INFO

  • SUTRA SE OČEKUJE PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • USK/KORONAVIRUS - ŠEST NOVOOBOLJELIH I JEDNA OSOBA UMRLA
  • NA KORONAVIRUS U FEDERACIJI POZITIVNO JOŠ 46 OSOBA, U BIH UKUPNO 62 ZARAŽENIH U POSLJEDNJA 24 SATA
  • CESTE FBIH BEZ TENEDERA PODIJELILE POSLOVE VRIJEDNE 27 MILIONA MARAKA
  • U BIHAĆU PREZENTIRANI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O DRIJENU
  • PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJICE GENOCIDA U ZAVRŠNOJ FAZI
  • SUTRA SE OBILJEŽAVA 26. GODIŠNJICA AKCIJE TIGAR SLOBODA
  • ALARMANTNO: SUMNJIVI OTPAD ISTOVAREN U BIHAĆKO NASELJE PRIVILICA

POČELA 55. MINHENSKA SIGURNOSNA KONFERENCIJA

- Konferenciju je otvorio predsjedavajući Wolfgang Ischinger koji je tom prilikom kazao da se svijet danas suočava sa brojnim malim i velikim krizama, napominjući kako je vrlo bitno da Europa govori i djeluje jedinstveno

POČELA 55. MINHENSKA SIGURNOSNA KONFERENCIJA


MINHEN, 15. februara  - U Minhenu je danas otvorena 55. Minhenska sigurnosna konferencija koja će u naredna tri dana okupiti brojne visoke svjetske zvaničnike.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Wolfgang Ischinger koji je tom prilikom kazao da se svijet danas suočava sa brojnim malim i velikim krizama, napominjući kako je vrlo bitno da Europa govori i djeluje jedinstveno.

“Nije dovoljno samo sjediti i čekati dok konflikti nastavljaju da ugrožavaju izglede i nade mladih ljudi, budućih generacija širom svijeta. I nije dovoljno samo sjediti i moliti se da ćemo biti pošteđeni najgoreg scenarija“, rekao je Ischinger.

Naglasio je da je potrebna adekvatna strategija kako bi se izbjegao gubitak sposobnosti da se utječe na globalna pitanja.

“Radujem se vikendu punom važnih razgovora. Sve sigurnosne izazove kojima ćemo se baviti ovog vikenda, od regionalnih sukoba i trke u naoružavanju do klimatskih promjena i nadnacionalnog organizovanog kriminala, uzrokuju sami ljudi“, kazao je Ischinger.

U uvodnoj diskusiji učestvovali su i ministri odbrane Njemačke i Velike Britanije Ursula von der Leyen i Gavin Williamson.

“NATO ostaje naš prvi izbor. Mi Europljani moramo preuzeti veću težinu po ovom pitanju“, kazala je Leyen, te dodala da je razumno što Sjedinjene Američke Države pozivaju zemlje članice NATO-a da povećaju svoju potrošnju na odbranu.

“NATO nije samo vojni već i politički savez“, rekla je njemačka ministrica, napominjući da europske zemlje moraju poduzeti veće napore u rješavanju zajedničkih problema.

“Europa treba učiniti više na zaštiti zajedničkih vrijednosti i prevazilaženju zajedničkih problema“, rekla je Leyen.

Istakla je da teroristička organizacija ISIS još nije uništena te da još uvijek ima mnoge "podzemne mreže".

Dotakla se i pitanja "europske vojske", o čijem mogućem formiranju se ranije govorilo, tvrdeći da bi se, ukoliko se to zaista i dogodi, NATO mogao koristiti u slučaju potrebe.

Pozvala je europske zemlje na uspostavu zajedničke politike izvoza oružja.

Williamson je istakao da će njegova zemlja ostati posvećena sigurnosti Europe i nakon što napusti Europsku uniju.

“Pozdravljamo promociju europske saradnje u oblasti odbrane. Međutim, EU ne bi trebala da zatvara vrata zemljama koje nisu članice bloka i NATO-a“, rekao je Williamson.

"Ruski avanturizam mora imati i cijenu", rekao je Williamson, tvrdeći da Rusija i dalje predstavlja prijetnju europskoj sigurnosti.

Na ovogodišnjoj konferenciji se očekuje ukupno 35 šefova država i vlada, 50 ministara vanjskih poslova i veliki broj drugih gostiju. 

Minhenska sigurnosna konferencija se smatra najznačajnijim i najvećim svjetskim skupom ove vrste.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING