INFO

  • SIPA I TUŽILAŠTVO U RASKORAKU: MOGU LI DOKAZ BITI IZBRISANE PORUKE?
  • SDA O HAPŠENJU PREMIJERA FBIH: OVO JE POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA!
  • TURKOVIĆ I RADMAN DOGOVORILI IZLAZAK KOMISIJA ZA GRANICE NA PODRUČJE PLJEŠEVICE
  • EKIPA CNN-A UHAPŠENA DOK JE IZVJEŠTAVALA O PROTESTIMA U MINNEAPOLISU
  • DAN BIJELIH TRAKA BIT ĆE OBILJEŽEN I U SARAJEVU: ZA PRAVO SVIH ŽRTAVA NA SJEĆANJE
  • IZETBEGOVIĆ: POZIVAM TUŽILAŠTVO BIH DA HITNO IZAĐE U JAVNOST S DOKAZIMA PROTIV NOVALIĆA, SIGURAN SAM DA IH NEMA
  • U KLJUČU SE DANAS OBILJEŽAVA DAN LOGORAŠA
  • UPIS U SREDNJE ŠKOLE: KOJU PROFESIJU IZABRATI?
  • U TEŠNJU JOŠ 11 ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM
  • FADIL NOVALIĆ, FAHRUDIN SOLAK I FIKRET HODŽIĆ PRENOĆILI U SIPA-I, NA POTEZU TUŽILAŠTVO BIH

PATRIOTIZAM NA RUBU EGZISTENCIJE: BORAČKA UDRUŽENJA NEZADOVOLJNA NAGOMILANIM DUGOVANJIMA

- Prilikom nedavnog sastanka predstavnika boračkih udruženja sa resornim ministrom, razgovaralo se o nizu problema s kojima se suočava ova populacija. Njihovo rješavanje svakako će ovisiti i o budzetu za ovu godinu čiji se nacrt ubrzano priprema. Prema planu predviđen je iznos od 4 miliona, što je svakako nedovoljno s obzirom da je samo dug iz prethodnih godina skoro 3 miliona maraka. Ministarstvo za boračka pitanja kao i ostala ministarstva u Vladi USK svoje tekuće obaveze morati će uskladiti s aktuelnom ekonomskom situacijom

PATRIOTIZAM NA RUBU EGZISTENCIJE: BORAČKA UDRUŽENJA NEZADOVOLJNA NAGOMILANIM DUGOVANJIMA


USK, 10. februara - Ermin Zulić, ministar za boračka pitanja u Vladi USK, na nedavnom sastanku suočio se sa nezadovoljstvom predstavnika boračkih udruženja, od kojih su mnoga u 2018. godini funkcionirala bez sredstava.

Rezultiralo je to i ogorčenjem nekadašnjih boraca koji u sve manjem broju prisustvuju obilježavanju značajnih datuma i godišnjica. Nagomilane dugove iz ranijih godina potrebno je što hitnije rješavati, iako će to biti teško ostvarivo jer je planirani budžet za ovu godinu značajno smanjen.

Dugovi nažalost postoje i za neke ključne ustanove i udruženja poput onog za Fondaciju za pružanje pravne pomoći pripadnicima boračke populacije koja je osnovana 2013-e godine. Skoro 450 svjedoka i osumnjičenih od koji su mnogi zbog sudskih postupaka dovedeni na sami rub egzistencije, trebaju pomoć državnih ali i kantonalnih vlasti u finasiranju ovih troškova.

Finansijska sredstva jesu ključna i u postupku promjene svijesti o statusu koju branioci danas imaju, jer su uglavnom na marginama društvenih zbivanja. Pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora, blaćenje oslobodilačke borbe, razlozi su zbog koji je nužno reorganizirati mnoge stvari kako se u budućnosti ne bi zaboravile. Hoće li se ostvariti dobivena obećanja, pokazat će vrijeme.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING