEDNOSTI 23.924 KM
  • I FEDERACIJA SE ZADUŽUJE NA BERZI
  • KORONAVIRUS U BIH: 1.239 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO JE 57 OSOBA
  • U BIH DANAS TOPLIJE, TEMPERATURE DO 19 STEPENI
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA
  • BIHAĆ: U TOKU SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

POGREB U ZAGREBU: TISUĆE ISPRATILE PREMINULOG GRADONAČELNIKA ZAGREBA MILANA BANDIĆA

- Unatoč epidemiološkim mjerama, Zagrepčani su od 11 sati ujutro autobusima s Kaptola i Zagrebačkog velesajma počeli pristizati na Gradsko groblje Mirogoj kako bi sudjelovali na pogrebu najdugovječnijem gradonačelniku Zagreba, Milanu Bandiću, koji je na dužnosti gradonačelnika proveo preko 20 godina...

POGREB U ZAGREBU: TISUĆE ISPRATILE PREMINULOG GRADONAČELNIKA ZAGREBA MILANA BANDIĆA


ZAGREB, 3. marta - Brojni građani Zagreba, visoki politički i vjerski dužnosnici te gradonačelnici iz susjednih zemalja ispratili su na posljednje počivalište zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je naglo preminuo pred kraj šestog mandata, javlja Anadolu Agency (AA). 

Unatoč epidemiološkim mjerama, koje dozvoljavaju prisustvo do 25 osoba na sprovodima, Zagrepčani su od 11 sati ujutro autobusima s Kaptola i Zagrebačkog velesajma počeli pristizati na Gradsko groblje Mirogoj kako bi sudjelovali na pogrebu najdugovječnijem gradonačelniku Zagreba, Milanu Bandiću, koji je na dužnosti gradonačelnika proveo preko 20 godina.

Na Mirogoju je epidemiološke mjere provodilo 300 covid redara, tako da su sudionici sprovoda nosili maske, no bez potrebnog razmaka.  

Uz lijes su se smjenjivali Bandićevi prijatelji i suradnici, a stalno su uz lijes bile njegova supruga Vesna i kćer Anamarija.

Na Mirogoj su posljednju počast Milanu Bandiću odali premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministri Tomo Medved i Gordan Grlić Radman, a jutros su se u Knjigu žalosti u predvorju Gradske uprave upisali gradonačelnici Sarajeva, Beograda, Skopja, Splita i Ljubljane.

Govor je pred kapelicom na Mirogoju držao Ljubo Jurčić, ekonomist i dugogodišnji prijatelj iz djetinjstva Milana Bandića, koji je kazao kako je njegov odlazak veliki gubitak za Zagreb, Hrvatsku i Hercegovinu. 

"Volio je ljude, nije ih dijelio po boji kože ni stručnoj spremi. Volio je zapjevati gangu, ali i svaku hrvatsku pjesmu. Volio je Zagreb i Hrvatsku, imao je teških trenutaka, ali nikad ni prema kome nije pokazao trunku mržnju. Volio je rodnu grudu, uvijek je tražio način da pomogne Hercegovini i ljudima koji tamo žive", kazao je Jurčić.

Zamjenica Jelena Pavić Vukičević kazala je kako je Bandić "živio za svoj grad i izgorio na njegovim ulicama". 

"Nije hodio malen ispod zvijezda, dao je sebe za nas. Velikani poput Milana rijetki su u politici", rekla je Pavičić Vukičević.

Nakon povorke koja je uz arkade došla do grobnog mjesta, kroz vijence poredane s obje strane, klapa "Sveti Juraj" otpjevala je pjesmu "Pod Brajde", a svećenik je nad grobom održao kratak govor i molitvu.

Gradonačelnika su ispratile Zagrebačke mažoretkinje, Počasna kravat pukovnija, Sinjski alkari te brojna kulturno-umjetnička društva u narodnim nošnjama iz Zagreba, Istre i Korduna.

Zamjenica Jelena Pavičić Vukičević ostaje v.d. gradonačelnika do lokalnih izbora u svibnju, kada će biti izabran novi zagrebački gradonačelnik ili gradonačelnica.

Milan Bandić, rođen 22. studenog 1955. u Grudama, preminuo je u nedjelju, 28. veljače, tijekom obnašanja šestog mandata gradonačelnika Zagreba.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING