INFO

  • KANTONALNI SUD U BIHAĆU DONIO RJEŠENJE KOJIM SE OSUMNJIČENOM ABDIĆ FIKRETU PRODUŽAVA PRITVOR ZA DVA MJESECA
  • CAZIN: U MZ POLJE PRIVODI SE KRAJU REALIZACIJA JOŠ JEDNOG INFRASTRUKTURNOG PROJEKTA
  • SVAKODNEVNO SE GRANIČNI POLICAJCI SUSREĆU SA ILEGALNIM MIGRANTIMA
  • 46 NOVIH POZITIVNIH UZORAKA NAKON TESTIRANJA NA KCUS-U: 7 PACIJENATA HOSPITALIZOVANO SA TEŠKOM KLINIČKOM SLIKOM
  • TURISTIČKI VAUČERI RAZLOG SU VEĆEG BROJA TURISTA U BIHAĆU ZA VRIJEME PANDEMIJE KORONAVIRUSA
  • NOVI SMRTNI SLUČAJ OD KORONAVIRUSA U USK
  • DANAS SE U SVIJETU OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN MLADIH
  • OBRTNICIMA JE U ZNAČAJNOJ MJERI UGROŽENO POSLOVANJE ZBOG PANDEMIJE

POČELO DRUGO POLUGODIŠTE U ŠKOLAMA: SA OVDAŠNJIM UČENICIMA U ŠKOLSKIM KLUPAMA I DJECA MIGRANTI

- Školsko zvono danas je oglasilo početak nastave u drugom polugodištu za sve učenike osnovnih i srednjih škola u USK. Nastava je počela i za 105 djece migranata koji trenutno borave u USK. Rad sa ovom djecom vodit će se po HART programu, a nakon faze adaptacije i učenja jezika djeca će se polako uključivati u redovni nastavni proces. Uz ministarstvo obrazovanja podršku školovanja djece migranata pružili su Međunarodna organizacija za migracije, UNHCR i UNICEF, te World Vision i Save the Children

POČELO DRUGO POLUGODIŠTE U ŠKOLAMA: SA OVDAŠNJIM UČENICIMA U ŠKOLSKIM KLUPAMA I DJECA MIGRANTI


USK, 28. januara - Nakon zimskog raspusta, u USK danas je počelo drugo polugodište u 49 osnovnih i 22 srednje škole u USK. Najavljivani generalni štrajk je otkazan, dok se ne steknu uslovi za njegovo održavanje. 

Tako je na radost učenika i njihovih roditelja počeo prvi dan drugog polugodišta. Novost je da su  svoja vrata  novim učenicima otvorile su: Osnovne škole Harmani II, Bakšaiš, Prekounje i Brekovica djeci migranata koji borave u USK uzrasta od šest do 15 godina. Njih 100-njak  od danas je u klupama a uskoro bi im se trebalo pridružiti još 30 djece koja još nisu prošla ljekarski pegled. U OŠ Brekovica priredili su im svečani doček, a Vijeće roditelja i Vijeće učenika i prigodne poklone.

Bila je ovo prilika da se djeci uruče i ruksaci sa neophodnom školskom opremom, te da se upoznaju sa nastavnicima ili asistentima u nastavi angažiranim uz pomoć Save the Childrena. Za djecu je uz opremu osiguran prevoz i jedan obrok, a sa svakom grupom radit će po dva nastavnika koji su prošli obuku u okviru Hart programa, odnosno educirali se za rad sa djecom na socijalizaciji i detraumatizaciji.

U sve četiri škole nastava za djecu migrante će se održavati u grupama do trideset učenika, a  u ministarstvu obrazovanja i organizacijama koje su podržale ovaj projekt vjeruju da će oni vrlo brzo biti uključeni u redovan nastavni proces.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING