INFO

  • SUD BIH : SAMARDŽIĆ SENADU VIŠEM INSPEKTORU TERENSKE KANCELARIJE SJEVEROZAPAD GRADIŠKA ODREĐEN PRITVOR
  • MINISTRICA ĆEMALOVIĆ: NA PODRUČJU KANTONA SMANJEN BROJ NOVOZARAŽENIH OSOBA, KAO I BROJ KLASTERA/ IZJAVA/
  • U BIHAĆU ODRŽANA SJEDNICA VLADE USK
  • HRVATSKA TVRDI DA JE BIH UŠLA U NJEN TERITORIJ 90 METARA, POSLALI ZAHTJEV DA SE POMJERI TABLA
  • CIJELI RAZRED U IZOLACIJI: ZARAŽEN UČENIK I UČITELJICA
  • PRIJEDLOG MJERA ZABRANE ZA OSUMNJIČENE ZA KAZNENO DJELO IZBORNE PRIJEVARE U SANSKOM MOSTU
  • VRIJEME DANAS: PRETEŽNO OBLAČNO
  • PROTESTI GRAĐANA VELIKE KLADUŠE

POGINUO JE NA DANAŠNJI DAN 1977: MOSTARCI ČUVAJU SJEĆANJE NA DŽEMU

- U Muzeju Hercegovine otvorena je izložba “Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020” autorice Indire Gaštan-Bešo...

POGINUO JE NA DANAŠNJI DAN 1977: MOSTARCI ČUVAJU SJEĆANJE NA DŽEMU

MOSTAR, 18. januara - Povodom obilježavanja 43. godišnjice pogibije Džemala Bijedića, Muzej Hercegovine jučer je organizirao izložbu “Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020” autorice Indire Gaštan-Bešo.

Historijska ličnost

Izložba je otvorena u spomen-kući Džemala Bijedića, te je obuhvatila dio dokumentarne građe iz muzejske zbirke “Džemal Bijedić” koju čine hemeroteka, telegrami saučešća, reportaže te knjige žalosti u koje su se upisali visoki državnici, predsjednici vlada, partija, najviše ličnosti političkog života, kako u tadašnjoj Jugoslaviji, tako i u svijetu.

Nakon pogibije porodici Bijedić, najistaknutijim osobama društveno-političkog života Jugoslavije i tadašnjim institucijama dospjelo je više od deset hiljada telegrama sa izrazima saučešća, čiji će dio biti prikazan na izložbi, podsjetila je autorica.

Izložbu čini osamnaest panoa. Na fotografijama se, između ostalog, mogu vidjeti momenti u kojim Josip i Jovanka Broz odaju počast porodici Bijedić... Sve to, prema riječima Gaštan-Bešo, čini zbirku Muzeja Hercegovine, odnosno zbirku Džemala Bijedića.

Postavka o životu Džemala Bijedića stalno je izložena u Muzeju Hercegovine. Radi se o prilozima iz novina, fotografijama i Bijedićevim ličnim stvarima. Muzej, prema riječima kustosa Edina Mulovića, ima posebnu ulogu u misiji vraćanja sjećanja na bh. velikana.

- Bijedić je značajan za historiju Mostara i Bosne i Hercegovine, kao i za kompletan region, jer je u bivšem sistemu država bila mnogo veća. I prethodnih godina imali smo različite aktivnosti koje su se odnosile na Bijedića. Uglavnom, svake godine imamo nešto što podsjeća na život i djelo ove značajne historijske figure, rekao je Mulović.

Tragedija

Podsjećamo, Bijedić je u avionskoj tragediji kod Kreševa na današnji dan 1977. poginuo zajedno sa suprugom Razom i saradnicima. Bio je to jedan od najtužnijih dana u historiji bivše SFRJ, a posebno tužno bilo je u njegovom Mostaru. Smatra se jednim od najzaslužnijih ljudi za izgradnju i prosperitet grada na Neretvi šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING