INFO

  • LYON I MANCHESTER CITY ČETVRTFINALISTI LIGE PRVAKA
  • INTERPOL ĆE U BEJRUT POSLATI MEĐUNARODNI TIM STRUČNJAKA
  • UZALUD NAM TRUD ŽVIŽDAČI: UIO BIH POKRENULA DISCIPLINSKI POSTUPAK PROTIV ZVIŽDAČA KOJI JE PRIJAVIO NEPRAVILNOSTI
  • DANAS U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • IZDATA NOVA NAREDBA KRIZNOG ŠTABA ZA FBIH: SVE MJERE PRODUŽENE ZA 14 DANA!
  • AVANTURA FILM FESTIVAL - KONFERENCIJA ZA NOVINARE

PODRŠKA TURSKOG CRVENOG POLUMJESECA: U BIHAĆKOJ BIRI SMJEŠTENO 2.300 MIGRANATA

- U nekadašnjoj fabrici rashladnih uređaja BIRA u Bihaću podigli smo šatore i tu smo dosad smjestili 2.300 osoba. Osim toga, u prihvatom kampu "Miral" u Velikoj Kladuši obezbijedili smo šator koji se koristi kao kuhinja za 500 osoba. Dakle, Crveni polumjesec Turske je dosad pružio logističku podršku za ukupno 2.800 ljudi, kazao je Yenigul

PODRŠKA TURSKOG CRVENOG POLUMJESECA: U BIHAĆKOJ BIRI SMJEŠTENO 2.300 MIGRANATA


SARAJEVO, 22. decembra (AA) - Ekipe Crvenog polumjeseca iz Turske polovinom novembra ove godine su se aktivno uključile u akciju poboljšanja uvjeta u kojima borave migranti na području Bosne i Hercegovine. Od tada do danas je, u koordinaciji s Crvenim križom BiH, u prihvatnom migracionom centru u nekadašnjoj fabrici rashladnih uređaja BIRA u Bihaću smješteno je 2.300 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Konvoj humanitarne pomoći turske humanitarne organizacije Crveni polumjesec stigao je 27. novembra u Bosnu i Hercegovinu, a riječ je o pomoći namijenjenoj migrantima koji su smješteni u privremene kampove nakon što na putu ka evropskim zemljama nisu uspjeli preći granicu ka Hrvatskoj.

Koordinator Crvenog polumjesaca za BiH Goksen Yenigul je u razgovoru s novinarom AA podsjetio kako je organizacija koju predstavlja, u BiH stigla na poziv Crvenog križa Federacije BiH kako bi dala podršku u poboljšanju uvjeta u kojima borave migranti.

Odgovarajući na taj poziv, Crveni polumjesec je u BiH poslao devet šlepera humanitarne pomoći, koja je bila posebno značajna obzirom na zimske uvjete.

"Prema informacijama kojima mi raspolažemo, na području Unsko-sanskog kantona trenutno se nalazi između 3.700 i 4.200 migranta. U nekadašnjoj fabrici rashladnih uređaja BIRA u Bihaću podigli smo šatore i tu smo dosad smjestili 2.300 osoba. Osim toga, u prihvatom kampu 'Miral' u Velikoj Kladuši obezbijedili smo šator koji se koristi kao kuhinja za 500 osoba. Dakle, Crveni polumjesec Turske je dosad pružio logističku podršku za ukupno 2.800 ljudi", kazao je Yenigul.

On je također kazao kako je Crveni polumjesec u BIRA-i podigao i porodične šatore, veličine 16 kvadratnih metara, a oni su prvenstveno namijenjeni za migrantske porodice koje su ranije boravile u studentskom domu Borić, te zbog zimskih uvijeta prebačene u BIRA-u.

Kada je riječ o logističkoj podršci i opremi koja je kamionima transportovana iz Turske u BiH, Yenigul je istakao kako je riječ o pomoći u vrijednosti od oko 200.000 eura.

"Crvenom križu Grada Bihaća predali smo 15 velikih šatora i 90 komada porodičnih šatora i oni su postavljeni. Osim toga, naše ekipe su obavile i kratku obuku predstavnika Crvenog križa u BiH tako da u slučaju potrebe mogu sami raspolagati opremom koja zasad nije iskorištena", rekao je Yenigul.

Aktivnosti vezane za izbjegličku krizu u BiH zasad su gotove, no Yenigul naglašava kako je Crveni polumjesec od ranije bio prisutan na području ove zemlje te kako ovdje svakako planira dugoročno ostati i pružati podršku humanitarnim akcijama i društvenokorisnim projektima.

"Ovdje smo došli i naš cilj je da BiH bude naš logistički centar za region. Imamo kontakte s određenim brojem nevladinih organizacija koje djeluju u BiH", rekao je Yenigul.

Yenigul je ranije najavio kako su u toku aktivnosti oko otvaranja predstavništva Crvenog polumjeseca u BiH, a ovom prilikom je kazao kako će već naredne sedmice biti spremne kancelarije predstavništva. Prema njegovim riječima, u toku januara 2019. godine očekuje se da će biti okončane sve neophodne zakonske procedure nakon kojih će uslijediti i zvanično otvaranje predstavništva u BiH.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING