INFO

 • FBIH: KORONAVIRUSOM ZARAŽENE JOŠ 173 OSOBE, NAJMANJE DVA SMRTNA SLUČAJA
 • BOSANSKI PETROVAC: CENTAR ZA ZA KULTURU I OBRAZOVANJE NA KORAK OD NEIZVJESNOSTI I TIŠINE
 • BIHAĆ: U ŽUPI ZAVALJE OBILJEŽEN BLAGDAN DJEVICE MARIJE
 • SEID OMEROVIĆ NOVI PREDSJEDNIK SAVEZA LOGORAŠA BIH
 • MARIJANSKA SVETIŠTA: KATOLICI DANAS SLAVE VELIKU GOSPU
 • NOVIH 89 SLUČAJEVA KORONAVIRUSA U REPUBLICI SRPSKOJ, TESTIRANO 489 UZORAKA
 • BIHAĆ: ODRŽANA MANIFESTACIJA IZAČIĆU PONOSAN MI BUDI
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
 • KORONA VS TURIZAM U SUSJEDSTVU: AUSTRIJANCI BJEŽE IZ HRVATSKE
 • KORONAVIRUS U HRVATSKOJ: NOVA 162 SLUČAJA KORONAVIRUSA, DVOJE UMRLIH
 • ZARAZA A NE ZAVJERA: KORONAVIRUSOM U SVIJETU ZARAŽENO VIŠE OD 21,35 MILIONA LJUDI
 • CHUCK NORRIS ZAPRIJETIO ALEKSANDRU LUKAŠENKU: KAD JA REŽEM LUK, LUK PLAČE...

PODSJEĆAMO: NA DANAŠNJI DAN ROĐEN ALIJA IZETBEGOVIĆ, PRVI PREDSJEDNIK PREDSJEDNIŠTVA BIH...

- Na današnji dan prije 94. godine rođen je Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva međunarodno priznate države BiH, vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu njene historije, periodu agresije i rata od 1992. do 1995. godine...

PODSJEĆAMO: NA DANAŠNJI DAN ROĐEN ALIJA IZETBEGOVIĆ, PRVI PREDSJEDNIK PREDSJEDNIŠTVA BIH...


SARAJEVO, 8. augusta - Izetbegović je rođen u Bosanskom Šamcu, a odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Zbog svojih čvrstih političkih opredjeljenja u dva navrata bio je osuđivan i zatvaran, najprije 1946. godine, a zatim i 1983. godine u politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kada je kao prvooptuženi u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca osuđen na 14 godina zatvora.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada, kao što su nagrada Kralja Fejsala za služenje islamu, medalje Centra za demokratiju iz Washingtona, a najuticajniji španski list, madridski “El-Mundo”, izabrao ga je 1995. za ličnost godine u svijetu. Govorio je nekoliko jezika, među kojima su i njemački, francuski i engleski. Autor je većeg broja publicističkih radova i studija, te svjetskih priznatih knjiga među kojima su najpoznatije “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”, zbog koje je završio u zatvoru. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. godine knjigu “Sjećanja”. Tokom rata od 1992. do 1995. godine Izetbegović je pokušavao održati dobre veze i s Istokom i sa Zapadom. Bio je izuzetno cijenjen u političkim krugovima kao primjer tolerantnog i mudrog političara, primjer modernog demokrate. U svom posljednjem javnom nastupu, Izetbegović je poručio građanima BiH da “Srbi budu Srbi, Bošnjaci-Bošnjaci, Hrvati-Hrvati, ali da svi budu malo više Bosanci”, te da je važno da je “Bosna opstala”. Oni koji su ga dobro poznavali govorili su da je bio spokojan u svojim posljednjim danima, ali da je bio staložen i razborit čovjek i u najtežim danima za Bosnu i Hercegovinu.

Umro je 19. oktobra 2003. godine i ukopan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu. Dženazi je prisustvovalo više od 100.000 osoba, među kojima su bili i brojni međunarodni i domaći zvaničnici.

Na mezaru  prvog predsjednika nezavisne Republike BiH Alije Izetbegovića danas je delegacija položila cvijeće a član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović poručio da je bio dobar čovjek, veliki državnik, mislilac, humanista i pisac. U delegaciji SDA koja je danas posjetila mezarje bio je i Bakir Izetbegović koji je kazao da bi njegovom ocu, da je poživio, danas bile 94 godine.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING