INFO

  • LAVROV: U BIH ĆEMO RAZGOVARATI O PROBLEMU DEJTONSKOG SPORAZUMA
  • MOJA ADRESA: SREBRENICA - TRAŽIMO PODRŠKU CIK-A I OSCE-A: SVJEDOCI SMO IZBORNOG INŽINJERINGA
  • USKORO ZATVARANJE MIGRANTSKOG KAMPA MIRAL
  • USK: ŠEST OSOBA PREMINULO, 52 NOVOZARAŽENA SLUČAJA
  • CIK BiH: OBOLJELI OD KORONAVIRUSA GLASAT ĆE PUTEM MOBILNIH TIMOVA
  • ZA SEDAM DANA POČINJE REALIZACIJA PROJEKTA ENERGETSKE EFIKASNOSTI ZA OBJEKTE U BIHAĆU I CAZINU
  • VELIKA KLADUŠA: 62-GODIŠNJAK UHAPŠEN ZBOG BLUDNIH RADNJI NAD ČETIRI DJEVOJČICE
  • VRIJEME SUTRA: PRETEŽNO OBLAČNO
  • CAZIN: BROJ ZARAŽENIH SE POVEĆAVA, ALI NE I BROJ ODOBRENIH TESTOVA ZA KORONAVIRUS
  • BH. EPIDEMIOLOGIJA IZ DRUGOG UGLA: NAUKA ZABORAVLJENA U VREMENU, A POTREBNIJA JE NEGO IKAD

PENZIONERI VS. UNSKO-SANSKE ŠUME: GDJE SU DRVA ZA GRIJANJE

- Ogorčeni su penzioneri USK. Drva su skoro isplatili ali ih još uvijek nisu dobili. Do kraja sedmog mjeseca od 11. 512 kubnih metara koliko je i naručilo 1800 penzioonera isporučeno je tek 2360 kubika ili 20% od ukupnog broja. Nešto manje od dva mjeseca je ostalo za isporuku ali u udruženju vjeruju da se rok kao ni prošle godine neće ispoštovati. Gorući problem je nedostatak radne snage kažu naši sagovornici, složni da to nije opravdanje za cijenu drva, čiji metar za razliku od prije dva mjeseca građani sada plaćaju i do 120 maraka. O svemu tome, raspravu su vodili i ministri na sjednici Vlade USK

PENZIONERI VS. UNSKO-SANSKE ŠUME: GDJE SU DRVA ZA GRIJANJE


USK, 8. septembra - Na desetine je upućenih poziva i upita ogorčenih penzionera u bihaćkom Udruženju. Ipak brojniji su oni koji dolaze u njihove prostorije.

Isplatili su drva ali drva nema. Od  njih 1800 koji su preko Unsko-sanskih šuma poručili drva, tek ih je 20% do kraja sedmog mjeseca, drva i dobilo. Preostalih 80% drva bi trebala dobiti do kraja oktobra kako je ugovorom i predviđeno. U udruženju to pak smatraju nemogućnom misijom. Prošle godine nije ispoštovan rok, vjeruju neće ni ove.

U Unsko-sanskim šumama kažu da su  bili primorani da u potpunosti obustave proizvodnju zbog obilnih padavina i da je u mjesecu februaru, martu i aprilu proizvodnja  bila u potpunosti onemogućena.

Dok penzioneri gube strpljenje u čekanju ogrijeva, građani su ogorčeni zbog tržišne cijene. Metar drva u posljednja dva mjeseca plaćaju i po 120 maraka, za razliku od prije tri mjeseca kada su istu količinu plaćali 75.  Opravdanja za rast cijena nema niko. Neopravdanim im smatraju i u resoru privrede. Istina je da sjekači odlaze, privrednici koji su imali 20 ljudi za te poslove sada imaju tek 5 zaposlenih ali to nikako nije razlog za divljanje cijena i dodatnog udara na standard potrošača, kaže Samir Sedić, ministar privrede u Vladi USK. 

Znatno je usporena dinamika isporuke drva, zahtjevi su brojni a cijene previsoke međutim konkretnog i valjanog objašnjenja niko nema. Nisu imali ni ministri na posljednoj sjednici Vlade USK osim da nema osposobljenih za taj posao. Broj radnika kod u šumarstvu je smanjen. Male plate, neredovite i nesigurne isplate, loši uvjeti rada doveli su do smanjenog broja uposlenih koji odlaze raditi u zemlje Evropske unije.

Mogućnosti obavljanja radova u šumarstvu su daleko slabije i daleko teže nego prije i naravno da to utiče na dinamku rada kod šumskog privrednog društva. Cijena drva u ŠPD Unsko-sanske šume je porasla za svega nekoliko maraka i to nije razlog za trenutnu tržišnu cijenu. Ovdje se radi o dijeliu drvoprerađivača i prodavaca drveta koji nisu u sklopu sumskog privrednog društva. 

Već sada je izvjesno da je premalo vremena za ispoštovanje roka isporuke u odnosu na trenutno neisporučenu količinu drva, ali to se ne tiče penzionera, ističu u udruženju.

Kako saznajemo, Ministarstva privrede i šumarstva kao i inspekcija, dobili su zadatak da za narednu sjednicu Vlade pripreme informaciju i utvrde koje okolnosti utiču na poskupljenje. Da li je ono opravdano i ono najvažnije da li je to poskupljenje bilo moguće napraviti moglo doći u skladu sa našim pravilima i propisima.

Šta će pokazati izvještaj resornog ministarstva znaćemo za sedam dana. A penzioneri o isporuci, tek kada se direktor Unsko sanskih šuma vrati sa godišnjeg, barem im je tako odgovoreno na zatraženi sastanak sa menadžementom ŠPD-a.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING