INFO

  • FEDERALNI ZASTUPNICI DANAS RASPRAVLJAJU O ZAHTJEVIMA RUDARA
  • KORONA BILANS: U USK 38 NOVOZARAŽENIH OSOBA I JEDAN SMRTNI ISHOD
  • DANAS NASTAVAK PREGOVORA RUDARA I VLADE FBIH OKO DVIJE SPORNE TAČKE
  • KORONAVIRUS U BIH: 384 NOVOZARAŽENIH I 42 SMRTNA SLUČAJA
  • KONFERENCIJA ZA MEDIJE: SINDIKATI TRAŽE JEDNAK TRETMAN KAO I KOD OSTALIH BUDŽETSKIH KORISNIKA
  • VRIJEME DANAS: MALO DO UMJERENO OBLAČNO
  • BIH ĆE BACITI SKORO POLA MILIONA VAKCINA

POČELE REEKSHUMACIJE U MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA-POTOČARI: PONOVO SE OTVARAJU MEZARI 92 ŽRTVE

- Svakog dana će se otvoriti najmanje deset mezara. Od ukupnog broja žrtava čiji se mezari ove godine otvaraju, jedna će se reekshumirati po treći put...

POČELE REEKSHUMACIJE U MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA-POTOČARI: PONOVO SE OTVARAJU MEZARI 92 ŽRTVE

SARAJEVO, 12. jula  - U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari su započele reekshumacije žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, a u naredne dvije sedmice u Memorijalnom centru ponovo će se otvoriti 92 mezara ranije ukopanih žrtava, kako bi se njihovim posmrtnim ostacima pridodali dijelovi skeleta koji su naknadno pronađeni i identificirani, javlja Anadolu Agency (AA).

Porodice dvije žrtve koje su u prethodnom periodu dale saglasnost za reekshumaciju, odustale su za sada od ovog postupka i tu saglasnost su povukle, saopštio je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Reasocijaciji skeletnih ostataka će prisustvovati i porodice žrtava po čijem odobrenju se reekshumacije i provode, predstavnici Tužilaštva Bosne i Hercegivine, istražitelj Instituta za nestale osobe BiH, antropolozi ICMP-a te patolog.

Svakog dana će se otvoriti najmanje deset mezara. Od ukupnog broja žrtava čiji se mezari ove godine otvaraju, jedna će se reekshumirati po treći put.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari do sada je radi kompletiranja tijela urađeno 859 reekshumacija. U jedanaest navrata su rađene individualne reekshumacije dok su u 13 navrata rađene velike reekshumacije odnosno one u kojima je otvaran veliki broj grobnih mjesta ili mezara. Od ovog ukupnog broja, 41 žrtva se reekshumirala po dva puta.

U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta nalaze se posmrtni ostaci još 491 žrtve genocida koji su do sada identifikovani i koji čekaju saglasnost porodica za reasocijaciju.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING