INFO

  • ODLAZAK STRIKANA IZ VELOG MISTA: PREMINUO ISTAKNUTI HRVATSKI GLUMAC ŠPIRO GUBERINA
  • MARADONA SAHRANJEN U PRISUSTVU RODBINE I NAJBLIŽIH PRIJATELJA
  • VIŠE OD 3.100 TESTIRANIH: U BOSNI I HERCEGOVINI 1.179 NOVOZARAŽENIH, 62 OSOBE PREMINULE...
  • U BIHAĆU JE DANAS ZASJEDALA VLADA USK
  • ZAKONA O JAVNO – PRIVATNOM PARTNERSTVU:STVARANJE IDEJNIH PROJEKATA ČIJI JE CILJ ULAGANJE U RAZVOJ USK
  • ZMAJEVI I ZVANIČNO U ČETVRTOM ŠEŠIRU: NOGOMETNA REPREZENTACIJA BIH PALA NA 55. MJESTO
  • IN MEMORIAM: SINOĆ PREMINUO NIJAZ MILJKOVIĆ, KOMANDANT RATNE 506. BRDSKE BRIGADE

POGODNI UVJETI ZA UZGOJ LJEŠNJAKA U USK

- Lješnjak kao kultura još uvijek nije zaživio u velikoj mjeri u USK, iako mu pogoduju i nadmorska visina, konfiguracija terena te tlo u koje nije potrebno dodatno ulagati kako bi se prilagodilo ovoj vrsti uzgoja

POGODNI UVJETI ZA UZGOJ LJEŠNJAKA U USK


BIHAĆ/CAZIN, 4. marta - Lješnjaci su kultura koja unatoč pogodnim  klimatskim uvjetima nema velikog zamaha  u uzgoju na području USK. S obzirom na  cijenu od 30 maraka po kilogramu te velikoj potražnji u zadnje vrijeme raste  i interes poljoprivrednika. Na stručnim predavanjima koja su održana u nekoliko gradova mogli su saznati  više o tehnologiji podizanja iuzgoja nasada lješnjaka i oraha. 

Od ideje  do realizacije nije trebalo proći puno vremena da se naš poznati muzičar Alen Islamović opredijeli za podizanje nasada lješnjaka na području Bihaća. Analiza je pokazala dobru kvalitetu tla te su prve sadnice  posađene 2016 godine. Uz  stručnu pomoć  stabla su već dala prve plodove  dok će se na rentabilne prinose ipak morati pričekati.

Svoja iskustva Islamović je podijelio sa zainteresiranim  poljoprivrednicima koji su prisustvovali predavanjima u nekoliko gradova USK, gdje su mogli čuti i mišljenje stručnjaka o uzgoju lješnjaka  na ovom području.

Lješnjak kao kultura još uvijek nije zaživio u velikoj mjeri  u USK, iako mu pogoduju i  nadmorska visina, konfiguracija terena te tlo u koje nije potrebno dodatno ulagati kako bi se prilagodilo ovoj vrsti uzgoja. S obzirom na povećan interes nužno je izabrati kvalitetne sadnice koje odgovaraju ovdašnjim klimatskim uvjetima. Zainteresirani poljoprivrednici na ovim predavanjima  mogli su čuti dodatna pojašnjenja  o  uzgoju lješnjaka kao vrlo isplativoj  voćarskoj kulturi. 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING